Koti ja sisustus

Sisustustrendit 2023: Viisi takuuvarmaa hittiä, joista vuosi tullaan muistamaan

Tänä vuonna sisustuksessa näkyvät rouheat materiaalit ja rohkeat värit. Asiantuntija kertoo, mitkä sisustusvalinnat näkyvät vuoden mittaan oikealla ja vasemmalla.

Teksti:
Satu Virtanen
Kuvat:
iStock, Maisons du Monde, Kuusilinna, Ikea, Topi-keittiöt

Tänä vuonna sisustuksessa näkyvät rouheat materiaalit ja rohkeat värit. Asiantuntija kertoo, mitkä sisustusvalinnat näkyvät vuoden mittaan oikealla ja vasemmalla.

1. Verhoilu vuonna 2023: kouriintuntuvan rouheaa

Tänä vuonna sisustetaan rouheasti ja rohkeasti. Verhoilukankaissa perinteisten materiaalien rinnalle ovat tulleet pehmeät materiaalit, joiden tekstuuri saa näkyä ja tuntua. Rouheus näkyy esimerkiksi sohvissa ja nojatuoleissa. 

Esimerkki tällaisesta on bukleetyylinen verhoilu, sanoo sisustussuunnittelija Mari Anttonen turkulaisesta Suunnittelutoimisto M interiorista.

Verhoissa pellava ja muut luonnonmateriaalit ovat edelleen suosittuja. Myös villa on trendikäs materiaali.

− Villa on nyt pinnalla ja näkyy matoissa, tyynyissä ja jopa verhoissa, listaa Anttonen.

Bukleeverhoilulta ei voi välttyä edes sulkemalla silmänsä, sillä pinta on myös mielenkiintoinen koskea.

2. Puupintojen trendit: tumma puu ja rimoitus

Puupinnoissa alaa valtaavat tätä vuonna tummat puulajit, kuten pähkinä, savutammi ja tiikki. Esimerkiksi pähkinän käyttö vaikkapa keittiön kaapistoissa lisääntyy kovaa vauhtia.

− Toisaalta myös pitkään kadoksissa ollut mänty nostaa nyt uudelleen päätään ja sitä alkaakin näkyä lattioissa ja kalusteissa, kertoo Anttonen.

Myös rimoitetut ratkaisut esimerkiksi väliseinissä ovat edelleen trendikkäitä. Tyyli näkyi esimerkiksi viime Asuntomessuilla vahvasti.

− Rimamaisilla pinnoilla varustetut puiset lipastot, senkit ja sohvapöydät ovat tällä hetkellä trenditietoisen valinta, Anttonen sanoo.

Topi-keittiöiden ote vuoteen 2023 toistaa pystysuuntaista puuelementtiä ja totuttua tummempia suuria pintoja.

3. Vuoden trendikkäimmät asetelmat

Hyllyjen ja tasojen päällä nähdään tänä vuonna runsaasti viherkasveja. Anttosen mukaan ne tuovat samaan aikaan sekä väriä että luonnonmukaisuutta sisustukseen.

Vihersisustaminen kerrostuu eritasoasettelulla ja peileillä Maisons du Monden tyyliin.
Pentikin esimerkkisisustuksessa näkyy luonnonläheisyyden korostaminen. Sisustusesineet on kuvioitu ja muotoiltu linnunmunamaisen herkästi. Huomaa taustan oksainen puu.

− Samoin kauniit kirjat ja lasiesineet kerrostettuna kauniisti ja yhdessä näyttävän valaisimen vieressä ovat suosittu yhdistelmä. Tällaiset asetelmat ovat myös helposti muokattavissa.

Trendikkäitä tasojen koristajia ovat myös muodoltaan kaarevat kynttilänjalat, maljakot ja muut sisustusesineet.

− Valaisimissa pinnalla on tällä hetkellä sienen muoto, Anttonen vinkkaa.

Vuonna 2023 piensisustus on ennen kaikkea kaarevaa, herkkää ja näyttävää. Kuvan valaisimet ovat Ikean uutuuksia.

4. Räväkät väriparit pyöreässä muotoilussa

Pyöreät ja kaarevat muodot ovat edelleen nousussa ja näkyvät laajasti kalusteissa. Esimerkiksi sohvissa pyöreys ja muhkeus yhdistettynä verhoilukankaiden rouheisiin tekstuureihin on nyt todella trendikästä.

− Modernin sisustuksen rinnalle on noussut vintagesisustus eli vanhan ja uuden käyttö rinnakkain, kertoo Anttonen.

Maisons du Monden mallistoissa on vuonna 2023 isosti väriä.

Luonnonläheisyyden ja luonnonmateriaalien vastaparina näkyy räväkämpi sisustustyyli, jossa yhdistyvät luovuus, hauskuus ja rohkea värien yhdistely.

− Erilaisia tuoleja yhdistellään vapaasti saman pöydän ympärille, kalusteet, taulut ja tekstiilit ovat värikkäitä ja sisustuksessa on iloa ja raikkautta, kuvailee Anttonen.

Eripariset ruokailutuolit ovat jo valtavirtaa, tulevatko seuraavaksi eripariset sohvamoduulit? Huonekaluvalmistaja Kuusilinna yhdistää sävyt ennakkoluulottomasti.

5. Sisustustrendit 2023 – tässä halutuin sävypaletti

Sisustuksen värimaailmassa luonnollisuus kohtaa räväkkyyden yhä useammin. Luonnolliset sävyt ovat edelleen suosittuja, mutta niiden rinnalle nousevat tietyt supertrendikkäät värit.

− Pinnalla ovat erityisesti punaisen eri sävyt, Anttonen kertoo – vuoden väriksi 2023 onkin valittu intensiivisen anilliininpunainen viva magenta.

Tietokoneella tuotettu havainnekuva esittää salvian ja anilliininpunaisen liittoa vuoden 2023 tyyliin.

Myös vihreän sävyjä näkyy sisustuksessa yhä enemmän.

− Esimerkiksi salvian vihreä yhdistettynä puun sävyihin luo kauniin kokonaisuuden, Anttonen kuvailee.

Anttosen mukaan rohkeampia värejä käytetään vielä tällä hetkellä enimmäkseen tekstiileissä, kuten sisustustyynyissä, verhoissa ja matoissa. Osa kuitenkin valitsee sohvankin väriksi beigeä, harmaata ja valkoista rohkeamman sävyn, ja uskaliaimmat tuovat väriä myös keittiön välitilan laattoihin, joissa voi näkyä esimerkiksi vaaleaa lilaa.

− On ilahduttavaa, että yhä useammat uskaltavat maalata myös seiniä vähän voimakkaammilla väreillä. Maali on kuitenkin melko edullista, eli jos väriin kyllästyy, sen vaihtaminen ei ole vaikeaa tai kallista, Anttonen tuumaa.

X