Julkkikset

Pirkka-Pekka Petelius, 64, tykkää hengästyä ja hikoilla: ”Silloin tunnen eläväni”

Liikunta on viihdetaiteilija Pirkka-Pekka Peteliukselle elämäntapa ja hänen ainoa riippuvuutensa. – Olen aina tiennyt, millaisia positiivisia vaikutuksia liikunnalla on, sanoo tiukkaa treenirutiinia noudattava Pirkka-Pekka.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Om-Arkisto

Pirkka-Pekka Petelius on intohimoinen liikkuja.

Liikunta on viihdetaiteilija Pirkka-Pekka Peteliukselle elämäntapa ja hänen ainoa riippuvuutensa. – Olen aina tiennyt, millaisia positiivisia vaikutuksia liikunnalla on, sanoo tiukkaa treenirutiinia noudattava Pirkka-Pekka.

Viihdetaiteilija Pirkka-Pekka Petelius, 64, on aina harrastanut liikuntaa. Hän liikkuu jatkuvasti kolmen päivän sykleissä: kaksi ensimmäistä päivää ovat treenipäiviä ja kolmas päivä on lepopäivä.

– Olen aina tiennyt, millaisia positiivisia vaikutuksia liikunnalla on. Olen iloinen siitä, että olen liikkunut niin paljon ja säännöllisesti, että minulla on tottumus liikuntaan. Jos joku aloittaa liikunnan minun iässäni, aloittaminen on varmasti todella vaikeata, Pirkka-Pekka pohtii.

”Liikkuminen on ainoa riippuvuuteni”

Pirkka-Pekka liikkuu hyvin monipuolisesti. Salilla käyminen ja lenkkeily ovat hänelle erityisen tuttuja liikuntamuotoja. Liikkuminen ei ole väylä esimerkiksi timmin vartalon saavuttamiseen, vaan Pirkka-Pekan mielestä liikunta on yksinkertaisesti kivaa.

– Tykkään hengästyä ja hikoilla. Silloin tunnen eläväni.

Pirkka-Pekalle liikunta ei siis ole vain fyysinen vaan myös henkistä hyvinvointia lisäävä asia. Jos liikkuminen jostain syystä jää tavallista vähemmälle, Pirkka-Pekka tuntee sen nahoissaan.

– Alan tuskastua. Minulle tulee rauhaton olo ja tunnen itseni saastaiseksi. Minulle tulee tunne, että hei, päästäkää minut elämään. Liikkuminen on ainoa riippuvuuteni.

”Suren sitä, kun suorituskykyni laskee”

Liikunta tuo Pirkka-Pekan elämään virtaa, iloa ja jaksamista. Intohimoisella liikkumisella on kuitenkin myös varjopuolensa.

– Lenkkeilen liikaa ja kovalla alustalla, jonka takia vasen polveni kipeytyy helposti. Mutta sekin on pienempi vaiva kuin se, että en lenkkeilisi. Hyvinvointi, mitä liikunta tuo, on niin iso plussa, että polven kipeytyminen on pientä siihen verrattuna, Pirkka-Pekka kertoo.

Pirkka-Pekka täyttää toukokuun lopussa 65 vuotta. Hän on huomannut iän vaikutuksen liikuntasuorituksiin.

– Heikkouteni liikkujana on kärsimättömyys. Vertaan aina nykyisiä suorituksiani menneisiin ja suren sitä, kun suorituskykyni laskee. Mutta se on tarkoitettu menemään niin. Ajattelen, että elämä kouluttaa minua. Se muistuttaa, että näin se vain menee.

X