Koti ja sisustus

Tuunataan ja kierrätetään

Teksti: Anna.fi

Kulutuksemme on järkyttävällä tolalla. Siitä ei pääse mihinkään. Uutta pitää saada, vanhaan ei kiinnytä, hylkäämisestä on tullut elämäntapa. Kaiken kertakäyttökulutuksen tilalle tarvittaisiin iso kestotrendi, mikä nostaisi designin ykkösasiaksi kierrätyksen, pitkäikäisyyden ja ympäristöystävällisyyden.

Tuunataan ja kierrätetään

Muodikkaimpia tulisi olla asioiden, joiden elinkaari on kestävän kehityksen mukainen. Miten voitaisiin saada kierrätyksestä trendien trendi? Miten saada silmitön kertakäyttökulutus vähenemään, kun samanaikaisesti kansantaloudellinen ihanne on jatkuva kasvu?

KierrätystäKierrätystäToukokuun ensimmäisenä viikonloppuna järjestetty Kierrätystehdas-tapahtuma Helsingin Kaapelitehtaalla tarjosi yhden tiiviin näkökulmapaketin tähän teemaan. Ensimmäistä kertaa järjestetyssä tapahtumassa oli mahdollista kierrättää vanhoja pientavaroita vaatteista kirjoihin.

Tavaravaihtotorille pystyi jättämään vanhoja, ehjiä tavaroita ja sieltä sai halutessaan noukkia löytöjä mukaan. Kierrätys-ideaa harjoittavat yritykset ja yhteisöt pääsivät esittäytymään kierrätystehtaalla messutyyliin. Ympäristöjärjestöt pitivät majaansa keskeisellä tietotorilla. Päätysalissa pääsi seuraamaan kiinnostavia esitelmiä teeman ympäriltä.

Työpajoissa käden taidot tutuiksi

KierrätystäTapahtuman interaktiivisinta antia edustivat erilaiset työpajat, missä sai halutessaan maistaa tuunausta oman käden kautta. Työväenopiston romupajassa pääsi kokeilemaan sekatekniikoilla veistoksellisen romutaiteen tekoa. Ompelutyöpajassa pääsi viiden euron tuntihintaan väsäämään itselleen vaatteita ja asusteita talon tarjoamista vanhoista vaatteista ja kierrätyskankaista.

Salin keskellä oli motivoivan värikäs kasa materiaaleja, mistä tuunarit etsivät aarteitaan. Inspiraatiota saattoi hakea myös samassa tilassa esillä olleista valmiiksi tuunatuista vaatteista. Paperityöpajassa pääsi testaamaan esimerkiksi punontaa tai pyörittämään syötävän värikkäitä helmiä ja koruja. Arkkitehtityöpajassa perheen pienimmät pääsivät kokeilemaan muototajuaan askartelemalla vaikkapa laatikoita.

Langoista kankaiksi

Kierrätettävistä tuotteista eniten edustusta saivat tapahtumassa vaatteet ja tekstiilit. Liekö syy siinä, että niiden kuljetus ja pakkaaminen onnistuu pienellä vaivalla. Vaatteita tuntuu myös jostain syystä kertyvän komeroiden nurkkiin muuta irtainta enemmän.

KierrätystäMaaemo mainosti itseään Suomen luonnonmukaisimpana kangaskauppana. Osastolla oli tarjolla luomupuuvillan lisäksi luomuvillalankoja, uusiokangasvärejä sekä uusiopaperituotteita. Luomuksi puuvillan tekee se, että prosessin missään vaiheessa ei käytetä myrkyllisiä, luontoa kuormittavia aineita. Maaemon luomuvillalangat ovat peräisin kotimaisista luomulampaista. Ne on puhdistettu sadevedellä ja luontoystävällisellä pesuaineella. Ympäristökuormitusta vähentää myös se, että koko tuotantoketju lampaasta langaksi tapahtuu 50 km säteellä.

Tekstiilien huoltokuormitus suurennuslasin alle

KierrätystäTekstiilien ympäristökuormitusta ajateltaessa olennaista on kiinnittää huomiota esimerkiksi siihen, mitä pesuaineita puhdistuksessa käyttää. Messuilla puhuneen EVTEKin Muotoiluinstituutin Kirsi Niinimäen mukaan usein suurin osa, jopa 2/3, tekstiilien aiheuttamasta ympäristökuormituksesta aiheutuu pesuissa ja huollossa. Tärkeää on pestä aina täysiä koneellisia ja käyttää ympäristöä mahdollisimman vähän kuormittavia pesuaineita. ”Ostopäätöstä tehtäessä kannattaa miettiä vaatetta myös huollon kannalta: esimerkiksi vaaleita ja tekokuituisia vaatteita joutuu pesemään useammin kuin tummia ja luonnonmateriaalista valmistettuja vaatteita” teroitti Niinimäki.

Messuilta löytyi apua myös Niinimäen peräänkuuluttamaan kestävään vaatehuoltoon. Tarjolla oli luomupesuaineita, joista kiinnostava esimerkki olivat pyykinpesuun tarkoitetut pesupähkinät. Pesupähkinät ovat Sapindus trifoliatus-puun hedelmiä. Kuorista irtoaa veden vaikutuksesta luonnon saponiinia, minkä puhdistavat vaikutukset ovat tunnetut. Kuoret soveltuvat pyykinpesuun sellaisenaan ja niillä peseminen sujuu tehokkaasti ilman kemiallisia aineita tai haitallisia jäämiä.

Tekstiileistä ja teollisuusjätteestä ajatonta designia

Tekstiilien ja teollisuusjätteen kierrätys sekä tuunaus olivat messuilla vahvasti esillä. Mukana olivat esimerkiksi laajahkoa mainetta niittäneet Globe Hope sekä Secco. Globe Hopen vaatteiden raaka-aineina käytetään kierrätettyjä kankaita mm. sairaala- sekä armeijatekstiilejä.

KierrätystäTämän kevään mallistosta löytyy esimerkiksi viehättäviä t-paitoja sekä pussukoita, missä printit kehottavat: ”Älä tallaa nurmikoita, älä puita vahingoita…” Secco on tuottajien, suunnittelijoiden, materiaalien kerääjien ja kierrättäjien yhteisö, joka luo uutta elämää teollisuusjätteelle. Auton sisäkumit saavat uuden elämän kestävinä käsilaukkuina, kännyköiden ja tietokoneiden näppäimet kääntyvät koruiksi, rikkinäisten pesukoneiden rummuista syntyy houkuttelevia kulhoja, vanhat vetoketjut taipuvat vetäviksi rintakoruiksi.

Remake on kierrätystekstiilialan tuoreimpia yrityksiä. Sen pääyhteistyökumppani materiaalien hankinnassa on Fida International Ry. Kaikki Remaken Fidalta saamat kankaat ovat Fidan kierrätysprosessissa ylijäävää materiaalia. Remake valmistaa vaatteita myös asiakkaiden omista materiaaleista. Remake toimii Hämeentiellä samoissa tiloissa ekokampaamo Fa´Miljan kanssa.

Messuilla oli tarjolla runsaasti myös lastenvaatteita: esimerkiksi Murun pirteällä, kirkkaankeltaisella osastolla oli tarjolla värikkäitä, luomupuuvillaisia pikkuvaatteita. Lastenvaatteet ovatkin ilmeinen kierrätyskohde, koska käyttöaika niillä on kovin lyhyt.

Reilusti reissuun

KierrätystäAjattelemista kierrätykseen tarjosi myös Reilun matkailun yhdistys. Vuonna 2003 perustetun kansalaisjärjestön tavoitteena on herättää keskustelua matkailuelinkeinon etiikasta, toimintatavoista ja tavoitteista. Reilua matkailua voi harrastaa mm. matkustamalla huippusesongin ulkopuolella, suosimalla paikallista siten, että kohteeseen jää mahdollisimman suuri osa matkan hinnasta, valitsemalla matkanjärjestäjä, joka toimii eettisesti kestävällä pohjalla sekä aiheuttaa mahdollisimman vähän haittoja paikallisyhteisöille, suosimalla matkoilla patikointia, pyöräilyä tai melontaa. Lentäminen on ympäristön kannalta kuormittavin liikkumismuoto, joten tätä matkustusmuotoa pitäisi harjoittaa mahdollisimman vähän.

Ole ostamatta

Kevään lämpimin viikonloppu saattoi karsia jonkin verran sisätiloissa järjestetyn tapahtuman kävijämääriä. Suoranaista tungosta ei Merikaapelihallilla ainakaan lauantaina näyttänyt olevan. Toivottavasti tilaisuudelle saadaan kuitenkin jatkumoa ja kierrätysteeman ympärille sitoutuu yhä suurempi määrä yrityksiä ja organisaatioita.

Omia kulutustottumuksiaan voi ympäristöystävällistää esimerkiksi sillä, että shoppaa tavaroiden sijaan palveluja. Ja aina ei ole ihan oikeasti pakko ostaa yhtään mitään: jopa kierrätystehdas-tapahtumasta on mahdollista poistua tyhjin käsin.

Kuvat ja teksti: Katja Keränen

X