Leivonta

Suklaa x 6

Teksti:
Anna.fi

Suklaa on herkku, joka tuskin jättää ketään kylmäksi. Suklaa lohduttaa ja piristää, ilahduttaa lahjana, tuo luksusta arkeen, maistuu jälkiruokana ja kruunaa juhlatarjottavat. 

Colourbox1929863

Kauppojen hyllyt notkuvat erilaisista suklaalaaduista. Tarjolla on tummaa suklaata, maitosuklaata, valkosuklaata, raakasuklaata ja erilaisia täytesuklaita.

Suklaata on saatavana myös luomuna, laktoosittomana ja sokerittomana.

Yleisimpiä leivonnassa ja jälkiruoissa käytettäviä suklaita ovat tumma suklaa, maitosuklaa ja valkosuklaa.

Tumma suklaa

Tumma suklaa on suklaaladuista kaakaopitoisin. Sen kaakaopitoisuus vaihtelee yleensä 60–90 prosentin välillä. Tummimmat suklaat saattavat olla korkeasta kaakaopitoisuudestaan ja vähäisestä sokerimäärästään johtuen kitkeriä, mutta sopivat erinomaisesti leivontaan vahvan makunsa vuoksi.

Tumma suklaa on sulatettuna tasaista ja kiiltävää, joten se soveltuu hyvin muun muassa kakkujen kuorruttamiseen. Olemassa on myös halvempia, kaakaopitoisuudeltaan matalampia, tummia suklaita.

Maitosuklaa

Maitosuklaa on huomattavasti tummaa suklaata makeampaa. Sen kaakaopitoisuus saattaa olla hyvinkin pieni, mutta laadukkaimmissa maitosuklaissa kaakaoprosentti voi olla n. 20–30 prosenttia.

Maitosuklaaseen on usein lisätty muun muassa maitoa, sokeria ja makuaineita. Se ei ole sulamisominaisuuksiltaan yhtä moitteeton kuin tumma suklaa, mutta se sopii leivontaan ja jälkiruokiin esimerkiksi rouhittuna tai raastettuna.

Valkosuklaa

Valkosuklaan perusainekset ovat sokeri, maito, vanilja sekä kaakaovoi, joka puristetaan kaakaomassasta valmistusprosessin aikana.

Koska valkosuklaa ei sisällä muiden suklaiden tapaan kaakaomassaa, sen luokittelu suklaaksi jakaa mielipiteitä. Valkosuklaata voidaan kuitenkin poikkeavista ominaisuuksistaan huolimatta käyttää esimerkiksi kakkujen kuorrutteena tai rouheena jälkiruoissa.

Colourbox4667670

Suklaan sulatus

Turvallisin tapa sulattaa helposti palava suklaa on käyttää vesihaudetta, jonka lämpötila on n. 40–45 astetta. Suklaan sulatus onnistuu myös kattilassa tai mikroaaltouunissa, mutta nämä tavat vaativat erityistä tarkkuutta, valvontaa ja suklaan sekoittelua sen kärähtämisen välttämiseksi.

Suklaan temperointi

Temperointi on sulatusmenetelmä, jota käytetään, kun suklaasta halutaan valmistaa esimerkiksi konvehteja tai koristeita. Temperointi antaa suklaalle myös kiiltävän ja tasaisen pinnan, parantaa suklaan säilyvyyttä, vähentää värimuutoksia ja estää suklaan pinnan samentumisen.

Helpoin tapa temperoida suklaa kotioloissa on paloitella suklaa kulhoon ja sulattaa se vesihauteessa. Kun suklaa on sulanut, se jäähdytetään. Jäähdyttämisen aikana suklaata sekoitetaan niin kauan, kunnes se alkaa paksuuntua. Tämän jälkeen suklaakulho asetetaan jälleen vesihauteeseen, mutta sitä lämmitetään vain sen verran, että suklaa ohenee eikä sula kokonaan. Tämän jälkeen temperoitu suklaa on valmista käytettäväksi.

Suklaan säilytys

Suklaata tulisi säilyttää noin 20 asteen lämpötilassa. Jotta suklaa ei imisi itseensä lähellä säilytettävien ruokien aromeja, tulisi sen olla käärittynä kelmuun tai paketoituna ilmatiiviiseen rasiaan. Jääkaappisäilytystä tulisi välttää, sillä jääkaapin kosteus heikentää suklaan säilyvyyttä. 

Suklaa valmistetaan kaakaopuun siemenistä eli kaakaopavuista.

Kaakaopuu kasvaa trooppisilla alueilla päiväntasaajan tuntumassa. Yleisimmät suklaan tuotantoon viljeltävät kaakaopuulajikkeet ovat Forastero, Crillo ja Trinitero.  Puista kerätään kaakaopapuja, jotka jätetään keräämisen jälkeen käymään eli fermentoitumaan. Käymisen jälkeen kaakaopavut kuivatetaan ja lopulta paahdetaan. Paahdetuista pavuista saadaan usean eri valmistusvaiheen jälkeen paksua kaakaomassaa, josta puristetaan kaakaovoi. Kaakaomassa ja kaakaovoi ovat suklaan valmistuksen ydinainekset. Muut ainekset, kuten maito, sokeri, vanilja ja mausteet lisätään suklaaseen vasta valmistuksen loppuvaiheessa. 

Kokeile näitä suklaisia reseptejä:

Minttusuklaa-juustokakku, Kari Hautala

Minttusuklaa-juustokakku

Suklaatäytekakku, Jorma Marstio

Suklaatäytekakku

Kahden suklaan keksit, Kristiina Kurronen

Kahden suklaan keksit

Kahden suklaan kakku, Kari Hautala

Kahden suklaan kakku

Suklaa-punajuuri-salmiakkikakku, Seppo Saarentola

Suklaa-punajuuri-salmiakkikakku

Valkosuklaakinuskikakku, Jorma Marstio

Valkosuklaakinuskikakku

Lähteet:
Joanna Farrow: Suklaaherkut, Jennifer Donovan: Suklaa

Teksti: Jenni Viljalinna
Kuvat: Colourbox ja SKOY

X