Kauneus

Kynnet kuntoon!

Teksti: Anna.fi

Kun hansikkaat kuoritaan, mitä paljastuu? Kymmenen lohkeillutta ja kuivaa kynttäkö? Ei hätää, et ole yksin – siitä kertoo jo tavaratalojen tuotearsenaali, joka on tarkoitettu nimenomaan ehkäisemään kynsien lohkeilua, liuskottumista ja kuivumista.

Kynsien kuntoa voi parantaa kahdella eri tavalla: sisäisesti ja ulkoisesti. Sisäinen hoitaminen on tietysti pitkällä tähtäimellä parempi vaihtoehto, mutta jos hätä on suuri, on nopeitakin apukeinoja saatavilla. Huonokuntoiset kynnet voivat myös olla seurausta väärästä viilaustyylistä tai kynsien puremisesta, eli hoidoksi riittää joskus vain huonoista tavoista eroon pääseminenkin.

Sisäistä ensiapua

Kynsien huonokuntoisuus voi viestiä raudan, piin tai biotiinin (eräs B-vitamiineista) puutteesta. Jos voit muutenkin huonosti, kannattaa käydä otattamassa verikokeet. Niissä näkyy, minkä vitamiinin puutos on kyseessä.

Rautakuuria ei kannata syödä ennen kuin olet varma että olet sen tarpeessa. Jos lääkärikäynti ei houkuttele, ensiapuna sisäiseen kynsienhoitoon kannattaa lisätä hivenaineiden saantia. Joskus pelkkä piivalmisteen syöminen säännöllisesti auttaa.

Luontaistuotekaupoissa on myös laaja valikoima nimenomaan kynsien, hiusten ja ihon hyvinvointia edistäviä valmisteita, esimerkiksi Vivinail. Sen valitsevalle luvataan tuloksia kolmessa kuukaudessa. Toisen tuotteen, Inversion Femmen, kerrotaan poistava kynsien lohkeilun kahdessa kuukaudessa. Active Beauty Bambu -tableteissa on parasta piin lähdettä, bambua. Kynsiä vahvistavien hivenainevalmisteiden valikoima vähän vaihtelee luontaistuoteketjuittain.

Ulkoiset korjaajat

Melkeinpä jokaisella tuotemerkillä, jolta löytyy kynsilakkoja, löytyy myös korjaavia, kosteuttavia, kovettavia tai kuorivia hoitolakkojakin. Jotkut merkit ovat keskittyneet pelkästään kynsiin, kuten Trind ja Orly, Nail Tek sekä O.P.I. Niiden hoitotuotteiden hinnat – reilut 20 euroa – saattavat säikähdyttää, mutta toisaalta, niiden teho on yleensä hinnan väärti, jos vertaa siihen, mitä tuloksia jonkun peruskosmetiikkasarjan kynnenkovettajalla saa.

Kosmetiikkaosastolla kannattaa kysyä henkilökunnan apua, jos et ole varma, tarvitsevatko kyntesi esimerkiksi naamion, kuorinnan vai vain tavallista kosteuttavamman käsirasvan.

Kynsien väärällä viilaustavalla voi tietämättään edesauttaa kynsien liuskottumista lohkeilua. Jos et ole varma, mihin suuntaan kynsiä pitää milloinkin viilata, kannattaa vaihtaa lasiviilaan. Sillä voit viilata kaikessa rauhassa edestakaisinkin, kun muilla viiloilla pitää viilata reunoilta keskelle päin. Lasiviila ei riko kynnen kerroksia, vaan ”pitää kynnen kasassa”, kuten Stockmannin myyjä asian totesi.

Kuurin jälkeen

Jatkossa kannattaa ennen kynsien lakkaamista puhdistaa kynsi siihen tarkoitetulla hoitoviilalla. Se tehostaa hoitotuotteen tehoa.

Jos kynsillä on kerran taipumusta huonokuntoisuuteen, on ehkä hyvä pitää käytössä myös jokin hoitava tuote, hyvästä käsirasvasta puhumattakaan. Äläkä unohda hoitaa kynsinauhoja! Siihenkin löytyy kokonainen armeija tuotteita.

Myös hivenaineita on syytä syödä jatkossakin, jos ne ovat kynsiisi auttaneet. Toimivien tuotteiden löytäminen saattaa viedä aikaa, mutta etsiminen ja kokeilu palkitaan lopuksi kauniilla, hyvinvoivilla kynsillä. Parhaassa tapauksessa, jos löydät itselläsi toimivan hivenainevalmisteen, saat samalla myös heleämmän ihon ja vahvemmat hiukset.

Teksti: Emma Suominen

X