Kauneus

Herkkä, kipeä vai punoittava iho? 6 talven aiheuttamaa iho-ongelmaa – ja ratkaisut niihin

Puna poskilla talviulkoilun jälkeen ei ilahduta, jos siihen liittyy ihon kirjavuutta, couperosaa, kipua tai näppyjä. Etsimme ratkaisut punoittavan talvi-ihon ongelmiin.
Teksti: Sini Kesänen Kuvat: iStock

Ongelma: Ihoon sattuu

Kuivaa ihoa kiristää, se halkeilee ja punoittaa. Iho on paikoin kosketusarka, ja viima, pakkanen ja lämmönvaihtelu tuntuvat kipuna.

Ratkaisu: Etenkin aiemmin paleltunut iho on arka pitkään. Käytä maitomaista tai öljymäistä puhdistustuotetta. Imeytä ihoon kosteutta mahdollisimman paljon, jotta iho pysyy ehjänä ja joustavana. Suojaa viimalta ja pakkaselta. Kuori tarvittaessa karheus pois.

Ongelma: Couperosa eli erottuvat pintaverisuonet

Poskipäissä verisuonet erottuvat sinipunertavina, sillä pintaverisuonet ovat pysyvästi laajentuneet. Punoitus voimistuu viimasta ja äkillisistä lämmönvaihteluista.

Ratkaisu: Kosteuttavat, rauhoittavat ja suojaavat tuotteet ovat hyväksi. Vältä ihon voimakasta hankausta. Entsyymi- tai mieto hedelmähappokuorinta on lempeä vaihtoehto. Hoitamaton couperosa voi kehittyä ruusufinniksi.

Kuivankarhealle iholle kannattaa imeyttää kosteutta eri muodoissa: voitena, seerumeina, öljyinä ja naamioina.

Ongelma: Iho on herkkä

Iho lehahtaa punaiseksi milloin mistäkin: mausteisesta ruoasta, viimasta ja lämmönvaihteluista. Meikkisienen hankaus tai kaulaliinan kutitus nostaa punan iholle. Luottovoide ei enää toimikaan.

Ratkaisu: Rukkaa koko ihonhoitorutiini hellävaraiseksi puhdistuksesta kosteutukseen. Levitä kosteusvoidetta reilusti aamuin illoin. Täydennä hoivaa rauhoittavalla naamiolla tai kosteuttavalla öljyllä. Vaihda ärsyttävä tuote heti toiseen, kokeile olisiko hajusteeton sopivampi. Ole tarkkana hygienian suhteen. Ota voidetta avosuisesta purkista puhtaalla lastalla.

Ongelma: Iho ohenee

Iho tuntuu vuosi vuodelta ohuemmalta. Se sietää talvea aiempaa heikommin ja muuttuu punaiseksi heti ulkoilmassa.

Ratkaisu: Ihon oheneminen on perimän sanelemaa. Estää sitä ei voi mutta jarruttaa jonkin verran kyllä. Ohenemisen seurauksena ihon suojamuuri heikkenee ja kosteutta haihtuu. Kosteuttavat, rasvaa sisältävät tuotteet auttavat kosteutta pysymään ihossa ja vahvistavat sen omaa suojamuuria. Vitamiinit ja antioksidantit vahvistavat ihon puolustuskykyä. Lisäravinteista voi saada vahvistusapua.

Ongelma: Iho on punaisen kirjava

Kasvoilla on punaisia läiskiä, haalistuvat pigmenttiläiskät tilkuttavat ihoa kirjavaksi ja nenänpielet sekä silmäkulmat punoittavat.

Ratkaisu: Painele sormin punoittaviin kohtiin ohuelti vihreäpigmenttistä peiteainetta tai punaisuutta häivyttävää meikinpohjustusainetta eli primeria. Jos punoitusta on kasvoilla laajemmin, ota meikkivoide avuksi. Levitä sitä mahdollisimman ohuelti ja lisää toinen kerros lisäpeittoa kaipaaville alueille. Painele lopuksi kasvoja kämmenillä, jotta käsien lämpö sulauttaa meikin ihoon.

Ongelma: Näppyjä suun ympärillä

Suun ympärys punoittaa ja on finnimäisten näppyjen kukittama.

Ratkaisu: Suunympärysihottuman eli perioraalidermatiitin aiheuttajaa ei tiedetä, mutta stressillä, hormoneilla, perimällä ja kosmetiikallakin on lusikkansa sopassa. Kokeile vaihtaa meikkejä ja ihonhoitotuotteita. Puhdista iho hyvin ja vältä paksua meikkiä. Rauhoittavista, tulehduksia ehkäisevistä tuotteista ja auringolta suojaamisesta on apua. Pidä näpit, purkit ja välineet puhtaina.

X