Ihmiset

Norjalainen Nina Lykke kirjoitti hittikirjan keski-ikäisten aviokriisistä: “Meillä on edelleen apinan aivot”

Norjalaisen kirjailija Nina Lykken mielestä länsimaalaiset ovat menneet sekaisin vapaudestaan. Se näkyy niin kuluttamisessa kuin ihmissuhteissakin. – Kukaan ei enää kontrolloi meitä, emmekä osaa kontrolloida itseämme.
11.6.2019 Teksti: Tyyne Pennanen Kuvat: Niclas Mäkelä

Norjalainen kirjailija Nina Lykke, 53, on vapaa nainen nyt, kun lapset ovat muuttaneet pois kotoa.

– Rakastan tätä elämänvaihetta. Minä ja mieheni olemme kuin teini-ikäisiä. Syömme ruokaa sohvalla samalla kun katsomme televisiota. Ja voimme kävellä ympäriinsä asunnossa alastomina, jos huvittaa. Mahtavaa!

Nina on juuri istahtanut Kämpin katetun terassin pöytään. Hän on rempseän oloinen nainen, joka puhuu englantia vahvalla norjalaiskorostuksella.

– Ai onko tämä Helsingin hienoimpia hotelleja? Seuraavan kerran täytyy pyytää kustantajaa varaamaan minulle huone täältä, hän vitsailee.

Nina aloitti uransa graafikkona mutta rupesi kirjailijaksi kymmenisen vuotta sitten. Kolmas ja uusin kirja on romaani Ei, ei ja vielä kerran ei. Se on ollut Ninan läpimurto Norjassa ja Ruotsissa.

Kirjan keski-ikäinen pariskunta on jämähtänyt intohimottomaan liittoonsa, kunnes mies rakastuu 15 vuotta nuorempaan kollegaansa. Seksiin – ja elämään ylipäätään – tympääntynyt vaimo joutuu miettimään, kuka hän on ja mitä hän elämältään haluaa.

Nina kuvaa aviokriisiä humoristisesti, ketään syyllistämättä.

– Parisuhteet ovat aina mutkikkaampia kuin ulospäin näyttää, eikä ole ollenkaan itsestään selvää, että pettäjä on roisto ja petetty uhri, Nina sanoo.

Itse asiassa uskottomuus ja avioero eivät edes kiinnosta Ninaa. Ne ovat hänelle kerronnan työkaluja, joiden avulla voi paljastaa jotakin syvempää.

– Elämme rauhallisissa yhteiskunnissa, joissa ei sodita. Mutta avioero, syöpä, lapsen sairastuminen ovat elämämme suuria draamoja. On kiinnostavaa tutkia sitä, mitä ihminen tekee, kun suuri kriisi tai vastoinkäyminen osuu kohdalle.

”Odotukset ovat korkealla eikä mikään riitä”

Mitä Nina Lykke on tähän mennessä saanut meistä selville? Ainakin sen, että meihin on koodattu syvälle halu tavoitella aina vain parempaa elämää. Yksi haluaa parempaa seksiä, toinen paremman työpaikan, kolmas enemmän lapsia.

– On täysin normaalia, että ihminen ajattelee ruohon olevan vihreämpää aidan toisella puolella. Ponnistelujemme ansiosta elämme kehittyneissä hyvinvointivaltioissa. Toisaalta odotukset ovat korkealla eikä mikään riitä, hän sanoo.

Niinpä me shoppailemme ja matkustamme kuin viimeistä päivää. Ahnaus näkyy myös ihmissuhteissa. Aina voi erota. Enää se ei ole tuomittavaa.

– Sata vuotta sitten pysyttiin yhdessä, vaikka liitto olisi ollut huono. Ei ollut vaihtoehtoja.

Ei Nina menneisyyteen haikaile; hän yrittää vain ymmärtää, miten me hyvinvointivaltioiden lemmikit olemme muuttuneet ihmisinä.

– Meillä on enemmän vaihtoehtoja kuin aikaisemmin, mutta meillä on edelleen apinan aivot. Juomme liikaa, syömme liikaa ja katsomme televisiota liikaa. Kukaan ei enää kontrolloi meitä, emmekä osaa vielä kontrolloida itseämme. On jännittävää tarkastella sitä, mitä meille tapahtuu, kun olemme saaneet paljon vapautta.

Nina Lykke haalii hyvinvointia karsimalla

Parhaillaan Nina Lykke opettelee kontrolloimaan itseään. Hän karsii turhia asioita elämästään.

– Koska vaihtoehtoja on niin paljon, yritän rauhoittua. Liika kuluttaminen ja vaihtoehtojen pohtiminen vain masentavat.

Noin kuukausi sitten hän karsi vaatekaappiaan. Jäljelle jäi parisenkymmentä vaatetta, kolme paria korvakoruja ja joitakin kenkiä.

– En ehdi tuskailemaan vaatekasan äärellä, että mitä pukisin ylleni.

Saman karsinnan hän on tehnyt tv-palveluille.

– Kaupalliset tv-palvelut saivat mennä. Yleisradioyhtiön arkistot riittävät meille.

Keväällä hän matkusti junalla kuukaudeksi Turkkiin all inclusive -lomalle. Tai ei se loma ollut – Nina kirjoitti. Oli täydellinen rauha eikä tarvinnut miettiä ruoanlaittoa – eräänlaista minimalismia sekin.

Ja niin, avioerosta hänellä on omaa kokemusta. Hän erosi tyttäriensä isästä ollessaan 35-vuotias. Nykyisen miehensä kanssa hän on ollut 15 vuotta.

– Exäni sanoi, että kannattaa erota, kun on nuori ja freessi. Silloin jaksaa vielä aloittaa kaiken alusta, hän sanoo ja nauraa.

Käymässä Helsingissä

Ravintola Brasserie Kämp, Pohjois-esplanadi 29.

Mitä tilataan?

”Koska otetaan kuva, voisiko juoma olla vaikka keltainen, niin se sopisi yhteen mekkoni kanssa? Ei ainakaan pinkkiä! Appelsiinimehu kuulostaa hyvältä.”

Millä mielellä tänään?

”Olen niin iloinen, kun saan olla Helsingissä ja niin juhlittu! Mistä sitä tietää, jos seuraava kirjani floppaa, joten nyt nautin joka hetkestä. Välillä tosin väsyttää puhua koko ajan itsestään.”

Ajankohtaista

Romaani Ei, ei ja vielä kerran ei ilmestyi toukokuussa.

Lue myös

Suosittelemme