Outi Pyy
Outi Les Pyy valmistaa upeita muotiluomuksia kierrätetyistä materiaaleista.
Muoti

Onko tässä Linnan juhlien erikoisin kierrätyspuku: ”yksi koko sopii kaikille” -mekko virkatuista pitsiliinoista

Linnan juhlissa nähdään jälleen tänä vuonna trashionista Outi Les Pyyn käsialaa. Pitsiliinoista valmistettu kierrätyspuku on ehtinyt jo useamman julkkiksen päälle, mutta tänä vuonna se nähdään ensimmäistä kertaa itsenäisyyspäivän vastaanotolla.
Teksti: Hilppa Wuokko Kuvat: OM-arkisto, Remake EkoDesign Oy

Kirjailija Siiri Enoranta pukee Linnan juhliin ylleen trashionista ja bloggaaja Outi Les Pyyn pitsiluomuksen.

Pyyn suunnittelemat puvut ovat poikkeuksetta kierrätyspukuja eli kierrätetyistä materiaaleista valmistettuja. Enorannan yllä Linnan juhlissa nähtävä mekko on valmistettu vanhoista, virkatuista pitsiliinoista.

– Jo pelkästään puvun laahukseen on mennyt toistakymmentä pitsiliinaa. Ompelimossamme puhumme mekosta pitsipukuna, mutta materiaali on oikeasti virkattu. Todellisuudessa puku on tummansininen, mutta olen värjännyt sen mustaksi, Pyy kertoo mekosta.

Outi Pyy

Pyy suunnitteli puvun jo vuonna 2013 kauneusguru Mariela Sarkiman näytökseen. Sittemmin mekko on kiertänyt useita kuvauksia ja gaaloja. Muun muassa laulaja Jenni Vartiainen on pukeutunut kyseiseen, materiaalinsa vuoksi osittain läpinäkyvään kierrätysasuun.

– Artistit ovat lainanneet pukua gaaloihin sillä tavalla, että he ovat laittaneet puvun alle vain kivat alusvaatteet. Gaaloissahan seksikkyys on ok. Linnan juhlissa etiketti kuitenkin vaatii tiettyä arvokkuutta. Siksi olemme tehneet asiakkaalle ihan mittojen mukaan aluspuvun mekon alle laitettavaksi, Pyy kertoo.

Pitsipuku on mukava päällä ja soveltuu monen kokoiselle

Pyy on tehnyt asuja virkatuista liinoista jo kymmenen vuotta. Kiinnostus materiaaliin heräsi, kun Pyy huomasi, että kirpputoreilla virkattua pitsiä oli saatavilla runsaasti.

– Rupesi surettamaan, että isoja, virkattuja sängynpeittoja, pöytäliinoja ja muita vastaavia oli kirppareilla ihan hirveästi ja niitä myytiin suunnilleen 20 eurolla. Yhden sellaisen tekemiseen on mennyt kymmeniä ellei jopa satoja työtunteja. Ja niiden materiaalitkaan, kalastajan langat ja muut, eivät ole kauhean halpoja. Ostin eräältä vanhemmalta rouvalta yhden liinan ja kerroin, että teen siitä iltapuvun. Ja sen teinkin. Siitä tuli todella hyvä, Pyy muistelee.

Pitsiliinoista tehty asu ei Pyyn mukaan ole pelkästään kaunis. Se myös kunnioittaa suomalaista käsityöperinnettä. Pitsiliinoista tehty asu on myös äärimmäisen mukava päällä ja muokkautuu monen kokoisen ylle.

– En tykkää korsetoida asiakkaita. Minun mielestäni iltapuvun pitää olla mukava. Linnan juhlissa nähtävä pitsipuku istuu käytännössä katsoen kolmelle–neljälle eri vaatekoolle, koska se antaa periksi ja ottaa sisään. Siinä ei ole kuin takana yksi sauma, Pyy luettelee.

Kierrätyspuvut ovat must ekologisia ja eettisiä arvoja kannattavalle

Pyy uskoo, että kierrätysmateriaaleista valmistettuja vaatteita tullaan näkemään tulevaisuudessakin Linnan juhlissa. Kyse ei ole vain ohimenevästä trendistä.

– Kierrätyspuku on ihan must, jos olet ihminen, joka allekirjoittaa ekologisia ja eettisiä arvoja normaalissakin elämässä, Pyy pohtii.

Pyyn kierrätyspukuja on nähty Linnan juhlissa ennenkin

Pyy on ennenkin suunnitellut kierrätyspukuja Linnan juhliin. Monet niistä ovat nousseet suuriksi puheenaiheiksi. Esimerkiksi vuoden 2014 Linnan juhliin Outi suunnitteli ex-kansanedustaja Satu Taiveaholle kohua herättäneen kahvikapselipuvun. Puvun valmistamiseen kului kaikkiaan 4000 Nespresso-alumiinikapselia, joista Outi ja tämän apulaiset loihtivat yhteensä 14 000 puvussa käytettyä paljettia.

Satu Taiveaho

Vuoden 2012 Linnan juhlissa näyttelijä Laura Birn nähtiin Pyyn suunnittelemassa, näyttävässä nahkaluomuksessa. Kehuja kerännyt iltapuku oli valmistettu miesten vanhoista nahkatakeista.

Laura Birn

X