Mika Ikosen, 48, toinen sooloalbumi, Sinun, ilmestyi tänä syksynä. Seuraava albumi, Minun, julkaistaan loppuvuodesta. Aiemmin Mika tunnettiin XL5-yhtyeen solistina taiteilijanimellä Mica.
Mika Ikosen, 48, toinen sooloalbumi, Sinun, ilmestyi tänä syksynä. Seuraava albumi, Minun, julkaistaan loppuvuodesta. Aiemmin Mika tunnettiin XL5-yhtyeen solistina taiteilijanimellä Mica.
Julkkikset

Kun muusikko Mika Ikosen lapset muuttivat pois kotoa, ajautui parisuhde kriisiin: ”Selvitin vaimoni kanssa, pidämmekö vielä toisistamme”

Muusikko Mika Ikosen kolme lasta ovat aikuistuneet ja lähteneet pois kotoa. Uudessa elämänvaiheessa parisuhde joutui tarkastelun alle.
Teksti: Piia Sainio Kuvat: OM-arkisto

Täksi syksyksi olet tehnyt kaksi levyllistä uutta musiikkia. Miltä nyt tuntuu, Mika Ikonen?

Soittelen kitaraa kotona ja mietin, mitä seuraavaksi tekisin. Haluaisin jo keikoille, mutta koronan vuoksi arveluttaa lähteä. Uusien biisien kanssa tein töitä kaksi vuotta, ja nyt pitäisi olla loppuhuipennuksen aika!

Lue lisää: Muusikko Abreu koki burnoutin ja haluaa nyt pitää huolta voimavaroistaan: ”Yritän opetella tunnistamaan uupumuksen merkit ajoissa”

1990-luvulla lauloit XL5-bändissä, joka herätti keikkapaikoilla hysteriaa. Mitä kaipaat niiltä ajoilta?

XL5 oli mahtava kokemus, mutta onneksi se on takana päin. Kaunis peto -kappale seuraa kyllä minua edelleen. Ennen koronaa keikkailin melkein joka viikonloppu bilebändi Käsityöläisten kanssa, ja aina sitä joku toivoi. Jos jotain XL5:sta kaipaan niin sitä, että pystyin keskittymään laulamiseen. Ja tietysti myös keikkailua kaipaan, koska se on iso osa hyvinvointiani. Olen sen verran narsisti, että nautin aplodeista.

Teit parin vuoden aikana 120 biisiä. Mistä luovuutesi kumpusi Mika Ikonen?

Kesällä 2017 olin kotikaupungissani Hyvinkäällä uimarannalla, kun viereisessä seurueessa joku kaivoi kassistaan ukulelen ja alkoi soittaa Justin Bieberiä. Innostuin heti ja marssin soitinkauppaan. Kotona siitä ei innostuttu, jatkuva ukulelen rämpytys voi kuulemma olla tosi ärsyttävää. Biisejä kuitenkin syntyi.

Uudella levylläsi on biisi 7 donaa – mikä ihmeen seitsemän donaa?

Muistat ehkä 1980-luvun lopulta biisin Senza una donna? No, me laulettiin sitä aina vitsillä ”seitsemän donaa…” Biisini kertoo bilettämisestä Ruotsin-laivalla ja tanssimisesta läpi yön.

Kolmesta lapsestasi kaksi on muuttanut pois kotoa, ja nuorin on armeijassa. Tunnetko vapautta vai tyhjyyttä?

Elämä on tosiaan muuttunut, olen siirtynyt seuraavaan elämänvaiheeseen. Aluksi tunsin vapautta, mutta juuri nyt, kun en voi tehdä oikein mitään tämän koronatilanteen vuoksi, päällimmäisenä on tyhjyys. Toisaalta, kyllähän elämän saa täytettyä, jos vain on mielikuvitusta.

Miten lasten lähteminen kotoa vaikutti pari­suhteeseen, Mika Ikonen?

Olemme olleet yhdessä yli puolet elämästäni, kohta 25 vuotta. Lasten lähdettyä kävin vaimon kanssa läpi vaiheen, jossa selvitimme, pidämmekö vielä toisistamme. Olemmehan ihan eri tyyppejä kuin silloin, kun tapasimme! Tulimme siihen tulokseen, että rakastamme toisiamme edelleenkin. Silti se oli kriisin paikka.

Harrastat retkeilyä vaimosi kanssa. Mikä on suosikkikohteenne?

Aloitimme harrastuksen muutama vuosi sitten. Lapissa olemme käyneet alusta saakka ja tehneet päiväretkiä lähialueelle, kuten Torronsuolle. Tänä vuonna emme lähteneet Lappiin. Kuulin, että siellä oli jouduttu kulkemaan jonossa, koska moni muukin on keksinyt tämän harrastuksen.

Onko kukaan lapsistasi innostunut tekemään musiikkia?

Keskimmäinen rupesi tekemään räppihommia vuosi sitten. Se tuli minulle aivan puskista! Mutta on hienoa, että hän tekee sitä, mitä haluaa. Olen kehottanut lapsia etsimään tekemistä, jonka parissa he viihtyvät, ja kokeilemaan monia asioita. Neuvomista yritän välttää, mutta autan kyllä, jos minulta pyydetään apua.

Lue lisää: Näin hilpeästi kuvailevat Pepe Willberg, Mika Ikonen, Marko Lämsä ja muut Nenäpäivän tähdet omia klyyvareitaan

X