Julkkikset

Linda Lampenius kertoo surullisen asian Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa: ”Olen kokenut, että olen ruma”

Yökylässä Maria Veitola -sarjan 5. tuotantokauden aloitusjaksossa Maria vierailee viulisti Linda Lampeniuksen luona Tukholman Brommassa. Jakson aikana Linda avautuu huonosta itsetunnostaan ja vuosia kestäneestä syömishäiriöstään.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Om-Arkisto

Linda Lampenius kertoo Maria Veitolalle itsetunto-ongelmistaan.

Yökylässä Maria Veitola -sarjan 5. tuotantokauden aloitusjaksossa Maria vierailee viulisti Linda Lampeniuksen luona Tukholman Brommassa. Jakson aikana Linda avautuu huonosta itsetunnostaan ja vuosia kestäneestä syömishäiriöstään.

Suositun Yökylässä Maria Veitola –sarjan 5. tuotantokauden ensimmäisessä jaksossa Maria Veitola vierailee Tukholmassa asuvan viulisti Linda Lampeniuksen luona.

Jaksossa Maria ja Linda keskustelevat menestyneen viulistin kansainvälisen uran vaiheista, perhe-elämästä sekä kamppailusta huonon itsetunnon ja syömishäiriöiden kanssa.

Linda avautuu itsetunto-ongelmistaan

Ohjelman alussa parivaljakko vierailee ampumaradalla. Retki muuttuu kuitenkin nopeasti vakavasävyiseksi, kun Maria kysyy Lindalta autossa, onko hänessä aina ollut perfektionistin vikaa.

Olen aina halunnut, että isä ja äiti ovat… että kaikki, mitä teen on…”, Linda aloittaa.

Täydellistä”, Maria jatkaa.

”Niin”, Linda nyökkää ratin takana.

Kotimatka jatkuu Lindan tunnustaessa Marialle taistelevansa edelleen itsetunto-ongelmien kanssa.

Minulla on huono itsetunto”, Linda myöntää.

Miten sinulla voi olla huono itsetunto, kun olet noin taitava ja kaunis – ja fiksu? Ja olet ollut lapsesta lähtien”, Maria tivaa ihmeissään.

”En tiedä. Äiti on aina ollut se, joka on mielestäni kaunis ja minä olen kokenut, että olen ruma ja possun näköinen”, Linda sanoo.

Linda sairastui anoreksiaan 14-vuotiaana

Linda on puhunut vuosien varrella avoimesti syömishäiriöistään.

Vuonna 2014 Linda kertoi Annalle sairastuneensa anoreksiaan ensimmäisen kerran 14-vuotiaana. Parikymppisenä syömishäiriö muuttui ortoreksiaksi, eli sairaalloiseksi keskittymiseksi terveelliseen syömiseen, sekä kuntoiluriippuvuudeksi.

Pahin taistelu sai alkunsa kuitenkin vuonna 1999, kun Linda sairastui bulimiaan. Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa viulisti kertoo hakeneensa ruoasta lohtua yksinäisyyteen.

”Ainoa ystäväni oli ruoka. Se oli lohduke sille, että minulla oli paha olla. Sain syödä sellaista, mistä tykkäsin ihan kauheasti. Söin pöydän täydeltä kaikkea. Ahmin ja rupesin oksentamaan.”

Rankkoja oireita

Linda kamppaili bulimian kanssa vuosia. Alakuloisuuden lisäksi viulisti kertoi Annalle vuoden 2014 haastattelussa saaneensa syömishäiriöstä myös fyysisiä oireita.

– Hampaani syöpyivät ja hiukset lähtivät tukkoina. Kasvot turposivat, koska sylkirauhaset paisuvat moninkertaisiksi. Vatsa ei toiminut lainkaan ilman ulostuslääkkeitä.

Parantuminen alkoi joulukuussa 2006,  kun viulisti tapasi nykyisen aviomiehensä, asianajaja Martin Cullbergin. Martin oli Lindan tukena ja auttoi häntä ruokailujen kanssa.

– Aluksi en pystynyt olemaan joka kerta oksentamatta syömisen jälkeen. Martin sanoi, että ne kerrat eivät ole epäonnistumisia vaan takapakkeja, jotka kuuluvat paranemisprosessiin.

Linda Lampenius tyttärensä kanssa.
Lindalla on miehensä kanssa kaksi tytärtä,  Olivia ja Cecilia. Vuonna 2014 otetussa kuvassa Linda poseeraa tuolloin 5-vuotiaan Olivian kanssa.

Yökylässä Maria Veitola torstaisin kello 21.00 MTV3:lla

Lue myös: Perheonnea syömishäiriön jälkeen – Linda Lampenius: ”Joudun vakuuttamaan ihmisille, etten ole enää sairas”

X