Ihmiset

Julia Sangervo käytti teininä huumeita pahaan oloon – ”Nyt minulla on poliittista vaikutusvaltaa ja minua toivottavasti kuunnellaan”

Nuorena Julia Sangervo sairastui psyykkisesti ja ajautui huumeidenkäyttäjäksi. Nyt hän on psykologi, joka toivoo, että menneisyyden kokemukset auttavat häntä auttamaan muita.

Teksti:
Tiina Suomalainen
Kuvat:
Sara Pihlaja

– Mielenterveyskriisin ­kustannukset ovat 11 miljardia euroa ­vuodessa. Kyseessä on siis myös suuri taloudellinen ongelma, sanoo Julia Sangervo.

Nuorena Julia Sangervo sairastui psyykkisesti ja ajautui huumeidenkäyttäjäksi. Nyt hän on psykologi, joka toivoo, että menneisyyden kokemukset auttavat häntä auttamaan muita.

Uhkaavat pilvet eivät vyörykään ylle, vaan kaartavat ohi. Näsijärvi kimmeltää auringonpaisteessa kuin sille olisi ripoteltu timantteja. Yksinäinen purjevene seilaa sivutuulessa. Julia Sangervo istuu Tampereen Lapinniemen pienessä rantapaviljongissa ja viittoo järvelle päin.

Tuosta laiturista tuolla hän pulahtaa päivittäin uimaan. Tai sitten hän pyöräilee Lapinniemen kärkeen Rauhaniemen kansankylpylään saunomaan ja uimaan.

Hänelle luonto on niin olennainen mielenterveyden kannattelija, että hän aikoo asua vastedes aina lähellä luontoa.

Julia Sangervo on 29-vuotias psykologi ja varakansanedustaja. Hän on myös hyvinvointialuevaltuutettu ja mielenterveysvaikuttaja. Opiskeluaikoina hänet valittiin vuoden psykologian opiskelijaksi ja hänen ilmastonmuutosahdistusta käsitellyt gradunsa palkittiin.

Kun Julia päätti lähteä politiikkaan, hän pääsi heti aluevaltuustoon, lähes nollabudjetilla. Eduskuntavaaleissa hän sai Pirkanmaan vihreistä toiseksi eniten ääniä Oras Tynkkysen jälkeen ja pääsi melkein läpi.

Hän on usealla mittapuulla menestyvä nuori aikuinen, ja moni voi ajatella, että hän on saanut menestyksensä helposti.

Julia tietää kuitenkin omasta kokemuksesta, että elämä ei ole suoraviivainen suoritusputki. Hän on selviytynyt vaikeasta teini-iästä – mielenterveysongelmista ja niiden seurauksena aiheutuneesta huumeongelmasta. Lukio jäi häneltä kesken, ja lopulta hän kävi parikymppisenä aikuislukion, jonka jälkeen hän aloitti psykologian opinnot Tampereen yliopistossa.

Julia Sangervo halusi kertoa huumetaustastaan avoimesti

Vuoden 2022 kesällä Julia kertoi nuoruuden huumeidenkäytöstään julkisesti, koska koki sen yhteiskunnallisesti merkittävänä. Silloin käytiin aktiivista keskustelua huumeiden käyttöhuoneista ja kerättiin nimiä käyttöhuoneita puoltavaan kansalaisaloitteeseen. Käyttöhuoneita kannattava Julia halusi vaikuttaa asenteisiin ja osoittaa, että huumeiden ongelmakäyttäjä voi tulla kenestä vain.

– Ihmisethän suhtautuvat huumeidenkäyttäjiin hyvin stigmatisoivasti, kuin he olisivat jotain toisen luokan kansalaisia. Mutta kuka vain voi sortua päihteisiin.

Julialle luonto on tärkeä mielenterveyttä ylläpitävä tekijä. Hän ui luonnonvesissä kesät talvet.
Julialle luonto on tärkeä mielenterveyttä ylläpitävä tekijä. Hän ui luonnonvesissä kesät talvet.

Oli toinenkin syy puhua asias­ta julkisesti. Juliaa vaivasi ajatus siitä, olisivatko ihmiset äänestäneet hänet aluevaltuustoon, jos olisivat tienneet hänen menneisyydestään.

Näin saat käyttöösi kaikki upeat edut

Annan tilaaja pääsee käsiksi kaikkiin klubietuihin.

Tilaaja: Kirjaudu tai luo tili tästä.

Kirjaudu

Mikäli et ole vielä tilaaja, tilaa Anna tästä.

Tilaa

Pulmatilanteissa ole yhteydessä asiakaspalveluun.

X