Esko Salmisen mukaan on onni saada elää ihmisen kanssa, joka rakastaa. Vierellä vaimo Aino Seppo.
Julkkikset

Näyttelijäpari Esko Salminen, 77, ja Aino Seppo, 59, Seurassa: ”Suhteessa pysyminen on valinta”

Naimisissa olevat Esko Salminen ja Aino Seppo tietävät kokemuksesta, että ihastumista ja rakastumista ei voi valita. Sen sijaan pitkääkin suhdetta pitää muistaa vaalia. "Rakkaus pitää ratifioida joka päivä, eikä toista voi koskaan pitää itsestäänselvyytenä", Esko sanoo Seuran haastattelussa.
Teksti: Outi Pippuri Kuvat: Paula Kukkonen/Otavamedia

Näyttelijät Esko Salminen, 77, ja Aino Seppo, 59, kertovat tuoreessa Seurassa rakkaudestaan ja siitä, kuinka he eivät aikoinaan pystyneet vastustamaan toisiaan.

Pari tutustui Helsingin kaupunginteatterissa 1980-luvun lopulla. Molemmilla oli takanaan kariutunut parisuhde, eikä uusi rakkaus ollut toiveissa.

”Yhtenä päivänä havahduimme siihen, että olimme rakastuneet ja halusimme elää toistemme kanssa”, Esko sanoo.

”Ihastumista ja rakastumista ei voi valita. Suhteessa pysyminen on valinta”, toteaa Aino.

Ainon ja Eskon uusperheeseen kuului Eskon lähes aikuinen poika Kristo ja tytär Kreeta, sekä Ainon tytär Saara. Yhteinen lapsi Sonja syntyi vuonna 1991.

”Toista ei voi pitää itsestäänselvyytenä”

Jokaisessa parisuhteessa on omat vaikeutensa. Esko sanoo, että hän ei kadu työlle uhraamiaan vuosia.

”Varmasti olen menettänyt jotain, mutta en koe niin. Olen saanut tehdä työtä, jota minun on ollut pakko tehdä, joka on intohimo ja jota rakastan yli kaiken. Tietysti olen yrittänyt olla myös isä siinä sivussa.”

Aino sanoo, että heidän perheessään työnjaosta ei keskusteltu.

”Aika nopeasti uusperheen perustamisen jälkeen tuli selville, ettei Esko ole sitä sorttia, joka hoitaa kotia”, Aino sanoo.

Ainolle ja Eskolle suhteessa pysyminen on ollut tietoinen valinta.

”Rakkaus pitää ratifioida joka päivä, eikä toista voi koskaan pitää itsestäänselvyytenä. En enää aikoihin ole yrittänytkään ymmärtää Ainon koko persoonallisuutta. Se on kuin yrittäisi analysoida valtamerta”, Esko sanoo.

Ainon mukaan heidän suhteessaan on luottamusta, kunnioitusta ja huumoria.

 

X