Mira Potkonen viettää kurinalaista urheilijan elämää. Vapaa-aikanaan hän nauttii perheen kanssa telkkarin äärellä löhöilystä.
Julkkikset

Nyrkkeilijä Mira Potkonen: ”Tärkein tavoitteeni on maailmanmestaruus”

Nyrkkeilijä Mira Potkosen, 37, kolmet treenit päivässä tahdittavat perhearkea. Euroopan mestarin tavoitteena on maailmanmestaruus marraskuussa. – Jos joskus voitan oikein paljon rahaa, palkkaan meille oman kokin.
Teksti: Iina Alanko Kuvat: Sara Pihlaja/Otavamedia

Rakkain arkirutiinini on aamukahvi ja -puuro. Päivän ihanimpiin hetkiin kuuluu myös se, kun iltatreenien jälkeen saan laittaa yövaatteet päälle, relata ja alkaa katsella hömppäohjelmia yhdessä perheen kanssa.

Tykkään katsoa sisustusohjelmia, sellaisia kuin Huvila ja huussi, sekä kaikenlaisia muutosohjelmia.

Työviikkooni kuuluu arkisin aamulenkki, aamupala, puolentoista tunnin aamutreeni, lounas, lepo ja toinen treeni. Jossain välissä kuskailen 11- ja 13-vuotiaita tyttöjäni harrastuksiin ja niistä pois. Iltatreenin jälkeen on iltaruoka ja iltapala – siinä se päivä sitten onkin.

Lauantaisin minulla on vain yksi treeni ja joskus hieroja, sitten alkaa viikonloppu. Sunnuntaisin on lepoa, mutta välillä on pakko huolehtia kodistakin, ja siksi se on siivouspäiväni.

”Jos joskus voitan oikein paljon rahaa, palkkaan meille oman kokin”

Olen ärsyyntynyt loman aikana kertyneistä kiloista. Pidin tiukan kevään ja EM-kisojen jälkeen kesällä kaksi viikkoa totaalilepoa, jolloin halusin nollata kunnolla ja söin kaikkea ihan vapaasti. Se vähän kostautui. Nyt pitää tehdä töitä sen eteen, että paino laskee ennen syyskuun loppua, jolloin lähden syksyn ensimmäisiin kisoihin Espanjaan.

Minua ärsyttää myös keksiä, mitä laitan perheelle ruoaksi. Olen ruoanlaiton suhteen järjettömän laiska enkä haluaisi käyttää siihen yhtään aikaa. Olenkin sanonut, että jos joskus voitan oikein paljon rahaa, palkkaan meille oman kokin.

Porkkanat ja dippi maistuvat Miralle joka päivä.

”Voittojeni ansiosta saanut vähän ylimääräistä”

Käytän rahaa bensaan, ruokaan, lasten harrastuksiin ja heidän vaatteisiinsa. Olen rahankäytössä aika tarkka, en hirveästi törsäile. Minun on ollut pakko oppia tulemaan toimeen vähällä ja olen siihen oppinutkin. Aiemmin halusin karsia kaiken muun nyrkkeilyn tieltä pois ja kävin töissä pari kolme päivää viikossa, juuri sen verran, että tulin toimeen. Nyt olen voittojeni ansiosta saanut vähän ylimääräistä ja olen siitä järjettömän kiitollinen – enhän ole tehnyt muuta kuin sitä, mitä rakastan.

Minulla ei ole vaatesponsoreita. Apurahoilla olen kuitenkin voinut ostaa osan tarvitsemistani urheiluvaatteista ja lenkkareista. Muita vaatteita harvemmin tarvitsenkaan.

Mira käy melkein joka aamu lenkillä ennen aamupalaa. Nyt hän iloitsee uusista juoksulenkkareista.

Pieniä rakkauden tekoja

Huomioin miestäni yllättämällä hänet jollain kivalla kahdenkeskisellä tekemisellä. Miehelläni on putkialan yritys mutta myös oma tanssimusiikkia soittava bändi. Meillä molemmilla on omat juttumme – balanssi siinä mielessä – mutta vain vähän yhteistä aikaa. Kun sitten olemme yhdessä, osaamme arvostaa sitä.

Hoidan ihmissuhteitani osoittamalla pienin elein ja teoin kuinka tärkeitä rakkaimmat ihmiseni minulle ovat. Aina minä heitä pussailen ja halailen ja kyselen, miten päivä on mennyt.

Ystäväpiiri, sukulaiset ja tyttöjen kaverit ovat meillä tosi suuressa roolissa siinä, että saamme palettimme pyörimään. Saatan olla samaan aikaan leirillä, kun miehelläni on keikkoja, ja silloin tarvitsemme tytöille yöpaikan tai jonkun meille heidän kanssaan.

Sauna, avanto ja riittävä uni

Rentoudun ja rauhoitun käymällä saunomassa ja uimassa ja talvisin avannossa kolmeneljä kertaa viikossa. Se tekee hyvää paitsi päälle myös kropalle. Tärkeä on myös hierontarulla. Kroppani tarvitsee sitä päivittäin, ja rullaus saa oloni tuntumaan vetreämmältä.

Highroller-hierontapallot ovat ihan parhaat!

Hoidan kauneuttani kuorimalla ihoani hienolla sokerilla, siten saa ihanan pehmeän ihon. Sekoitan sokerin kosteusvoiteeseen.

Tarvitsen unta vähintään kahdeksan, mielellään yhdeksän tuntia yössä. Kun treenaan rankasti, eli kun treenejä on kolme kertaa päivässä, täytyy lisäksi ottaa pienet päiväunet.

”Tavoitteeni on maailmanmestaruus”

Tärkein tavoitteeni on maailmanmestaruus 60-kiloisten sarjassa nyrkkeilyn MM-kilpailuissa marraskuussa. Pidemmällä aikavälillä tavoitteenani on kultamitali Tokion olympialaisissa 2020.

Vielä muutama vuosi sitten se kuulosti aika utopistiselta, mutta ei enää.

X