Juomat

Kesän parhaimmat roseeviinilöydöt x 3

Teksti:
Anna.fi

Rosee on kesäpäivän raikastaja, mutta se on myös monipuolinen ruokaviini niin piknikeväiden kuin grillin ääreen.

roseeviinilasit

Roseeviini valmistetaan yleensä tummista rypäleistä. Rypäleiden kuorten annetaan olla rypäleistä puristetussa mehussa käymisvaiheessa muutaman tunnin ajan. Näin viiniin liukenee vain osa kuoren väristä. Sen jälkeen viinin valmistusta jatketaan kuin tehtäisiin valkoviiniä.

Roseviinin väri vaihtelee hennosta ruusunpunaisesta tumman vaaleanpunaiseen. Tummimmat roseet tulevat lämpimiltä alueilta, sillä siellä kuoren väripigmentti on rypäleissä syvempi. Euroopan Unionin alueella vain samppanjaa saa valmistaa sekoittamalla puna- ja valkoviiniä roseesamppanjaksi. Muuten sekoitus on kiellettyä. Yhdysvalloissa ja Australiassa edulliset roseet ovat yleensä sekoitusviinejä.

Useimmat roseeviinit vanhenevat nopeasti. Niitä ei siis kannata ostaa varastoon, vaan nauttia saman tien. Poikkeuksen tekevät vähän hinnakkaammat eteläranskalaiset roseet. Ne kestävät oikein säilytettynä joitakin vuosia.

Tarjoa rosee mieluiten viilennettynä, 8-10 asteisena.

Barton & Guestier Rosé 2014

Ranska, Provence, 9,99 €

Väriltään kauniin lohenpunainen roseeviini tuoksuu hennosti hedelmäiseltä, kypsän marjaiselta ja kukkaiselta. Maku on kevyt, vain hieman hapokas ja siinä on tuoksunmukaisten aromien mukana löydettävissä kypsää päärynää, litsihedelmää sekä aavistus punaherukkaa.

Viini sopii niin aterian alkuun kuin yrttimaustetun, grillatun tai paistetun kalan tai lihan kanssa. Kestää myös napakammin esimerkiksi aasialaisittain maustettuja ruokia, mutta voimakas chili jättää viinin alleen.

Kokeile viinin seurana esimerkiksi Zaalouk-salaattia.

Deep Roots Rosé 2014

Saksa, Rheinhessen, 12, 99 €

Tumman lohenpunainen viini tuoksuu mehevän marjaisalta ja aavistuksen kukkaiselta. Tuoksussa on  punaherukkaa, punaista omenaa ja sitrukseen vivahtavaa yrttisyyttä. Maku on kuivanpehmeä, mutta mukavan hapokas. Mausta löytyy omenaa, mansikkaa ja vadelmaa sekä häivähdys sitrusta.

Erittäin monipuolinen kesäpöydän viini. Maistuu niin merenherkkujen kuin ruokaisien salaattien, tai pastojen seurana.

Kantarellirisotto ja viini toimivat hyvin yhdessä.

Château d’Aqueria Tavel Rosé

Ranska, Tavel, 14,54 €

Tämä viini on oiva esimerkki hyvin tehdystä roseesta, joka paranee säilytyksestä. Vuosikertaa 2014 voi hyvin säilyttää ensi kesään. Jos malttaa.

Tummahkon punainen rosee tuoksuu kypsiltä punaherukoilta, mansikoilta ja yrteiltä. Maku on kuiva ja mukavan hapokas. Maussa on tuoksun mukaisten aromien lisäksi aavistus karpaloa.

Viini toimii hyvin grillatun lohen tai esimerkiksi yrteillä maustettua porsaan, kalkkunan tai broilerin lihan kanssa.

Tarjoa viiniä grillattujen jättikatkarapujen seurana.

Teksti: Marita Suontausta

Kuvat: Alko ja Otavamedia

X