Julkkikset

Putous-juontaja Roope Salminen elää hektistä arkea: ”Yritän oppia virheistäni ja kohdella muita ihmisiä päivä päivältä paremmin”

Kolmatta kertaa Putous-juontajan pestissä aloittava muusikko-näyttelijä Roope Salminen, 28, on nähnyt vierestä, mitä uupumus tekee ihmiselle. Hän itse ei ole uupumukseen sairastunut, vaikka kalenteri onkin täynnä töitä. Tärkeintä on osata sanoa "ei".
17.10.2018 Teksti: Katri Koskinen Kuvat: Heli Hirvelä/Otavamedia, MTV

Juontaja-näyttelijä Roope Salminen, 28, repii ajatuksissaan kynsinauhojaan. Takana on hyvin tapahtumarikas viikko ja edessä vielä monta rupeamaa: kauden viimeinen Enbuske, Veitola & Salminen -live-lähetys nähdään tulevana torstaina ja lauantaina 20. lokakuuta alkaa Putouksen kymmenes juhlakausi, jota Roope kertoo odottavansa innolla.

Molemmat ohjelmat ovat live-lähetyksiä, joissa kamera käy samaisella sekunnilla.

– On sairaan siistiä, että olen päässyt tekemään näin inspiroivia proggiksia. Mielestäni Putouskin alkaa kunnolla vasta ensimmäistä livestä: vaikka sitä on etukäteen valmisteltu, vasta ensimmäisen jakson jälkeen tiedämme, miten se toimii yleisöön, miten ihmiset suhtautuvat siihen ja mikä hahmo sieltä nousee ylitse muiden – vai nouseeko mikään, Putouksen juontajana kolmatta kertaa nähtävä Roope kuvailee.

– Uskon, että tällä kaudella kenties joku meistä vanhemmista konkareista, joka on ollut tekemässä Putousta jo useamman kauden, nousee superstara-kategoriaan. Ja uskoisin, että ainakin joku näistä uusista tyypeistä räjäyttää pankin Suomen kansan silmissä. Ehkä lauantaina katsomme televisiosta niitä ihmisiä, jotka vievät minunkin duunit seuraavien vuosien aikana – ja se on minulle ok, Roope virnistää.

Ehkä lauantaina katsomme televisiosta niitä ihmisiä, jotka vievät minunkin duunit seuraavien vuosien aikana – ja se on minulle ok.

Roope Salminen Putous

Juontaja-näyttelijä-muusikko Roope Salminen tähdittää Putous-ohjelmaa kolmatta kertaa juontajan roolissa.

Roope ei turhia stressaa

Roope on monille tuttu televisiokasvo jo vuosien takaa ja taustaa hetkessä heittäymiselle impro-näyttelijänä on yli 10 vuotta. Mutta onko tällaisten live-ohjelmien vetäminen jopa konkarille stressaavaa?

– No ei, Roope naurahtaa.

Salmisen mukaan live-lähetysten tekeminen on työtä siinä missä muutkin.

– Kun menen tekemään live-televisiota, menen töihin, johon minut on palkattu, ja siihen kuuluu tietyt velvollisuudet, jotka pitää hoitaa. Toimittajana sinun pitää tehdä joka kerta niin hyvä haastattelu kuin vain mahdollista, ja taksikuskina sinun täytyy löytää joka kerta perille, Salminen kuvailee.

– En koe, että tämä on stressaavampaa kuin mikään mukaan työ, minkä ottaa itse vakavasti. Totta kai sitä voi ajatella, että tässä on isot panokset kyseessä, koska ohjelmilla saattaa olla paljon katsojia. Mutta, jos suhtautuu omaan työhönsä koko sydämellä, niin mikä tahansa työ –  teit sitä yhdelle ihmiselle tai puolelletoista miljoonalle ihmiselle – on silloin tekijälle itselleen tärkeä, ja se on tärkeintä.

– En koe olevani töissä sen vaikeammassa hommassa kuin kukaan mukaan.

Manageri pitää huolta Roopesta

Roopella on takana pitkä työputki: viime kesänä Roope Salminen & Koirat -yhtye teki reippaasti keikkoja, ja samaan syssyyn oli Swingers-elokuvan kuvaukset, jota varten Roope laihdutti reippaasti. Lisäksi myös Roopen yksityiselämässä on ollut isoja muutoksia, kun pitkä parisuhde tuli päätökseensä.

Mikä on Roopen keino pärjätä hektisen arjen keskellä?

– Minulla on todella hyvä manageri, Salminen vastaa ykskantaan.

– Hän aikatauluttaa minulle kuntosalikäyntejä, vapaapäiviä ja jopa nukkumistakin, että muistapa nukkua tuossa. Ja jos seuraavaksi aamuksi tulee esimerkiksi Huomenta Suomen haastattelupyyntö, ja edellisenä päivänä on vaikkapa karonkka tai jokin muu, hän kieltäytyy niistä puolestani edes kertomatta minulle.

Roope muistuttaa, että aivan kaikkiin töihin ei tarvitse suostua.

– Todella usein pahaan uupumukseen sairastuneiden julkisuudenhenkilöiden tapauksiin liittyy paljon muutakin kuin mitä ulospäin näkyy. Se, että tekee vaikkapa elokuvan, ei loppujen lopuksi ole niin ihmeellistä: kuvaamme viisi päivää viikossa, sitten on kaksi päivää vapaata – se on aivan samanlainen työviikko kuin kenellä tahansa muulla, Salminen pohtii.

”Minut on saattanut pelastaa se, ettei raha ole ollut minulle nyt suurin motivaattori”

Uupumus saattaa yllättää Salmisen mukaan ne, jotka eivät osaa sanoa töille – tai rahalle – ei.

– Kun saa julkisuutta, sinua aletaan herkästi pyytää avaamaan jokaista Sotkaa Suomessa. Sitten tulee sellainen olo, että ”vitsit, tuolta voi saada tuon verran rahaa, jos käyn sanomassa terve, terve Kajaanissa jossain tilaisuudessa” – sitä sitten innostuu siitä mahdollisuudesta, Salminen kuvailee.

– Minut on saattanut pelastaa se, ettei raha ole ollut minulle nyt suurin motivaattori. Totta kai nyt laskutan työstäni palkan ja toki, jos minulle tarjottaisiin 10 000 euroa, saattaisin sitten jaksaa mennä Tampereelle asti keikalle, Salminen vitsailee.

Mutta onko Roopella itsellään ollut sitten viime aikoina kokemusta uupumuksesta?

– Ei, ei todellakaan! Salminen huudahtaa.

Roopen mukaan on tärkeää osata ennakoida ja ottaa uupumuksen merkit ajoissa vakavasti.

– Kyllä tälläkin alalla on paljon varoittavia esimerkkejä – hölmöhän sitä pitäisi olla, jos ei sitä etukäteen vähän suunnittelisi. Ja ymmärrän tietysti sen, että uupumus voi viedä mukanaan: on kauheaa katsoa välillä vierestä, kun joku innostuu tavallaan liikaa uusista mahdollisuuksista, eikä osaa sanoa mihinkään ei.

– Itsellänikin oli sellainen vaihe, että tein ihan kaikki ohjelmat, mihin minua vain pyydettiin. Pystyn samaistumaan heihin: itse yritän nyt priorisoida kaiken paremmin, Salminen sanoo.

Uupumus ja kiire eivät ole siis vieneet miestä mennessään. Vaikka Roope kokeekin olevansa enemmän ulospäinsuuntautunut ekstrovertti luonne, hän ei anna sen määrittää liikaa itseään. Ja aina voi kehittää itseään.

– En ole koskaan mitään persoonallisuustestejä tehnyt, pyrinkin siihen asenteeseen, että minä olen vain minä: yritän kehittyä joka päivä ihmisenä, oppia virheistäni ja kohdella muita ihmisiä päivä päivältä paremmin.

Putous MTV3:lla lauantaisin klo 19.30

Putouksen tulevalla kaudella uutuusnäyttelijöinä nähdään Helmi-Leena Nummela, Lauren Lehtinen,Cristoffer Strandberg ja Terhi Suorlahti sekä tutut Putous-suosikit Ernest Lawson, Mikko Penttilä, Timo Lavikainen ja Pilvi Hämäläinen.

Kommentit

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *