Terveys

Osa koivuallergikoista karttaa turhaan omenia – näitä asioita et ehkä tiennyt siitepölyallergiasta

Kun koivuallergikon kurkku kutisee hedelmistä, kyse voi olla vaarattomasta ristiallergiasta. Oireita aiheuttavien ruokien kypsentäminen voi lievittää allergiaoireita.

Teksti:
Virve Järvinen
Kuvat:
iStock

Osalla koivuallergikoista esimerkiksi omena, päärynä tai porkkana kutittaa kurkkua.

Kun koivuallergikon kurkku kutisee hedelmistä, kyse voi olla vaarattomasta ristiallergiasta. Oireita aiheuttavien ruokien kypsentäminen voi lievittää allergiaoireita.

Luulitko, että siitepölyallergikon tulisi aloittaa allergialääkkeiden käyttö hyvissä ajoin ennen siitepölykautta? Listasimme kymmenen huonosti tunnettua faktaa allergiasta.

1. Siitepölyallergiaa ei ole pakko diagnosoida.

Lääkäriä ei tarvita, jos siitepölyallergian oireet ovat lieviä, niiden todennäköinen aiheuttaja on tiedossa ja ne pysyvät kurissa itsehoitolääkkeillä. Jos oireet tulevat aina keväällä koivun kukinnan aikaan ja lääkkeet tehoavat niihin, allergia on erittäin todennäköisesti koivuallergiaa. Keväällä tosin katupöly voi aiheuttaa samankaltaisia oireita kuin siitepöly, mutta katupölyn haittoihin allergialääke antihistamiini ei auta.

Siitepölyallergia aiheuttaa nenän kutinaa ja tukkoisuutta, vetistä nuhaa ja aivastelua. Monilla silmät kutisevat, punoittavat ja vetistävät. Osa saa astmaoireita: yskää, limaisuutta ja hengenahdistusta. Atooppinen ihottuma voi pahentua siitepölyaikaan. Jos oireet rajoittavat tekemisiä ja haittaavat elämänlaatua, haetaan apua lääkäristä.

2. Allergialääkettä ei tarvitse aloittaa viikkoja ennen oireita.

Antihistamiinia on turha ottaa viikkoja tai päiviä ennakkoon. Tabletti vaikuttaa jo puolessa tunnissa. Osa antihistamiineista saavuttaa maksimitehonsa kolmessa tunnissa. Jos oireet ovat lievät, antihistamiini riittää ainoaksi hoidoksi.

Ellei antihistamiini auta, hoitoon liitetään nenäsuihke, silmätippa tai astmaoireisiin tarkoitettu hengitettävä kortisoni. Kortisoni vaikuttaa yleisesti hitaammin kuin antihistamiinitabletti ja silmätipat. Hengitettäviä tai nenään suihkutettavia kortisonilääkkeitä kannattaa alkaa käyttää muutama päivä ennen oletettua tarvetta. Siitepölytiedotteet kertovat, millaisia siitepölymääriä ilmaan on kulloinkin odotettavissa.

Lue myös: Antihistamiinia vai kortisonia allergiseen nuhaan? Toinen toimii heti, toinen päivien viiveellä

3. Nenäsuihke voi auttaa myös kutiseviin silmiin.

Paikallisvalmiste valitaan ensisijaisen oireen mukaan. Jos oireita on useita, lääkkeiden vaikutukset tukevat toisiaan. Allergian hoitoon käytettävä nenäsuihke voi siis helpottaa silmäoireita.

Kyynelnesteen reitti silmästä kyynelkanavan kautta nenäonteloon on lyhyt ja voi tukkeutua. Nenän hoito vähentää nenän tukkoisuutta ja siten helpottaa kyynelnesteen kulkua. Silmätippa puolestaan vähentää silmästä tulevaa, osittain nenään kulkeutuvaa eritteen määrää.

4. Koivuallergian takia ei tarvitse karttaa omenia.

Osalla koivuallergikoista esimerkiksi omena, päärynä tai porkkana kutittaa kurkkua. Kyse on ristiallergiasta, jossa elimistö erehtyy pitämään toisiaan muistuttavia, allergiaa aiheuttavia proteiineja samoina ja laukaisee allergiaoireet.

Ristiallergia aiheuttaa erittäin harvoin vaarallisia oireita, eikä kasviksia ja hedelmiä tarvitse sen vuoksi karttaa. Monesti kurkun kutinalta välttyy, kun kypsentää oireita aiheuttavat ruoat, sillä kypsentäminen hajottaa reaktion aiheuttavat val­kuaisaineet. Sellerissä ja palsternakassa ne säilyvät siitä huolimatta.

Henkilö leikkaa päärynää.
Ristiallergia aiheuttaa erittäin harvoin vaarallisia oireita, eikä siitepölyallergikon sen vuoksi tarvitse karttaa kasviksia ja hedelmiä. © iStock

5. Koivulle allerginen voi käyttää koivusampoota.

Koivu löytyy esimerkiksi pesuaineiden tuotenimistä. Kemikaalien koivu on molekyylirakenteeltaan kaukana luonnossa esiintyvästä kasvista, ja siksi koivusampoo tuskin aiheuttaa oireita. Sitä voi testata laittamalla sampoota kerran pari käsivarren iholle ja katsomalla, miten iho reagoi.

Koivunmahlan pitäisi olla allergikolle turvallista. Siinä ei ole koivuallergikon puolustusjärjestelmän tunnistamia koivuallergeeneja tai niitä on hyvin vähän.

Vihtominen voi sen sijaan aiheuttaa koivuallergiselle nokkosihottumaa.

6. Pähkinäallergia voikin olla koivuallergiaa.

Osa pähkinäallergiana pidetyistä allergioista on todellisuudessa koivuallergiaa. Tällöin kyse on lievempiä oireita aiheuttavasta ristiallergiasta. Pähkinäallergiat voivat aiheuttaa henkeä uhkaavan anafylaktisen reaktion, ja siksi ristiallergian mahdollisuutta ei pidä selvittää itse syömällä pähkinää.

Ristiallergia selviää verikokeesta tehtävällä allergeenikomponenttitutkimuksella. Se kertoo, mikä proteiini aiheuttaa oireet ja kuinka suurella todennäköisyydellä se aiheuttaa vaarallisia reaktioita. Lääkäri tulkitsee tutkimustuloksen ja kertoo, pitääkö pähkinöiden välttämistä jatkaa.

Lue myös: Hengenvaaralliset ruoka-aineallergiat ovat aiheuttaneet Emmalle, 31, kahdesti anafylaksian – kerran oireet iskivät hotelliaamiaisella: ”Se oli todella pelottavaa”

7. Allergiaoireita voi tulla syksylläkin.

Sieni-itiöt voivat aiheuttaa siitepöly­allergiaa vastaavia oireita pitkälle syksyyn, maan jäätymiseen saakka. Antihistamiinit auttavat sieni-itiöiden aiheuttamiin oireisiin.

Valitettavasti siitepölyallergikon piina pitenee tulevaisuudessa entisestään, kun ilmasto lämpenee ja lehtipuut alkavat menestyä pohjoisemmillakin leveysasteilla.

8. Pikkujutuillakin voi lievittää allergiaoireita.

Hiusten pesu, auton ilmansuodattimen vaihto ja tuulettamatta jättäminen eivät ole turhia asioita siitepöly­allergian hoidossa. Lievässä allergiassa siitepölyn karsiminen lähiympäristöstä ei välttämättä vaikuta oireisiin, mutta hankalassa allergiassa allergiakuorman keventäminen kaikin keinoin voi helpottaa oloa.

Jos allergian takia pitää eristäytyä kuukausiksi sisätiloihin tai arki on yhtä siivoamista, allergia vaatii tehokkaampaa hoitoa ja lääkärin apua.

9. Siitepölyallergikko ei aina ole eläimille allerginen.

Aiemmin allergiaoireiden kimppuun käytiin välttämällä allergian aiheuttajaa ja karsimalla allergikon ympäristöstä tunnettuja allergian aiheuttaja, kuten eläinkontakteja. Osa siitepölyallergikoista uskoo lapsuuden kokemusten vuoksi, että he ovat myös eläinallergikkoja.

Nykyään tiedetään, että luontaisen sietokyvyn kasvattaminen on paras tapa hillitä ja ehkäistä allergiaoireita. Eläinseuraa ei tarvitse välttää, ellei eläimistä tule haittaavia oireita. Siitepölyallergikolla voi olla eläinperheenjäsen.

Lue myös Kotiliesi.fi: ”Ennen hoitoja en pystynyt edes silittämään koiraa” – allergia piinasi Annukkaa töissä jatkuvasti, mutta siedätyshoito auttoi

10. Siedätyshoito on muillekin kuin vaikeasti allergisille.

Allergiaa voidaan hoitaa siedätyshoidolla eli lisäämällä allergikon sietokykyä allergian aiheuttajia vastaan. Sitä kannattaa harkita jokaisen, jonka arkea allergia haittaa – ei vain astmaa tai vaikeaa allergiaa sairastavien.

Siitepölyallergian siedätyshoito kestää kolme vuotta, mutta heinä- ja koivuallergikolla se sujuu kätevästi kotona ottamalla yksi kylmäkuivattua allergeenia sisältävä tabletti päivässä.

Asiantuntijana LT, keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkäri Jere Reijula, Mehiläinen

X