Nina Mikkonen
Nina Mikkonen on menettänyt vuoden sisään kolme läheistään.
Julkkikset

Nina Mikkonen menetti kolme läheistään ja sairastui keskivaikeaan masennukseen: ”On ihme, että olen tässä nyt”

Kotiäiti Nina Mikkonen, 53, on jaksanut vaikeimpina hetkinä vain poikiensa takia. Nina sairastui keskivaikeaan masennukseen menetettyään aviomiehensä, äitinsä ja isoäitinsä lyhyen ajan sisään.
Teksti: Johanna Yrjölä Kuvat: Otavamedia

Timo T. A Mikkosen leski Nina Mikkosen, 53, vuosi on ollut hyvin raskas. Sen jälkeen, kun Timo nukkui pois pitkällisen sairauden uuvuttamana viime vuoden tammikuussa, Nina on menettänyt myös rakkaan äitinsä ja isotätinsä.

– Kaikki tapahtui vain vuoden sisällä. En ehtinyt toipua ensimmäisestäkään surusta, kun seuraava jo iski päälle. Äitini sairastui syöpään ja toimin hänen omaishoitajanaan, kuten Timollekin sitä aiemmin. Tuntui, että eikö tämä ikinä lopu, kun olen taas ihan samassa tilanteessa. Lopulta menetin sekä äitini että isotätini, Nina kertoi Savonlinnan oopperajuhlien avajaisissa.

Rankka vuosi sai Ninankin voimat ehtymään ja hän sairastui masennukseen. Vaikka terapiasta on ollut suuri apu, Ninalla on parempia ja huonompia päiviä.

– Minulla on keskivaikea masennus ja olen käynyt sen vuoksi terapiassa. Elämäni on kuin vuoristorataa. Toisina päivinä tuntuu, että voisin siirtää vaikka vuoret. Toisina päivinä taas kroppa painaa kuin lyijy, enkä pääse edes sängystä ylös. On ihme, että olen tässä nyt, Nina kertoo.

– Onneksi minulla on pojat, sillä se on pakottanut minut taistelemaan ja jaksamaan.

Psyykkistä sairautta vaikea hyväksyä: ”Poikani eivät ole koskaan syyllistäneet minua”

Ninan pojat 16-vuotias vuotias Matias ja 15-vuotias Mikael ovat molemmat erityislapsia. Nina on sättinyt itseään siitä, ettei hän ole jaksanut touhuta kotona yhtä paljon kuin aiemmin.

– Sairaus on ollut hirvittävän vaikea hyväksyä. Ennen sairastumistani ihmettelin aina, miten voi olla, ettei joku pääse sängystä ylös. Nyt tiedän, ettei masennuksella ole mitään tekemistä tavallisen väsymyksen kanssa. Psyykkinen väsymys on kuin paksu musta viitta, jonka alla kuitenkin palelee.

Nina Mikkonen toipuu tekonivelleikkauksesta.

Nina Mikkonen toipuu tekonivelleikkauksesta. 

Ninan mukaan pojat eivät ole kuitenkaan koskaan syyllistäneet häntä, päinvastoin.

– Kun olen pyydellyt anteeksi, etten aina jaksa, he ovat vakuuttaneet minulle, ettei se haittaa. Heilläkin on ollut todella rankkaa, mutta he ovat sitkeitä sissejä. Tietysti joskus on sellaisiakin päiviä, etteivät he ole jaksaneet mennä kouluun, enkä minä ole heitä sinne pakottanut.

Sairauslomalla ja alusvaatemallina

Ninalla on ollut myös fyysisiä terveyshuolia ja tällä hetkellä hän toipuu lonkan tekonivelleikkauksesta. Nina on kuitenkin yrittänyt pitää itsensä toimeliaana, ja hiljattain hän kokeili jopa XL-mallina toimimista.

– Olin juuri ystäväni vaatekaupan katalogimallina, mikä oli minulle ihan uusi kokemus. Olen tosin sairauslomalla vielä, mutta joitakin uusia tuulia on silti viritteillä. En ole vielä päättänyt, mitä tekisin isona, Nina nauroi.

Vaikka rakkaan puolison poismeno painaa yhä Nina, hän ei poissulje sitä mahdollisuutta, että elämässä tulisi vielä uuden rakkauden aika.

– Tietysti minulla oli sellainen fiilis, kun Timo kuoli, ettei enää ikinä tule ketään. Hän jätti isot saappaat täytettäväkseen, mutta haluan olla avoin elämälle. Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Toivoa on aina olemassa.

X