Koti ja sisustus

Näin kodin eri ilmansuunnat kannattaa hyödyntää sisustuksessa fengshuin mukaan

Fengshui-oppien mukaan jokainen koti rakentuu yhdeksästä eri alueesta eli baguesta, jotka on jaoteltu eri ilmansuuntien mukaan. Niistä jokaisella on oma tehtävänsä ja ominaisuutensa, joita voi vahvistaa lisäämällä alueelle niille ominaisia elementtejä ja värejä.
29.4.2018 Teksti: Iina Alanko Kuvat: iStock

1. Kodin keskiosa: terveyttä ja elinvoimaa

Kodin keskiosa on kodin voimakkain, muita osia yhdistävä alue, joka vaikuttaa voimakkaimmin terveyteen, energiaan ja elinvoimaan. Siksi fengshui-sisustaminen kannattaakin aloittaa juuri täältä. Tärkeintä on pitää alue mahdollisimman väljänä ja siistinä, jotta energiat pääsevät kulkemaan vapaasti.

2. Kodin pohjoisin osa: työelämää ja taitoja

Haluatko edetä urallasi? Lisää sinistä väriä kodin pohjoisimpaan osaan, sillä se on uran, ammatin ja uusien asioiden aluetta. Vallitseva elementti on vesi, jota korostetaan sinisellä ja mustalla värillä sekä läikehtivillä kankailla, kuten sametilla. Muodot voivat olla epäsymmetrisiä. Jos kotona on akvaario, sen paikka on kodin pohjoisosassa. Sijoita tänne myös peili, mutta älä kuitenkaan vastapäätä ulko-ovea.

3. Kodin itäisin osa: hyvinvointia ja yhteenkuuluvuutta

Kodin itäisin osa on perhevalokuvien ja viherkasvien valtakuntaa. Kodin itäisimmän osan tunnelma vaikuttaa perheen hyvinvointiin ja yhteenkuuluvuuden tunteeseen. Siksi perhevalokuvat ja muut symbolit kannattaa asetella tänne. Itäisen alueen parhaita ominaisuuksia vahvistavat myös vihreä väri, viherkasvit, kukat ja pystysuorat muodot, kuten koristetikapuut.

3. Kodin eteläisin osa: menestystä ja mainetta

Kaipaatko mainetta ja menestystä? Lisää tähän osaan kotia punaista väriä. Kodin eteläisimmän alueen elementti on nimittäin tuli, jonka vaikutuksiin kuuluvat maine, kuuluisuus ja asioiden loppuun saattaminen. Alueen ominaisuuksia voi vahvistaa sisustamalla sitä punaisella, oranssilla, lampaantaljalla tai muilla luonnonmateriaaleilla.

Kodin eteläinen alue on paikka, johon laitetaan esille myös merkit omista saavutuksista. Tulta voi korostaa lampuilla ja kynttilöillä.

4. Kodin läntisin osa: luovuutta ja elämäniloa

Kodin läntisen alueen sisustuksen avulla kotiinsa voi lisätä luovuutta, mielihyvää ja elämäniloa. Tällä alueella kannattaa käyttää kirkkaita värejä, joita voi tasapainottaa harmaalla ja valkoisella. Läntisen alueen elementti on metalli, jota voi käyttää esimerkiksi koriste-esineissä tai kynttilänjaloissa. Muodot voivat olla pyöreitä ja esillä olla luovuutta edistäviä välineitä, esimerkiksi soittimia.

5. Kodin koillisin osa: viisautta ja tietoa

Kodissa koillinen alue on sisäisen viisauden ja tiedon aluetta. Fengshuin oppien mukaan koillisen osan sisustuksella voi vaikuttaa muun muassa itseymmärrykseensä, omaan henkisyyteensä ja intuitioonsa.

Koillisen alueen elementti on maa. Sen vaikutuksia saa tehostettua sisustamalla tilaa keltaisella tai ruskealla. Tänne sopivat myös rouheat savi- ja terrakottaesineet sekä kirjat, opiskeluvälineet ja muut itsensä kehittämiseen liittyvät asiat. Jos seinällä on paikka taululle, taulun kannattaa esittää esimerkiksi vuorta tai muuta rauhallista paikkaa.

6. Kodin kaakkoisin osa: vaurautta ja vakautta

Kaakko alueena symboloi vaurautta. Tilan ominaisuuksia korostamalla voit yrittää vaikuttaa omaan taloudelliseen tilanteeseesi sekä lisätä elämääsi vakautta ja pysyvyyttä. Kaakon alueen elementti on puu, jota tehostetaan vihreällä. Kasviaiheinen taide tai tapetti sopii hyvin kaakon alueen sisustukseen. Suosi myös pystysuoria linjoja, kuten idän alueella.

7. Kodin lounaisin osa: rakkautta ja ihmissuhteita

Lounaassa sijaitsevan kodin alue ja sen sisustus vaikuttavat voimakkaimmin asujansa rakkauselämään ja ihmissuhteisiin. Tämän alueen sisustamiseen kannattaa siis kiinnittää huomiota, jos haluaa elämänsä rakkautta, kaipaa elämänkumppania, haluaa asettua aloillensa tai tahtoo elämäänsä lisää lämpöä ja myötätuntoa.

Lounaan elementti on koillisen tavoin maa. Keltaista ja ruskeaa sisustusta voi savi- ja terrakottaesineiden lisäksi täydentää erilaisilla rakkautta symboloivilla esineillä. Sellaisia voivat olla vaikkapa pariskuntaa esittävät patsaat tai sydämet pareittain käytettynä.

8. Kodin luoteisin osa: ystävyyttä ja epäitsekkyyttä

Kodin luoteisin osa on auttamisen ja ystävien aluetta, jonka sisustaminen fengshuin oppien mukaan voi auttaa sinua ottamaan muut huomioon. Oma auttamisen halusi ja epäitsekkyytesi voivat kasvaa, mikä puolestaan voi näkyä kunnioituksena sekä sisäisenä varmuutena ja päättäväisyytenä.

Luoteeseen sopivat valkoinen ja harmaa väri, metalliesineet ja metalliset huonekalut sekä enkeleiden, ystävien ja muiden auttajien kuvat. Siltoja ja lintuparvia esittävät kuvat sopivat hyvin lisäämään luoteen hyviä tekeviä vaikutuksia.

Lähde: Riikka Pöntysen kirjaa Tunne kotisi! Fengshuin voima (Docendo 2018)

Toimittaja tutki ja testasi, mitä fengshui paljasti hänen kotinsa energiatasoista lue lisää TÄÄLTÄ.