Julkkikset

Seela Sella, 80: ”Eroottinen vire ei katoa ikääntyessä”

Näyttelijä Seela Sellan, 80, mielestä flirtti on elämän suola. Hän olisi vielä valmis parisuhteeseen. – Harmi vaan, että miehet pelkäävät vahvoja naisia.

Teksti:
Eveliina Lauhio
Kuvat:
Tommi Tuomi/Otavamedia

Seela Sella tietää, että flirtti on elämän suola.

Näyttelijä Seela Sellan, 80, mielestä flirtti on elämän suola. Hän olisi vielä valmis parisuhteeseen. – Harmi vaan, että miehet pelkäävät vahvoja naisia.

Samppanjaa, kiitos! Näyttelijä Seela Sella tilaa lempijuomaansa mätivoileivän kera. Näyttelijättärellä on pilkettä silmäkulmassaan, kun hän juttelee tarjoilijalle. Seelan mielestä flirtti ja huumori ovat elämän suola.

– Naiseus tarkoittaa elämän perusvoimaa. Se on tapani olla olemassa ja kommunikoida muiden kanssa. Jos naisellisuudesta on apua jonkin tilanteen hoitamisessa, en epäröi käyttää sitä hyväkseni.

”En ollut pullantuoksuinen kotiäiti”

Puhuttaessa naisen ja miehen rooleista Seela vakavoituu. Hän pelkää tasa-arvon menneen jo niin pitkälle, että miehet jäävät alakynteen.

– Kartan feminismi-sanaa, koska koen siihen liittyvän jopa miesvihaa. On vaarana, että naiset jyräävät miehet. Tämä näkyy jo kouluissa, joissa tytöt menestyvät poikia paremmin.

Seela on kasvanut vahvojen naisten ympäröimänä. Lapsena Seelasta piti huolta isoäiti, kun äiti työskenteli pitkiä päiviä sotatarviketeollisuudessa.

– Suomi on paljolti naisten rakentama maa. Moni ei edes ajattele, kuinka sodan aikana naiset pitivät tätä maata pystyssä miesten ollessa rintamalla.

Juuri näin sen Seelan mielestä pitää ollakin; naisilla ja miehillä on yhteiskunnassa omat paikkansa.

Puolisona olemista ja äitiyttä ei ollut aina helppoa yhdistää epäsäännölliseen näyttelijän työhön. Taiteilijaperheen kahdesta lapsesta huolehti pääsääntöisesti kotiapulainen, kun Seela teki iltapainotteista työtä kuutena päivänä viikossa.

– En ole koskaan ollut pullantuoksuinen kotiäiti. Urani on aina mennyt kaiken muun edelle.

Seelan mielestä äitiys ei määritä naiseutta. Hän kuvailee nyt jo yli nelikymppisiä tyttäriään, Arielia ja Ilanaa, maailman ihanimmiksi lapsiksi. Silti elämässä on aina ollut myös paljon muuta kuin äitiys.

– Kun minä olin nuori, naisen kuului mennä naimisiin ja tehdä lapsia. En sitä silloin kummemmin ajatellut.

Seela on onnellinen siitä, että hän on pystynyt yhdistämään uran ja äitiyden. Suuri kiitos siitä kuuluu hänen edesmenneelle aviomiehelleen, Elikselle, joka pystyi ottamaan lapsista suuremman hoitovastuun.

Elis on Seelan elämän suuri rakkaus

Elis on Seelan elämän suuri rakkaus. Pari avioitui vuonna 1962. Näyttelijänä, laulajana ja johtavana kulttuurisihteerinä työskennellyt Elis kuoli vuonna 1992 vain 62-vuotiaana. Seela kokee Eliksen läsnäolon edelleen vahvana.

– Juttelen hänelle ja välillä rähisen kiukkuisena. Rakkaus on olemassa, vaikka toinen ei ole enää fyysisesti läsnä.

Helppo kahden taiteilijan liitto ei ollut. Molemmilla oli myös avioliiton ulkopuolisia suhteita. Seelan mielestä parisuhteen on perustuttava vapaudelle.

– Totta kai pitkässä parisuhteessa tulee ihastumisia ja voi olla jonkun toisenkin kanssa. Jos kaksi ihmistä on löytänyt toisistaan henkisen yhteyden, se ei katkea ihastuksiin.

Seela ei ole koskaan ollut mustasukkainen. Jos itsetunto on kunnossa, toista ei tarvitse yrittää kahlita.

– Tiesin aina, ettei Elis löytäisi ketään yhtä sopivaa kumppania kuin minä. Olin varma, että hän palaa reissuiltansa aina lopulta luokseni. Ja niin tapahtuikin.

Tällä hetkellä Seela ei elä parisuhteessa. Kumppani olisi tervetullut.

– Haluaisin vielä rakastua! Olen avoin mahdollisuuksille.

Iän kartuttua Seela on tullut valikoivammaksi miesten suhteen. Kumppanin tulee sytyttää niin älyllisesti kuin fyysisestikin. Sellaisen löytäminen ei ole helppoa.

– Harmi vaan, että miehet pelkäävät vahvoja naisia.

Seela ei ehdi deittailla aktiivisesti, sillä hän kiertää esiintymässä eri puolilla Suomea. Ikä ei tahtia hidasta. Seela sanoo menevänsä niin lujaa, ettei kuolema pysy perässä.

– Pidän kyllä joka päivä mielessä sen, että kuolema on lähellä. Se ei pelota minua vaan rauhoittaa. Sanon itselleni, että on turha hössöttää, sillä en tiedä, kuinka kauan enää elän.

Seelan mielestä elämä parantuu ja helpottuu iän myötä. Niin käy myös naiseudelle ja erotiikalle. Ne ovat Seelan mukaan kaikki samaa elämän energiaa.

– Seksin tarve saattaa iän myötä vähentyä, mutta eroottinen vire ei katoa. Se pitää ihmisen hengissä.

Lue myös:

Danny, 73, rakkauselämästään: ”Tarvitsen naista yön jumalattareksi”

Satu Silvo: ”Minulle on tärkeää, että seksi sujuu parisuhteessani”

Psykologi Tony Dunderfelt: ”Naisen ei pidä säikähtää, jos mies haluaa katsoa pornoa”

X