Kirsti Paakkanen viettää nyt aikaansa kotona. Aamuvirkkuna hän herää varhain ja saattaa ihmetellä, jos tuttava ei vastaa puhelimeen kello viideltä.
Kirsti Paakkanen viettää nyt aikaansa kotona. Aamuvirkkuna hän herää varhain ja saattaa ihmetellä, jos tuttava ei vastaa puhelimeen kello viideltä.
Julkkikset

Marimekon lama-aikana pelastanut Kirsti Paakkanen tietää, että taantumasta voi selvitä: ”Nyt jos joskus tarvitaan uskoa, toivoa ja rakkautta”

Marimekon liiketoiminnan 1990-luvulla pelastanut Kirsti Paakkanen, 91, tietää, että lama-ajasta on mahdollista selviytyä. Hyvää mieltä ja kiitollisuutta hän pitää yllä monin eri tavoin.
Teksti: Ulla-Maija Paavilainen Kuvat: Tuomo Manninen

Pääsiäisenä Kirsti Paakkanen ei poikkeuksellisesti päässyt matkustamaan Nizzan-kotiinsa. Hänellä on ollut tapana viettää siellä pääsiäistä ja aterioida yhdessä yritysjohtaja Jorma Ollilan ja tämän puolison Liisan kanssa.

– Valmistamme silloin ruoaksi pääsiäislammasta.

Nyt Kirsti joutui tyytymään kalakeittoon, mutta se onkin hänen lempiruokaansa.

– Kun nuorena tyttönä matkustin Helsinkiin ja sain työtä kauppa-apulaisena, minulla ei ollut juuri varaa ruokaan. Kaupan takahuoneessa saatoin juoda päivän aikana purkillisen piimää.

Onnekseen hän ei ole koskaan ollut kulinaristi.

– Naimisiin mentyäni makaronilaatikko oli suunnilleen ainoa ruoka, jota osasin laittaa.

Lue lisää:

Kirsti Paakkanen muistaa lamavuodet

Suomalaisilla ovat hyvässä muistissa 1990-luvun ankeat lamavuodet. Kirsti Paakkanen oli juuri silloin myynyt menestyneen mainostoimistonsa Womenan. Edessä olisivat olleet kuusikymppisen huolettomat eläkepäivät Nizzassa. Ne saivat kuitenkin odottaa.

– Kyllästyin ajelemaan rantatietä Jaguarilla, vaikka juuri sellaisesta autosta olinkin haaveillut nuoruudestani lähtien.

Kun Kirsti sitten osti Marimekon, ymmärtäjiä ei juuri löytynyt.

– Kukaan ei tullut kehumaan, että hyvä kun ostit, hyvä siitä tulee. Suomen kansa sen sijaan otti Marimekon heti taas omakseen. Mallistot eivät olleet edes vaihtuneet myymälöissä, kun ne alkoivat taas mennä kaupaksi.

Omapäisyys on vaatinut rautaista tahtoa ja vankkumatonta uskoa rohkeisiin valintoihin.

– Minun heikkouteni on se, etten osaa olla heikko, Kirsti Paakkanen sanoo.

Lama-ajasta oppineena hän kehottaa ihmisiä säilyttämään taistelumielialan ja uskon tulevaan, vaikka muutokset ravistelevat niin koko maailmaa kuin yksittäisiä yrityksiä, perheitä ja ihmisiä.

– Nyt jos koskaan tarvitaan uskoa, toivoa ja rakkautta.

Hän on itse päättänyt muun muassa muuttaa kulutustottumuksiaan talouden hyväksi.

– Olen päättänyt, etten osta kosmetiikkaani enää Ranskasta vaan keskitän kaikki ostokseni Suomeen. Se on minun pieni panokseni tämän maan hyväksi, sanoo nainen, joka on promovoitu sekä Taideteollisen korkeakoulun että Helsingin kauppakorkeakoulun, nykyisen Aalto-yliopiston, kunniatohtoriksi.

Juuret ovat tärkeät

Kirstin elämäntavat ovat aina olleet säntilliset. Hänen terveyttään ja vahvuuttaan koeteltiin muutama vuosi sitten, kun hän kauppamatkallaan kompastui ja putosi tietyömaan kuoppaan. Tapaturman seurauksena Kirsti joutui leikkauksiin, joista toipuminen vei kuukausia. Niiden takia liikkuminen on hänelle mahdollista vain rollaattorin avulla.

– Kävelen ulkona mahdollisuuksien mukaan ja jumppaan kotona käsipainoilla.

Imagolleen tyypillisiä korkokenkiä hän voi käyttää vain erityisissä tilaisuuksissa.

Viimeksi Kirsti Paakkanen on nähty julkisuudessa Suomen itsenäisyyspäivän 100-vuotisjuhlissa Presidentinlinnassa vuonna 2017 sekä yleisön joukossa Marimekon perinteisissä kesänäytöksissä.

– Seuraan edelleen tarkasti muotia, hän sanoo selaillen Chanelin kevätuutuusluetteloa.

Nyt trendikkäitä ovat puhvihihat ja hiuskoristeet, joita kimaltelee Kirstinkin tummissa hiuksissa.

– Elämässä pitää aina olla vähän kimallusta.

Hän haluaa kuitenkin muistaa myös omat juurensa ja haaveilee ensi kesänä pääsevänsä käymään lapsuusmaisemissaan Saarijärven Lannevedellä. Lapsuudenkotinsa hän on uudistanut jo kauan sitten mieleisekseen. Vain savusaunan mustat hirret ovat alkuperäiset.

– Siellä minut valtaa aina syvä liikutus ja kiitollisuus vanhempiani kohtaan. Tässä maassa köyhänkin lapsella on ollut ja on yhä mahdollisuus menestyä.

– Olen kiitollinen tälle maalle, jossa tasa-arvo on kunnia-asia, olipa kyse työstä tai muista elämän kuvioista. Minulla on ollut useita tähtihetkiä, mutta parasta on ollut se, kun olen saanut tehdä yhteistyötä monien ihanien ja positiivisten ihmisten kanssa. Uskon edelleen siihen, että kaikki menee parhain päin, kun jaksamme olla myönteisiä vaikeidenkin asioiden keskellä, Kirsti Paakkanen sanoo.

Lue lisää: Legendaarinen bisnesnainen Kirsti Paakkanen 90 vuotta – tässä Kirstin loistava ohje: ”Pitää olla vahva oma tahto ja henkinen kantti”

X