ohjaaja-käsikirjoittaja-näyttelijä Niina Lahtinen
Niina Lahtinen uskaltaa heittäytyä uuteen.
Julkkikset

Niina Lahtinen on hullujen ideoiden erikoisnainen: ”Parempi tehty kuin täydellinen”

Ohjaaja-käsikirjoittaja Niina Lahtinen on innostuja, joka on heti valmiina toteuttamaan hulluimmatkin ideat. Heittäytymiskyvyn kääntöpuolena on vaikeus sanoa ei.
Teksti: Annan toimitus Kuvat: Sampo Korhonen

Ohjaaja-näyttelijä-käsikirjoittaja Niina Lahtista on kannatellut omituisen pandemiavuoden läpi yksi luonteenpiirre ylitse muiden: innokkuus. Hän on aina valmis heittäytymään.

– Nautin eniten ex tempore -ideoista. Ystäväni tietävät, että minut on helppo houkutella mukaan erikoisiin tempauksiin. Avantouinti? Kyllä! Seinäkiipeilyä? En ole koskaan kokeillut, mutta miksei!

Omat tyttäret toimivat vuoroin Niinan innoittajina, vuoroin maadoittajina. Poikkeusaikana Niina on ehtinyt olla lastensa kanssa paljon enemmän kuin aiemmin.

– Yllätin itsenikin leipomalla tyttöjen kanssa ensimmäistä kertaa elämässäni korvapuusteja. Yleensä en pahemmin kokkaile, vaan huikkaan tytöille, että syökää mitä kaapista löytyy, vaikkei sieltä juuri mitään löydykään.

Niina noudattaakin Harry Potter -kirjailija J.K. Rowlingin lanseeraamaa ajatusta, jonka mukaan vain kaksi kolmesta onnistuu: lastenkasvatus, kirjoittaminen tai kodinhoito. Niina on päättänyt laistaa jälkimmäisestä, jotta saa suunnattua innokkuutensa häntä enemmän kiinnostaviin asioihin.

– Kun joustan jostain, minulle jää enemmän aikaa tehdä kivoja asioita tytärteni kanssa. Äitinä uskon olevani hauska, kannustava ja aina lasteni tukena. Jos käyttäydyn huonosti vaikkapa hermostuessani, osaan myös pyytää käytöstäni anteeksi.

Lue myös: Näyttelijä ja ohjaaja Niina Lahtisella on hurmaava stressinpoistaja – se on tarmokas, kaunis ja tottelee nimeä Metku

Innostumisen kääntöpuolena on toisaalta se, että Niina haalii turhan helposti liikaa töitä.

– Välillä minulla on ollut töissäni kausia, jolloin olen ollut hieman liian väsynyt. En ole kokenut täysivaltaista burn outia, mutta olen huomannut väsymyksen huonontavan työni jälkeä. Jos teen liikaa töitä, voin antaa kaikkeni, mutta en koskaan parastani. Siksi haluan pitää työmääräni kaikesta huolimatta hallittavana.

Ja jos töitä on kaikesta huolimatta tullut sovittua liikaa, Niina pyrkii olemaan itseään kohtaan armollinen.

– Osaan hyväksyä itsessäni sen, ettei työn jälki aina ole täydellistä, mutta tällainen siitä sitten tuli. Parempi tehty kuin täydellinen. Mielestäni on nolompaa jättää elämättä kuin kokeilla rohkeasti ja epäonnistua.

Niina Lahtinen: ”Liian pitkät projektit ahdistavat”

Niina nauttii siitä, ettei hän aamulla tiedä, minne hän päivän aikana päätyy. Liika suunnitelmallisuus ei ole hänen juttunsa.

– En ole koskaan halunnut häitä, sillä en jaksaisi suunnitella juhlia pitkän kaavan mukaan. Talon rakentaminenkin kuulostaa ihan kamalalta. Liian pitkät projektit ahdistavat.

Niinan yksi innostumisvinkki onkin: tee niin kuin itsestä hyvältä tuntuu, älä sitä, mitä ulkopuoliset ja yhteiskunta sinulta odottavat.

Luit juuri lyhennelmän Annan 2/2021 kansijutusta, jonka on kirjoittanut Rosanna Marila. Jutussa Niina Lahtinen kertoo vinkkinsä, kuinka hän on onnistunut säilyttämään innostumiskykynsä ja mitä se on vaatinut häneltä itseltään ja läheisiltä. Onko innostuminen joskus mennyt överiksi? Miten Niina rauhoittuu? Mistä on haaveilee? Entä kuinka hän toipuu epäonnistumisista? Lue koko artikkeli numerosta 2/2021 tai digilehdestä! Voit tilata digilehden täältä! 

X