Julkkikset

Mira Luoti: ”Kotona on nyt kaikki hyvin”

Teksti: Anna.fi

Oikea koira. Isoin kirjaimin ja alleviivattuna. Niin luki lasten toivelistassa joulun alla. Ajatus koirasta sai Mira Luodin ”ihan fiiliksiin”. Ja niin kävi, että toive toteutui. Perheessä on nyt nelikuinen sekarotuinen pentu, Peppi Pissatassu.

Mira Luoti

– Koira on sopeutunut meille täydellisesti. On aivan mahtavaa, että voimme todella hankkia lemmikin. Ja kukkia! Ennen tulin surulliseksi, kun joku toi minulle viherkasvin. Tiesin, että näen sen seuraavan kerran kuolleena. Nyt pääsen itse kukkakauppaan ja tiedän ehtiväni kastella kukkani. Elämän pieniä iloja, Mira sanoo ja naurahtaa.

Ennen sellaiset ilot eivät tulleet kyseeseen. Muusikon kiireiseen kiertue-elämään koiran ja kukkien hoito sopivat huonosti.

Miran ja Paula Vesalan luotsaama PMMP-yhtye teki jäähyväiskeikkansa viime lokakuussa, joten rauhallisempaa tahtia on kestänyt vasta muutaman kuukauden. Miralle muutos on ollut loppujen lopuksi luonteva.

Toisin kuin niille lukemattomille ihmisille, jotka edelleen kysyvät: mitä sinä nyt aiot tehdä?

– Tuntuu oudolta, että ihmiset ovat huolissaan tekemisistäni. Miksi hitossa? En ollut ikinä haaveillut isosta bändistä, se vain tapahtui. Minulla on tulevaisuuden sijaan ennemmin mielessä se, mitä minulle kuuluu juuri nyt.

Sitä Mira aikoo kuulostella aivan rauhassa.

– En ole tähtäämässä suoraan minnekään, vaan tämä on jonkinlainen välikynnön paikka. Tavoitteeni oli rauhoittaa tahtia, ja siinä olen onnistunut täydellisesti.

Uusia haasteita

Kovin rauhalliselta tahti ei ulkopuolisen silmin näytä nytkään. Mira on juuri aloittanut uuden kauden Nelosen musiikkikilpailu Voice of Finlandin tuomarina. Sleepy Sleepersistä kertova musikaali Kuka mitä häh? vie Miran taas helmikuussa teattereiden lavoille. Vastikään hän osallistui Ylen Kuperseikkailuun, jossa sävelsi päiväkotilasten tarinoista musiikkia. Mutta sellainen Mira on.

– Aloitin työt jo nuorena ja olen tottunut puuhaamaan. On ihanaa kokeilla asioita ja haastaa itseään.

Haasteena Mira ottaa myös Voice of Finlandin uuden kauden. Tämä on ensimmäinen kerta, kun vastassa ovat aikuiset tähdenalut. Aiemmin Mira on tuomaroinut junioreita. Häntä odottaa nyt televisiosarjallinen ihmisiä, jotka haluaisivat saavuttaa sen kaiken, mitä Mira on saavuttanut: loppuunmyydyt keikat, platinalevyt, paikan Ruisrockin päälavalla. PMMP pääsi Aku Ankkaankin.

Paljon on kuitenkin muuttunut musiikkibisneksessä sen hetken jälkeen, kun Mira ja Paula päättivät parikymppisinä perustaa bändin. Mira sanoo pudonneensa kelkasta ajat sitten.

– Kaikki facebookit ja instagramit. Mulla valuu hiki, kun niiden kanssa pitää häärätä. En ole tottunut mainostamaan itseäni, joten käytän niitä huonosti.

Realismia Mira sen sijaan osaa valottaa tuleville tähdille. Hän uskalsi luopua työstään vaateliikkeessä vasta kahden kultalevyn jälkeen. Ennen PMMP:tä Mira lauloi kymmenen vuotta toisessa kokoonpanossa ja työskenteli silloinkin jatkuvasti ravintolassa. Hän kävi kokkikoulun heti peruskoulun jälkeen.

On tyypillistä Miraa, että hän miettii kilpailijoiden paineita. Kantaa huolta.

– Minulle on monesti sanottu, että kannan mukanani jotain säkkiä, joka pitäisi osata pudottaa tai ainakin keventää sitä. Mietin muiden murheita. Perheenjäsenten, ystävien, vähän tuntemattomampienkin. Kannan huolta siitäkin, mitä maailmassa tapahtuu. Sellaista maailmantuskaa.

Mira on ottanut näkyvästi osaa Amnestyn ihmisoikeuskampanjoihin, muun muassa naisiin kohdistuvan väkivallan vastaiseen Joku raja! -kampanjaan. Tällä hetkellä hän kirjoittelee nuorille, jotka ovat kokeneet seksuaalista väkivaltaa.

– Elämänarvoihini kuuluu se, että kaikki ovat tasa-arvoisia. Pyrin lähestymään ihmisiä kuunnellen. Ikinä ei tiedä, millainen tausta kenelläkin on.

– En arvosta lainkaan ihmisiä, jotka muodostavat toisesta kuvan kuulemansa tai ennakkoluulojensa perusteella. Olen törmännyt usein siihen, että ihmiset olettavat minusta asioita.

Enemmän kotona

Tulevien tähtien koutsaaminen, näytteleminen ja vapaaehtoistyö eivät kuulosta paketilta, joka hoituisi ”siinä sivussa”. Vaikka Miran elämä – ja kalenteri – näyttävät varsin täysiltä nytkin, hänelle itselleen ero entiseen on selkeä.

– Ainut tulevaisuuden näkymäni on olla kotona enemmän. Oli ihana hetki pakata kaikki matkalaukut varastoon. Ne kuitenkin muistuttivat siitä, että kohta täytyy taas mennä.

Kuusivuotiaan poikansa ja nelivuotiaan tyttärensä kanssa Mira pyrki olemaan mahdollisimman paljon kotona jo aiemmin urallaan.

– Aina se ei toteutunut kovin hyvin. Siksi on tärkeää, että nyt saan itse päättää, mitä teen ja milloin. Lapseni olivat tärkein syyni siihen, että halusin hidastaa elämääni.

– Lapsille ei tarvitse tarjota koko ajan seikkailuja ja huvipuistoja, sellaiseen kyllästyy hyvin äkkiä. Äitinä olen tiukka, mutta hauska. Meillä on säännölliset rutiinit ja tosi terveellistä ruokaa, mutta muuten höpsötellään menemään, Mira sanoo.

Lasten hyvinvointi oli etusijalla myös silloin, kun Mira teki isoja ratkaisuja elämässään työn ulkopuolella. Avioliitto lasten isän kanssa päättyi puolitoista vuotta sitten.

Teksti: Riina-Maria Metso
Kuvat: Paula Kukkonen

X