Maija Itkonen
Maija Itkonen
Julkkikset

Nyhtökaurayrittäjä ja neljän lapsen äiti Maija Itkonen: ”On outo ajatus, että naisen pitäisi valita uran ja perheen välillä”

Yrittäjä Maija Itkosen, 40, arki on sumplimista kodin, kaksosvauvojen, omien ja kirjailijapuolison töiden välillä. Mutta Maijan mielestä äitiys ei ole työ vaan ominaisuus.
Teksti: Mervi Alatalo Kuvat: Paula Kukkonen/Otavamedia

Viime kesäkuussa nyhtökaurayrittäjä Maija Itkosen, 40 ja hänen puolisonsa, kirjailija Juha Itkosen perhe kasvoi kaksostytöllä ja -pojalla. Ennestään parilla on 12- ja 6-vuotiaat pojat.

Samaan aikaan Maijan ja Reetta Kivelän keksimän nyhtökauran myynti on yli kaksikymmenkertaistunut. Alle kahdessa vuodessa viihden työntekijän yrityksestä on tullut 60 hengen yritys. Nyhtökaura on lanseerattu Ruotsiin, jonne avataan tehdas tammikuussa.

Miten Maija hoitaa tuon kaiken, kotona ja töissä?

Äitiys ei ole työ, se on ominaisuus

”On todella outo ajatus, että naisen pitäisi valita uran ja perheen välillä. Äitiys ei ole työ, se on ominaisuus. Niin se on aina ollutkin.

Mieheni mummo on kertonut, että hänellä oli navetassa kaksi saavia, joihin hän laittoi lapsensa lypsyn ajaksi. Kun kuusivuotias keskimmäiseni oli vauva ja työskentelin Powerkiss-yrityksessäni, hän nukkui toisinaan neukkarin pöydällä. En minä keneltäkään kysynyt, haittaako se. Kahden vauvan kanssa sellainen ei tosin oikein onnistu.

Tällä hetkellä olen äitiyslomalla ja tittelini perustamassani yrityksessä on hallituksen jäsen. Tosin taidan olla tavallista aktiivisempi jäsen.”

Tärkeintä olla kotona vauvojen kanssa

”Tärkeintä juuri nyt on kuitenkin olla kotona vauvojen kanssa. Vauvoilta oppii ainakin sen, että kun heidän hoitamiseltaan jää 15 minuuttia aikaa, jokaisen minuutin haluaa käyttää todella tehokkaasti.

Asumme aivan yrityksen toimitilojen vieressä, joten voin välillä mennä toimistolle, kun vauvat nukahtavat päiväunilleen. Lastenhoitaja soittaa minulle, kun vauvat heräävät. Sitten kun he eivät enää nuku niin paljon kuin nyt, täytyy keksiä jotain muuta.

Yrittäjyys mahdollistaa sen, ettei kukaan tule sanomaan, että minun pitää olla tietyssä paikassa tiettyyn aikaan. Ja miehelläni on onneksi joustava työ, joten olemme tottuneet sumplimaan asioita.

En ole koskaan pitänyt vapaa aikaa pyhänä. Olen tyytyväinen, kun saan mahdutettua päiviini kaikkea, mistä tykkään.”

Maija Itkonen

Maija uskoo, että hän voi muuttaa maailmaa.

Miten Maija päätyi yrittäjäksi? Mistä hänen ideansa kumpuavat? Miksi juuri hän uskoo voivansa muuttaa maailmaa? Lue koko juttu Annan numerosta 40/17. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X