Julkkikset

Jussi Lampi ja tuore aviovaimo asuvat eri osoitteissa: ”Tarvitsemme molemmat omaa tilaa”

Näyttelijä ja muusikko Jussi Lampi on tyytyväinen mies. Seitsemän vuoden jälkeen avopuoliso suostui hänen kosintaansa. – Sanotaan, että seitsemäs vuosi on paha. Meillä se meni loistavasti.
Teksti: Minna Juti Kuvat: Mirva Kakko

Huomio kaikki Jussi ja Marjo Lammen ystävät ja tuttavat. Luvassa on kinkerit, kunhan Jussi pääsee kesän työkiireistään.

Jussi ja Marjo, silloinen Salomaa, avioituivat helmikuussa. Eräänä perjantaina maistraatissa oli varattuna heille aika 9.40. Jussia naurattaa.

– Hyvä, että ehdin herätä, kun jo piti vetää sprigi [puku] päälle.

Kovin mielissään Jussi sen kuitenkin teki, sillä hän olisi ollut valmis avioitumaan jo ajat sitten.

– Olisin halunnut varmistaa suhteen, mutta Marjo ei suostunut kosintaani. Hän pani ehdoksi, että ensin on seurusteltava seitsemän vuotta. Nyt elokuun 1. päivänä tuli seitsemän vuotta täyteen.

Vihkimisen jälkeen pari järjesti juhlan ”Pohjanmaan klaanille” eli lähisukulaisilleen, mutta kaveripirskeet jäivät odottamaan sopivaa hetkeä.

– Asia ei ole unohtunut, Jussi hörähtää viskibassollaan.

Kiireinen kesä

Istumme Juttutuvan terassilla Helsingin Hakaniemessä. Jussilla on paikasta hauskoja muistoja. 1990-luvun lopulla, kun freelancerin elämässä oli väljää, hän oli Juttutuvassa tarjoilijana. Ennen Teatterikorkeakoulua hän oli ehtinyt hankkia ravintola-alan pätevyyden, joten hommat sujuivat.

Tuolloin Jussi oli kuitenkin jo yleisölle tuttu julkkis. Hän herätti huomiota touhutessaan baaritiskin takana.

– Asiakkaat alkoivat katsella ympärilleen, että mitä täällä filmataan. Toiset tulivat utelemaan, olenko opettelemassa hommia jotakin roolia varten, Jussi muistelee.

Nyt on kuuma päivä, ja Jussi juo lonkeroa. Se juhlistaa myös parin päivän hengähdystaukoa pitkän työputken keskellä. Jussi on viettänyt juhannuksen jälkeen viisi viikkoa Keski-Suomessa Muuramessa ilman ainuttakaan vapaapäivää. Ensin harjoiteltiin Riihivuoren kesäteatterin esitystä Kaunis Veera. Kun sen näytökset lähtivät pyörimään, alkoivat Aavan meren tällä puolen -musiikkinäytelmän harjoitukset.

Näytelmä kertoo Satumaa-tangon säveltäjästä ja sanoittajasta Unto Monosesta. Työryhmä on Jussille läheinen Uudesta Iloisesta Teatterista. Käsikirjoituksesta ja musiikista vastaa Timo Kärkkäinen. Lavalla ovat Jussin kanssa Puntti Valtonen ja Timo Rautiainen.

– Esityksessä on kuusitoista biisiä, ja laulamme stemmoja. Näytelmä päättyy Satumaa-tangoon, joka lauletaan yleisön kanssa yhdessä. Koska lähes kaikki yleisössä osaavat sen sanat, laulaminen on kivaa ja kuulostaa komealta, Jussi kertoo.

Muuramesta näytelmä siirtyy vielä Meri Oulun kesäteatteriin. Viimeinen esitys on elokuun 18. päivänä. Ehkä sen jälkeen Jussi ja Marjo ehtivät kesän ensimmäiselle yhteiselle Harrikka-ajelulle. Molemmilla on omat Harley-Davidson-pyörät.

Jussi Lampi

– Ikinä emme ole Marjon kanssa vielä ehtineet yhteiselle lomamatkalle, freelancerina viihtyvä Jussi Lampi sanoo. Naimisiin he sentään ehtivät.

”Mitään ei jätetä hiertämään”

Jutellessaan naimisiinmenosta ja Marjosta Jussi vaikuttaa tosi onnelliselta. Se kuuluu välittömyydessä, jolla hän kertoo heidän rakkaustarinastaan ja yhteisestä elämästään. Jussi ei kursaile, kiertele tai heitä turhaa juttua. Tuntuu, että hänellä on hyvä olla.

– Alusta saakka sovimme, että kun tulee erimielisyyttä, mitään ei jätetä hiertämään. Mikään työjuttu ei ole niin kiireinen, että se menisi puhumisen ohi, kun siihen on tarve, Jussi sanoo.

Sama resepti on pätenyt Marjon Jussi-pojan kanssa. Tämä oli 14-vuotias, kun pari alkoi seurustella. Nyt Pikku-Jussi asuu Marjon ja Jussin kanssa samassa pihapiirissä Kalliossa. Hän oli myös todistajana Jussin Mitja-pojan kanssa vanhempia vihittäessä.

Jussi ja liikunta-alalla työskentelevä Marjo ovat toistaiseksi pitäneet omat asuntonsa. Niiden ulko-ovet ovat muutaman metrin päässä toisistaan.

– Tarvitsemme molemmat jo työn takia omaa tilaa. Eihän siitä tulisi mitään, jos Marjo suunnittelisi liikuntaohjelmiaan, kun minä katson jotain Emmerdalea. Nyt kyllä olemme sanoneet parille kiinteistöalalla olevalle ystävälle, että jos löytyisi vaikka jokin kaksikerrosratkaisu.

Haaveissa parilla on pitkä pohjalaistalo kummankin kotimaisemissa Pohjanmaalla. Keskellä taloa olisi keittiö ja kummallakin oma pääty.

Tapaamispaikka

Ravintola Juttutupa, Säästöpankinranta 6, Helsinki.

Miksi juuri täällä?

”Minulla on paikasta hauskoja muistoja.”

Mitä tilataan?

”Lonkero on kiva kesäjuoma. 20 vuotta olin välillä sitä juomatta, mutta nyt se taas maistuu.”

Millä mielellä juuri nyt?

”Ensimmäinen vapaapäivä viiteen viikkoon.”

Suunnitelmissa seuraavaksi?

”Teatteri Avoimiin oviin Helsingissä on syksyksi tekeillä Leonard Cohen -lauluilta.”

X