Hollannin kuningasperhe, kuningas Willem-Alexander, kuningatar Máxima
Willem-Alexander ja Máxima kuvattiin vuosi sitten huhtikuussa Amsterdamin kuninkaallisessa palatsissa kolmen tyttärensä kanssa. Isäänsä kädestä pitää kuopus Ariane, keskellä on Alexia ja äitinsä vieressä kruununprinsessa Catharina-Amalia.
Kuninkaalliset

Hollannin suloisen kuningasperheen taustalla on suuri tragedia: prinssin kuolema sai suvun vetämään yhtä köyttä

Hollannin kuningasperhe tuntuu huokuvan onnea. Perheen yhtenäisyyden takana on kuitenkin prinsessa Dianan kuolemaankin verrattu tragedia: kuninkaan veljen kuolema lumivyöryn seurauksiin.
Teksti: Mirva Saukkola Kuvat: MVPhotos

Hollannin kuningas Willem-Alexander, 52, paistattelee perheensä eli kuningatar Máximan, 48, ja tytärkolmikkonsa, kruununprinsessa Catharina-Amalian, 15, prinsessa Alexian, 13 ja prinsessa Arianen, 12, kanssa ihailun parrasvaloissa. Tytöt varttuvat, ja viime vuonna julkaistussa hovin virallisessa kuvassa kauniisti föönatut ja meikatut teini-ikäiset näyttävät jo säteileviltä nuorilta naisilta.

Kuningasperheen elämä näyttää olevan yhtä auringonpaistetta. Niin ei kuitenkaan ole, sillä perhe on kokenut monia menetyksiä.

Hollannin prinssit Friso, Willem-Alexander ja Constantijn

Hollannin kolme prinssiä Friso, Willem-Alexander ja Constantijn isänsä, prinssi Clausin hautajaisissa lokakuussa 2002. Kuningatar Beatrixin puoliso menehtyi kärsittyään pitkään Parkinsonin taudista ja sydänvaivoista.

Tukea Willem-Alexander saa pikkuveljeltään, prinssi Constantijnilta, 49, joka elää paljon tavallisempaa elämää ja työskentelee start up -yritysten kehittämisen parissa. Prinssi, tämän Laurentien-vaimo, 52, ja heidän kolme lastaan – Eloise, 17, Claus-Casimir, 15, ja Leonore, 13, – ovat paljon tekemisissä kuningasperheen kanssa, he esimerkiksi lomailevat yhdessä. Helmikuun lopussa paparazzit ikuistivat koko poppoon hassuttelemassa hyväntuulisina itävaltalaisessa laskettelukeskuksessa. Kuningatar Beatrixin, 81, jälkeläiset tuntuvatkin vetävän yhtä köyttä, sillä vaikeudet ovat tuoneet heidät yhteen.

Yhtä kova isku Hollannille kuin Dianan kuolema Britannialle

Willem-Alexanderin ja Constantijnin lapsuudessa kuningatar Beatrixin ja tämän puolison, saksalaisaateliin kuuluvan Claus von Amsbergin perheen poikajoukkoa täydensi kolmas muskettisoturi: prinssi Friso, joka oli veljeksistä keskimmäinen ja syntyi vuonna 1968.

Perhettä järkytti tragedia helmikuussa 2012. Innokkaana laskettelijana tunnettu Friso joutui kohtalokkaaseen onnettomuuteen Itävallan Lechissä, kun lumivyöry hautasi hänet. Pelastajilta kesti aikaa kaivaa uhri esiin, ja siinä vaiheessa hapenpuute oli tehnyt tehtävänsä.

The Telegraph -lehti raportoi koko Hollannin median vaeltavan Lechiin seuraamaan Frison tilaa. Sen sijaan, että toimittajat olisivat tonkineet skandaaleja, he kertoivat kyynelsilmin tapahtuneesta. The Telegraph kuvasi tapahtumaa yhtä murheelliseksi Hollannille kuin prinsessa Dianan kuolema aikanaan oli ollut Britannialle.

Seuraavan vuoden huhtikuussa Willem-Alexander kertoi tiedotustilaisuudessa, että kauhistuttava tilanne söi perheen voimia. Sekä Mabel-vaimo että Beatrix-äiti istuivat päivittäin rakkaan Frison vuoteen äärellä tukeakseen häntä. Kuningatar Beatrix luopuikin kruunustaan esikoispoikansa hyväksi vielä samana keväänä, 75-vuotiaana. Oli Willem-Alexanderin aika ottaa hallitsijan velvoitteiden taakka harteilleen.

Epätoivoisessa tilanteessa läheisten jatkuva huolenpito ei kuitenkaan auttanut. Friso menehtyi onnettomuutta seuranneisiin komplikaatioihin elokuussa 2013.

Haasteista huolimatta Hollannin kuningasperhe näyttää säilyttäneen yhteishenkensä. Ehkä juuri vaikeudet ovat vahvistaneet heitä puhaltamaan yhteen hiileen ja nauttimaan arjesta yhdessä. Murheen vastapainoksi onnen hetket näyttäytyvät entistä aurinkoisempina.

Luit lyhennelmän Annan jutusta, jossa kerrotaan Hollannin kuningasperheen nykyelämästä ja historiasta. Miksi kuningatar Máximan vanhemmat eivät saaneet tulla tyttärensä häihin?  Miksi prinssi Friso joutui luopumaan kruunustaan, jotta sai mennä naimisiin rakastamansa naisen kanssa? Mikä oli vuosikymmenien ajan kuningas Willem-Alexanderin puolisalainen rentoutumistapa? Lue juttu Annasta 29/2019 tai digilehdestä. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X