Terveys

Allergialääkkeet parantaisivat monen elämänlaatua ilman sitkeää virhekäsitystä – ”Tällaisissa tapauksissa paras testi”

Allergialääkkeet ovat monelle tärkeä apu, kunhan niitä käyttää oikein. Reseptin voi saada ilman allergiatestejäkin, muistuttaa lääkäri.

Teksti:
Christina Boman
Kuvat:
Istock

Allergialääkkeet voivat helpottaa oireita myös lemmikkitaloudessa vieraillessa.

Allergialääkkeet ovat monelle tärkeä apu, kunhan niitä käyttää oikein. Reseptin voi saada ilman allergiatestejäkin, muistuttaa lääkäri.

Allergialääkkeet ovat elämänlaatua parantava apu, kun vierailee usein kylässä kissakodissa tai koirataloudessa – siitepölykaudesta puhumattakaan.

Lääkkeisiin kuitenkin liittyy yleinen väärä luulo. Moni kärvistelee oireisena, sillä allergiatesteihin meneminen kuulostaa kohtuullisen isolta ja aikaa vievältä päätökseltä.

Mutta tarvitseeko reseptiä varten suunnistaa lääkärin vastaanoton kautta allergiatesteihin?

– Ei tarvitse. Yleensä oireet ja niiden ajankohta ovat niin selkeät, että allergialääkkeet voi määrätä ilman testejä. Usein tällaisissa tapauksissa paras testi on kokeilla, helpottaako lääke oireita, sanoo Terveystalon yleislääkäri Emilia Lagus.

Lagus kertoo, mitä allergialääkkeiden käytöstä pitäisi tietää.

Aloita allergialääkkeet hyvissä ajoin

Suurimmat allergiapiikit näkyvät Laguksen vastaanotolla keväisin. Moni hakee helpotusta siitepölyistä tulleisiin oireisiin, kun niihin reagoivat silmät ja hengitystiet haittaavat jo merkittävästi arkea.

– Moni pääsisi vähemmällä, jos aloittaisi allergialääkkeet hyvissä ajoin. Lääkkeet olisi hyvä ottaa käyttöön vähintään viikkoa tai kahta aiemmin, jotta niiden vaikutus ehtii alkaa, Lagus sanoo.

Esimerkiksi hoitavien kortisonisuihkeiden vaikutus on voimakkaimmillaan vasta parin viikon päästä lääkkeen aloituksesta. Kortisonisuihkeilla hoidetaan allergista nuhaa, jonka moni kokee hankalimmaksi allergiaoireeksi.

Saapuvan siitepölyaallon tarkkaa ajoitusta voi olla hankalaa ennakoida, ja siksi moni aloittaa allergialääkkeet liian myöhään.

– Ilmastonmuutoksen myötä allergiakausi aikaistuu ja oireilu alkaa vuosi vuodelta aikaisemmin. Myös tuulien mukana etelästä voi tulla siitepölyjä aiemmin kuin osaisi ajatella, Lagus muistuttaa.

Sen lisäksi, että allergialääkkeet on syytä aloittaa ajoissa, niitä on tärkeää syödä myös säännöllisesti.

– Allergiakautena lääkkeitä tulisi syödä päivittäin, Lagus sanoo.

Poikkeuksia ovat tilanteet, joissa allerginen vaikkapa kyläilee kodissa, jossa on allergisoivia lemmikkejä.

– Itse ottaisin tällöin allergialääkkeen jo aamulla, jos olisin illalla menossa kyläilemään. Tällöin lääke ehtii vaikuttaa rauhassa, Lagus sanoo.

Samaan tapaan antihistamiinia voi ottaa etukäteen, jos on menossa paikkaan, missä tietää saavansa paljon hyttysenpistoja.

Allergialääkkeet tulevat reseptillä halvemmaksi

Apteekista saatavia allergialääkkeitä on monenlaisia. Silti allergialääkkeet ovat vaikutukseltaan varsin saman tyylisiä, eikä tällä hetkellä markkinoilla olevien lääkkeiden pitäisi tiukassa istuvasta uskomuksesta huolimatta juuri väsyttää.

– Olemme kuitenkin yksilöitä ja jos kokee, että lääke väsyttää, sen ottamisen voi ajoittaa iltaan, Lagus kertoo.

Allergialääkkeitä saa ilman reseptiä, mutta on huomattavasti halvempaa hakea niitä reseptillä isompi määrä kerralla.

”Vakavien oireiden kohdalla on aina tärkeää selvittää, mikä reaktion aiheuttaa.”

Jos allergiaoireet ovat epämääräisiä tai oireita tulee ensimmäistä kertaa, on käynti vastaanotolla paikallaan. Lisäksi vakavien allergiaoireiden syy on aina selvitettävä.

– Vakavien oireiden kohdalla on aina tärkeää selvittää, mikä reaktion aiheuttaa. Tällaisia ovat esimerkiksi pähkinä- tai pistiäisallergiat, Lagus sanoo.

Myös pitkäkestoisten ja vaikeiden iho-oireiden syyt tulisi tutkia, eivätkä ne useinkaan helpota tabletteja napsimalla.

Allergialääkkeet eivät ole pelkkiä tabletteja.

– Avaavien suihkeiden kanssa saa kuitenkin olla tarkkana. Niitä ei saisi käyttää viikkoa pidempään, sillä sen jälkeen ne jo itsessään aiheuttavat nuhaa ja vieroitusoireita, Lagus sanoo.

Silmiin puolestaan käytetään antihistamiinitippoja ja iho-oireisiin erilaisia rasvoja. Lagus muistuttaa, että allergialääkkeet eivät ole ainoa keino ja korostaa lääkkeettömien hoitojen tärkeyttä allergiaa hoitaessa.

– On tärkeää, ettei kotia tuuleta, kun pahin siitepölykausi on päällä. Jos oireet ovat kovin hankalat, on myös kotiin tultua käydä suihkussa ja vaihtaa vaatteet. Nenän limakalvoja voi huuhtoa nenäkannulla, Lagus kertoo.

Nenäkannun tai kosteuttavien nenäöljyjen käyttäminen voi helpottaa myös kortisonin kuivattamia nenän limakalvoja.

Kotiliesi.fi: Allergisoivat huonekasvit saavat nenän vuotamaan ja silmät kirvelemään – nämä 5 kasvia aiheuttavat eniten oireita

Voiko allergialääkkeistä olla haittaa?

Allergiaoireet voivat hyvinkin kestää koko kesän läpi. Voivatko allergialääkkeet aiheuttaa haittaa, jos niitä syö jatkuvasti?

– Kaikissa lääkkeissä on aina myös haittavaikutuksia. Nykyisissä allergialääkkeissä on kuitenkin niin vähän sivuoireita, että aika rohkeasti uskaltaisin niitä ottaa, Lagus sanoo.

Allergiaan on mahdollista kokeilla myös erilaisia siedätyshoitoja ja Lagus muistuttaa, että allergiastakin voi parantua.

– Aina toisinaan voi olla hyvä vähentää lääkitystä ja katsoa, missä allergian kanssa mennään, Lagus sanoo.

Entä uskaltaako allergialääkkeitä syödä raskaana ollessa?

– Allergiaa on todella tärkeää hoitaa raskauden ja imetyksen aikana, sillä äidin hyvinvointi vaikuttaa myös vauvan hyvinvointiin. On harmi, että usein äidit jätetään hoitamatta ikään kuin varmuuden vuoksi, Lagus sanoo.

Lääkkeiden sopivuuden voi varmistaa apteekista, lääkäriltä tai teratologisesta tietopalvelusta.

– Sieltä saa selkeitä ei tai kyllä -vastauksia, jos jokin lääke arveluttaa, Lagus vinkkkaa.

Lagus muistuttaa, että allergian hoitaminen on elämänlaadullisesti tärkeää niin aikuisille kuin lapsille.

.

X