Koti ja sisustus

Kuinka usein verhot pitäisi pestä? Kysyimme asiantuntijoilta

Useimmat meistä tekevät viikkosiivouksen, jossa imuroidaan ja pyyhitään pölyt sekä pestään wc ja kylpyhuone. Mutta kuinka usein verhot pitäisi pestä tai muuten puhdistaa? Kysyimme asiantuntijoilta.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Milloin olet viimeksi pessyt verhosi?

Useimmat meistä tekevät viikkosiivouksen, jossa imuroidaan ja pyyhitään pölyt sekä pestään wc ja kylpyhuone. Mutta kuinka usein verhot pitäisi pestä tai muuten puhdistaa? Kysyimme asiantuntijoilta.

Kun kotia siivotaan tarpeeksi usein, kodin huoneilman laatu pysyy hyvänä. Mutta milloin olet viimeksi pessyt verhosi – ja kuinka usein verhot pitäisi pestä ylipäätään? Marttaliiton siivouskalenterin mukaan verhoja tulisi tuulettaa ja pestä ”silloin tällöin”. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa?

– Verhojen pesuun on vaikea antaa ihan yksiselitteistä vastausta, siksi tuo silloin tällöin, kertoo Marttaliiton neuvonnan johtaja Teija Jerkku.

”Verhoja ei kannata pestä liian usein”

Siihen, kuinka usein verhot pitäisi pestä, vaikuttaa Jerkun mukaan moni asia, kuten tuleeko ikkunoista verhoihin likaa tai onko verhoihin roiskunut jotain. Herkän värisissä verhoissa pienikin tahra näkyy herkemmin ja niin edelleen.

– Verhoja ei kannata pestä liian usein, sillä varsinkin ensimmäisessä pesussa ne saattavat kutistua paljonkin. Kun hankkii uusia verhoja, tuo kutistuvuus kannattaa tarkistaa ja ottaa huomioon. Verhoja voi vaikka ikkunanpesun yhteydessä tuulettaa ja ravistella pölyt pois.

Verhojen peseminen ei aina suju ongelmitta, vaikka noudattaisikin verhojen pesuohjeita.

– Voimakas auringonvalo voi haalistaa verhon värejä ja heikentää pidemmän ajan kuluessa verhokankaan kuituja jopa niin paljon, että pesun yhteydessä kangas voi hajota, Jerkku huomauttaa.

Kuinka usein verhot pitäisi pestä? Asiantuntijan mukaan silloin tällöin riittää.
Kuinka usein verhot pitää pestä? Silloin tällöin riittää, sanoo asiantuntija. Pahimmillaan auringossa haurastunut verhokangas voi hajota pesun yhteydessä pesuohjeiden noudattamisesta huolimatta.

Allergisten ei tarvitse pestä verhoja tavallista tiheämmin

Entä onko allergisten syytä pestä verhoja tavallista useammin? Allergia-, iho- ja astmaliiton asiantuntija Kaisa Toikon mukaan verhojen pesuun ei ole allergisille mitään erityisiä ohjeita.

– Siitepölyaikaan ei tarvitse pestä useammin. Verhothan eivät pääsääntöisesti juuri likaannu, mutta voivat kerätä pölyä. Puistelu ja tuuletus voi riittää tai esimerkiksi pesu kerran vuodessa, Toikko kertoo.

Hän kertoo, että luottaisi esimerkiksi juuri Marttaliiton ohjeisiin verhojen pesemistiheydestä.

– Mitään allergiasiivouksia ei enää nykyään ole. Allergisen kannattaa siivota ihan samoin kuin kaikkien muidenkin, Toikko linjaa.

Lue myös:

Poistaako peseminen bakteerit pyyhkeestä? Lääkäri kertoo, kuinka usein pyyhkeet tulisi uusia

Tiesitkö? Näin usein lakanat oikeasti pitäisi vaihtaa

Kuinka usein ripsiväri pitää vaihtaa? Silmälääkäri kertoo, mikä on oikea vaihtoväli

Näin usein rintaliivit pitäisi pestä – pesetkö liivisi oikein?

X