Julkkikset

Naimisiin menevät Jukka Poika ja Teija: ”Päätimme, että saamme homman toimimaan”

Muusikko Jukka ”Jukka poika” Rousu löysi Teija Stormista juuri oikeaan aikaan naisen, jollaista hän tarvitsi. Seitsemän vuoden seurustelun jälkeen pari suunnittelee häitään.
Teksti: Iina Alanko Kuvat: Paula Kukkonen/Otavamedia

Jukka ”Jukka Poika” Rousun ja Teija Stormin tummanharmaa, metsänreunaan rajoittuvassa rinteessä sijaitseva Jukka-talo on graafisuudessaan vaikuttava näky. Talon ympäristö on kokonaan katettu kuorikatteella, jota halkovat siistit, viettävään rinteeseen jyrätyt harmaat sorapolut. Ulko-oven vieressä on ruukussa yksinäinen calluna, viereisen ulko-oven – Teijan äidin asunnon – edustaa koristaa ruukkuun asetettu koristekaali. Äidin porrasaskelmalla seinään nojaa lasten muovilapio, väripilkku kaiken keskellä.

Teija ja Jukka toivottavat vieraat tervetulleiksi kotiinsa, jossa he ovat asuneet pian vuoden päivät. Tehokas, selkeä linja ja tumma värimaailma jatkuvat talon sisälläkin. Mitään turhaa, käsistä pudonnutta tai nurkkaan unohtunutta ei näy, vaan jokainen yksityiskohta ja tavaran paikka vaikuttaa tarkkaan mietityltä.

– Meistä ei sitten saa mitään kuhertelukuvia. Se ei ole meille luontevaa, Teija ilmoittaa tomerasti heti kättelyssä.

Pian kuitenkin selviää, että aika lähekkäin on oltu ihan äsken: Teija huomaa Jukan puserossa omasta pörröisestä villatakistaan karanneen karvanpätkän ja nyppäisee sen pois. Jukka rientää eteiseen hakemaan teippiharjaa, vaikka Teija estelee, että ei nyt tarvitse.

Istumme puusepän tekemän pöydän ääreen, jossa muumimukit ja Kastehelmi-lasit jo odottavat valmiina. Jukka kaataa kahvia.

Biljardipöytä tuli taloon jo vuosi sitten jouluna. Jukan kaulassa on Teijan lahja viime joululta, hopeinen Guccin korulaatta.

Siideripissis ja hihhulimies

Jukan ja Teijan suhteen alku on tullut koko Suomelle tutuksi Jukka Pojan Teijasta kertovan Siideripissis-hitin ansiosta, mutta kerrataan vähän.

Pari tapasi laivan hississä korkeakouluopiskelijoiden Goom-risteilyllä kevättalvella 2011. Nousussa olevalla reggae-artisti Jukalla oli laivalla keikka, tilastotieteen opiskelija Teija oli töissä risteilyn järjestäjien taustatiimissä. Ensitapaamista ei kumpikaan muista maailman merkittävimpänä kohtaamisena.

– Olihan se, mutta me ei vielä tiedetty sitä, Jukka virnistää.

Jukka ja Teija saivat sovittua treffit Porin Kinoklubille, jossa Jukalla oli pian keikka. Siellä he pääsivät juttelemaan ja tutustumaan paremmin.

– Teijassa oli lämpöä, joka jäi minuun viipyilemään. Tuntui heti siltä, että hän täydensi minua, koska sen tyyppistä energiaa itselläni ei oikein ole. Erilaisuus joko viehättää tai työntää pois luotaan, harvoin se on täysin neutraalia. Niin yksinkertaista ja monimutkaista se on, Jukka muistelee.

Teijaakin viehätti Jukassa tämän erilaisuus ja erikoisuus. Hänen aiemmat poikaystävänsä olivat olleet maalla asuvan, reggaeta soittelevan ”hihhulimiehen” vastakohtia.

Tutustuminen eteni nopeasti Teijan aktiivisuuden ansiosta.

– Teijassa on draivia, hänen seurassaan tuntuu aina siltä, että jotain tapahtuu. Teija on myös ihminen, joka vaatii saman tien sitoutumista, eikä minulla ollut mitään sitä vastaan.

Teija yrittää toppuutella:

– En minä nyt ihan niin määrätietoinen ollut. Kyllä se lähti pikkuhiljaa kehittymään, että ai, sä oot silloin siellä, minäkin tulen sinne, mennään sinne yhdessä.

Pari ensimmäistä seurusteluvuotta pari asui erillään. Teija opiskeli viikot Turussa ja Jukka teki töitä Bromarvista käsin. Viikonloput he viettivät yhdessä siellä, missä yhä suositummaksi esiintyjäksi kohonneella Jukka Pojalla oli kulloinkin keikka.

Jukka kävi samaan aikaan läpi riitaista eroprosessia.

– Alussa olin tiukempi, vaadin viikko-viikko-systeemiä ja sitä, että lapset tulevat juuri niin kuin on sovittu. Jossain vaiheessa tajusin, että taistelusta voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Kokonaisuuden ja lasten hyvinvoinnin kannalta yrittää tehdä järkeviä ratkaisuja, mutta eivät ne koskaan mene jokaisen kannalta parhaalla mahdollisella tavalla.

Jukkaa harmittavat yhä huhut, joiden mukaan hän olisi jättänyt kolme lastaan Teijan takia.

– Eihän se niin mennyt. Avioero oli vireillä jo ennen kuin tapasimme Teijan kanssa.

”Teija näytti, miten töitä tehdään ja hommat hoidetaan”

Teijan ja Jukan parisuhde oli vielä lähtökuopissaan, kun Jukka Pojan ura lähti lentoon.

– Siihen asti keikkailu oli ollut minulle lähinnä mukava harrastus. Teija saapui elämääni juuri oikealla hetkellä näyttämään, miten töitä tehdään ja hommat hoidetaan.

Suuri yleisö oppi hoilaamaan Sä oot silkkii mun sylissäni kesällä 2011, seuraavana keväänä vuorossa olivat biisit Siideripissis ja Älä tyri nyt. Vientiä riitti ja keikoille oli kysyntää. Päätökset tehtiin yhdessä, mutta Teija otti hoitaakseen käytännön järjestelyt: aikataulut, matkustamiset, keikkavaatteet, kulujen seurannan.

Joskus mukana oli isompi bändi, mutta usein lavalle nousi Jukka Pojan lisäksi vain taustoja soittava dj. Kerran dj ilmoitti lyhyellä varoitusajalla, ettei hän pääsekään jo sovitulle keikalle Jukan syntymäseudulle Haukiputaalle. Koska Teija oli jo vuoden kulkenut Jukan mukana, pari päätti ottaa riskin ja kokeilla, miten Teija onnistuisi taustojen soittamisessa.

Hyvin onnistui. Homma toimi ja vaikutti niin kätevältä järjestelyltä, että Teija alkoi toimia dj:nä yhä useammin. Nykyisin Jukka ja Teija eli Dj Stormy heittävät keikat pääosin kahdestaan.

Tehokas ja nopeasti oppiva Teija oli oppinut työntekoon jo pienenä. Hän oli 9-vuotias esittäessään Naantalin Muumimaailmassa Pikky Myytä. Neljässä kesässä hän eteni Muumipeikoksi.

”Uusperhekuvio ei ole helppo”

Loppuvuodesta 2012 kahden eri osoitteen, lastenhoidon ja keikkailun yhdistäminen kävi mahdottomaksi. Teija ja Jukka päättivät muuttaa saman katon alle Helsingin Pihlajamäkeen, lähemmäs Jukan lapsia. Teija oli tuolloin 24-vuotias.

– Seurustelun alussa oli niin paljon kaikkea menoa, etten pysähtynyt miettimään kunnolla koko lapsikuviota ja sitä, mihin olin lähtemässä mukaan, Teija kertoo.

Yhteen muuttamisen jälkeen seurustelu muuttui kuitenkin kertaheitolla uusperheen elämäksi.

– En miettinyt silloinkaan, olenko äitipuoli vai mikä. Minulle oli kuitenkin selvää, että kaikki osallistuvat kotitöihin. Koska Jukka on vähän tuollainen ei-niin-käytännöllinen haahuilija, minä pidän enemmän kuria ja järjestystä, Teija kertoo.

Uusperhekuvio ei ole helppo, Jukka kommentoi.

– Kun asuu samassa taloudessa, törmää siihen, mitä lapset eivät osaa. Meillä se oli siisteys, siisteys ja vielä kerran siisteys, Jukka sanoo.

Eikö se ollut uutta Jukallekin? Julkisuuteen astuessaan hänet opittiin tuntemaan elämän rennosti ottavana luomuhippinä.

– Olen opetellut olemaan aiempaa kiinnostuneempi välittömästä asuinympäristöstäni, Jukka muotoilee.

– Olen pitkään elätellyt sellaista kuvitelmaa, että olen rento ja leppoisa noo, katotaan -ihminen. On ollut helpottavaa myöntää, etten sitä ihan välttämättä ole. Saatan jopa olla vähän takakireä.

Lapset olivat tottuneet leppoisampaan tahtiin eivätkä sopeutuneet uusiin sääntöihin mukisematta.

– Lapsiperheeseen tulevan uuden aikuisen osa voi välillä olla aika epäkiitollinen. Siinä saa kannettavakseen paljon vastuuta mutta arvostusta tai oikeuksia ei juurikaan ole, Jukka sanoo.

– Kaikki se vaiva, mitä minä en olisi ollut välttämättä itse valmis urani eteen näkemään, nähtiin Teijan kanssa yhdessä, Jukka kertoo.

”Viisi vuotta teimme pelkästään töitä”

Tehokkuutta edellytti myös pariskunnan kova työtahti. Helsingin-kodista tuli tukikohta, josta singahdettiin töihin ja keikoille eri suuntiin. Keikkoja oli – ja on yhä – 100–140 vuodessa, silti Teija kävi aluksi päivätöissä ja Jukka yritti sen ajan luoda uutta musiikkia.

– Viisi vuotta meni niin, ettemme ehtineet tehdä juuri muuta kuin töitä, Teija muistelee.

Oliko se liikaa? Vai pitikö rautaa takoa, kun se oli kuumaa?

– Piti takoa. Nyt harmittaisi, jos emme olisi käyttäneet tarjottuja mahdollisuuksia hyödyksi, Jukka sanoo.

Pariskunta muistutti itseään, että he ovat etuoikeutettuja saadessaan tehdä yhdessä niin mahtavaa työtä.

– Tough love -meininki eli ankara rakkaus on meillä ollut aika paljon käytössä. Että pulinat pois ja tehdään tämä juttu, Jukka sanoo ja intoutuu kehumaan Teijan kykyä motivoida häntä.

– Ennen Teijan tapaamista en tiennyt, mitä työmoraali tarkoittaa. Arvostan kärsivällisyyttä, mutta pahimmillaan se on mennyt minulla saamattomuuden puolelle. Teijassa taas ei ole millään tavalla piilevää, että hän haluaa, että asiat menevät eteenpäin.

Yhteen hiileen puhalletaan vakaalla päätöksellä.

– Vaikka emme ole ollenkaan samanlaisia, olemme päättäneet, että laitetaan tämä homma toimimaan. On löytynyt tällainen elämänmittaisen yhteistyön kannalta hyvä tiimi, Jukka sanoo ja Teija nyökyttelee.

”Viihdyn hyvin anopin kanssa”

Uuteen kotiinsa pariskunta muutti runsas vuosi sitten. Maalla viihtyvää Jukkaa oli alkanut ahdistaa kaupunkiasuminen Helsingissä, ja Naantalista kotoisin oleva Teija kaipasi kotiseutujaan ja ystäviään Turussa. Kompromissiin sopiva tontti löytyi Turun saaristoalueelta Kakskerrasta.

Tilavalle rinnetontille mahtui sekä talo että erillinen studiorakennus, jossa Jukka voi keskittyä musiikin tekoon. Talon toiseen päätyyn rakennettiin asunto Teijan äidille – mummille, kuten perhe häntä kutsuu.

– Se on monin tavoin kätevää. Pidämme toisistamme huolta. Mummi hoitaa lapsia tai tekee yllätyssiivouksen, kun me olemme keikoilla. Me viemme mummille usein iltapalaa, koska hän pääsee töistään kaupasta kotiin vasta myöhään illalla, Teija kertoo.

Toisen yksityisyyttä kunnioitetaan, mutta apua saa tarvittaessa ja seuraa halutessa.

Jukalla ja mummilla on yhteinen harrastuskin.

– Me olemme varmaan legendoja täällä kylällä, koska käymme pitkillä kävelyillä niin, että kävelemme rinnakkain, mutta molemmilla on luurit korvilla. Puhumme vain, jos on vaikka puu kaatunut tai on todella kylmä. Viihdymme siis hyvin yhdessä, Jukka kertoo.

”Lapset saavat valita, milloin tulevat tänne”

Kakskerrassa elämä on muutenkin rauhoittunut. Kodin ympärillä on kolme hehtaaria metsää, jonne on helppo piipahtaa vaikka marjoja tai sieniä keräämään. Olohuoneen kuusi metriä korkeista ikkunoista voi tarkkailla tähtitaivasta tai pihaan silloin tällöin eksyviä metsäpeuroja.

– Täällä ollaan herran kukkarossa, vaikka Turun keskustaan on vain 20 minuutin ajomatka. Elämä on helpompaa ja miellyttävämpää kuin ennen. Saamme nauttia työmme hedelmistä.

Jukan tyttäret Onerva ja Eila ovat nyt 13- ja 16-vuotiaita, kuopus Hampus 11.

– Lasten kasvaessa olen tullut joustavammaksi: he voivat valita, milloin tulevat tänne, ja tietävät voivansa tulla koska vain.

Yksinoloa Jukka ja Teija eivät kaipaa. Teija tanssii balettia, jota hän harrastaa kolmisen kertaa viikossa Turussa.

– Minulle riittää tosi pitkälle se, että saan olla studiossa musiikin kanssa yksikseni ja välillä kävelyllä mummin kanssa, Jukka kertoo.

Jukalla on pihapiirissä erillinen studiorakennus, jossa hän voi keskittyä musiikin tekemiseen.

”Olemme kriittisiä ja puimme työasioita liikaakin”

Siirrymme Jukan musiikkistudioon hieman alempana rinteessä. Jukka nappaa käsiinsä Teijan sukulaismiehen tekemän kitaran ja alkaa näppäillä sitä ajatuksissaan.

Jukka Pojan viimeisin albumi Elämäntyyli julkaistiin 2015. Se oli tyylillisesti lähempänä Jukka Pojan alkuaikoja kuin potin vuonna 2012 räjäyttänyttä albumia Yhdestä puusta, eikä se herättänyt vastaavaa innostusta.

Viimeisten parin vuoden aikana Jukka Pojalta on ilmestynyt vain yksittäisiä biisejä. Niistä viimeisin Rakkaus on meissä on taas saanut mukavasti radiosoittoa. Se on paluu hittikantaan, tarttuviin rakkauslauluihin, jotka alun perin nostivat Jukka Pojan suosion harjalle. Nyt tavoitteena on uusi albumi, hyvä ja ehjä kokonaisuus.

– Toisaalta tämä nykyinen järjestely antaa luovuudelleni tilaa, toisaalta ei. Perusasiat ovat kunnossa ja voin rauhassa tehdä mitä teen. Mutta kun yhdessä tehdään, asioita puidaan välillä liikaakin. Olemme molemmat aika kriittisiä.

Luovassa työssä haasteena on myös pysyä jatkuvasti tuoreena ja ajan hermolla.

– Olen tehnyt tekstejä jo aika kauan ja ehkä jo käyttänyt ne ilmeisimmät juttuni. On ollut hauskaa keksiä yhdessä uusia keinoja tekstien tekemiseen, kesälläkin istuttiin pari iltaa parvekkeella niitä miettimässä, Jukka kertoo.

Kaikessa menestymisessä on aina se toinen puoli. Paineet. Vaivaavatko ne Jukkaa?

– Menestyminen voi tehdä nälkäisemmäksi, mutta minua se on rauhoittanut. Välillä tulee huonoja päiviä, mutta ei tekeminen siihen lopu. Kehittelen uutta matskua koko ajan, ja kesäksi on jo mielessä uutta musiikkia. Edellinen biisi soi vielä radiossa, antaa sen soida.

”Naimisiinmenolla haluamme juhlistaa kunnolla suhdettamme”

Seitsemän vuoden kriisistä ei pariskunnalla ole tietoa, päinvastoin: Jukka ja Teija ovat menossa lähiaikoina naimisiin. Häiden suhteen he ovat kuitenkin kovasti vaitonaisia: paikan ja ajankohdan saa tietää vain lähipiiri.

– Olemme olleet tiukasti yhdessä jo pitkään, joten suuresta elämänmuutoksesta ei ole kysymys. Naimisiinmenolla haluamme juhlistaa kunnolla suhdettamme ja perheidemme yhdistymistä, he kertovat.

X