Julkkikset

Tv:stä tuttu parisuhdeterapeutti Marianna Stolbow epäröi rakastua vanhempaan mieheen: ”Ajan mittaan ystävyys muuttui intohimoksi”

Marianna Stolbow epäröi kolmekymppisenä, rakastuako viisitoista vuotta vanhempaan mieheen. – Haluttava ihminen on sellainen, jota voi arvostaa. Nyt puolison liikkeet alkavat hidastua ja Marianna miettii, mitä kaikkea rakkaus tulevaisuudessa joutuu kestämään.
10.1.2019 Teksti: Miia Siistonen Kuvat: Heli Hirvelä/Otavamedia

Kolmekymppisenä Marianna Stolbow, nyt 53,  työskenteli Italian valtion matkailunedistäjänä Tukholmassa. Hänen pomonsa oli italialainen Carlo, pitkälle yli neljänkymmenen ja omistautunut uralleen. Marianna ei ollut tavannut yhtä reilua, rauhallista ja riidatonta ihmistä.

– Se ei ollut hullua rakastumista. Olimme aluksi hyviä ystäviä. Ajattelin, etten voi sitoa itseäni viisitoista vuotta vanhempaan mieheen. Mutta ajan mittaan ystävyys muuttui intohimoksi. Haluttava ihminen on sellainen, jota voi arvostaa.

Mariannan ja Carlon yhteiseloa on nyt takana parikymmentä vuotta. Ensimmäiset 15 vuotta mies panosti uraansa ja Marianna pyöritti kotia. Nyt puoliso on eläkkeellä ja Marianna tekee pitkää päivää kouluttajana LiberaMente-yrityksessään. Kotiin palatessa häntä odottaa aina illallinen.

Hyvät suhteet eivät synny tyhjästä. Jommaltakummalta on tähän saakka löytynyt kykyä ja halua puhaltaa hiipuvaan hiillokseen.

– En kaipaa suuria romanttisia eleitä, kynttiläillallisia tai ruusun terälehtiä kylpyveteen. Mutta kun mieheni tarttuu minua yllättäen kädestä ihmisjoukossa, se on hiljainen viesti: olet minulle tärkeä.

Vuosien kuluessa iso ikäero on tullut aiempaa näkyvämmäksi. Marianna on 53, mies 68.

– Puolison liikkeet alkavat jo hidastua. Hitaus ei ärsytä, mutta suutun, jos mieheltä jää kaasuliesi päälle. Taustalla on pelko siitä, että hänen muistinsa alkaa pettää.

Marianna myöntää miettivänsä, kestääkö avioliitto, jos toinen sairastuu vakavasti. Siitäkin täytyy uskaltaa puhua.

Hyvä parisuhde on Mariannan mukaan kuin kasvihuone, jossa on rajatulla alueella riittävästi valoa, lämpöä ja kosteutta. Siellä rakkaus pääsee rehottamaan. Läpikuultavassa tilassa asiat eivät jää piiloon eivätkä ne voi näivettyä pimeässä. Suhteen osapuolet ovat kuin puutarhureita, jotka kaivautuvat pintakerroksen eli reaktioiden alle: Miksi toimin tai vastasin toiselle niin kuin vastasin? Mikä tunne siinä oli takana? Kun tunteensa – olipa se sitten pelko, häpeä tai jokin muu – on tunnistanut ja tunnustanut, siitä kannattaa kertoa myös kumppanille.

– Vain itsetuntemuksen ja avoimuuden kautta puolisot pääsevät lähemmäksi toisiaan.

Luit lyhennelmän Annan jutusta, jossa parisuhdeterapeutti Marianna Stolbow kertoo, kuinka oppi luottamaan rakkauteen. Ja miksi ero on tärkeää käsitellä ennen seuraavaa parisuhdetta. Lue juttu Annasta 2/2019. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

Marianna Stolbow, 53

Työ: Parisuhdekouluttaja.

Perhe: Puoliso ja kolme aikuista lasta, lapsenlapsi.

Asuu: Helsingin Käpylässä.

Ajankohtaista: Aloittaa Annan kolumnistina tässä numerossa. Lue kolumni s. 71.