Muoti

Tämä on syksyn trendikkäin takki – muotivaikuttajat näyttävät, miten se on parasta pukea

Skandinaavinen minimalismi sikseen. Kööpenhaminan muotiviikolla kaduilla tuli vastaan omintakeisia muotipersoonia. Syksyn selvä takkihitti on nahkainen, mutta sen ei tarvitse olla perusmusta.

Teksti:
Liisa Kokko
Kuvat:
Marica Rosengård

Kööpenhaminan muotiviikoilla näkyi erilaisia nahkatakkeja sekä nahka-asusteita.

Skandinaavinen minimalismi sikseen. Kööpenhaminan muotiviikolla kaduilla tuli vastaan omintakeisia muotipersoonia. Syksyn selvä takkihitti on nahkainen, mutta sen ei tarvitse olla perusmusta.

4 x toisenlainen nahkatakki

Emman nahkatakki on liukuvärjätty.

Emma Saarnio, vaatesuunnittelija:

– Selkeys ja helppous kuvastavat parhaiten tyyliäni. Vaatekaappini koostuu pääasiassa arkkityyppi-vaatteista, joita pystyn yhdistelemään helposti keskenään. Olen työskennellyt Marimekolla nyt kaksi vuotta ja koska mietin työni puolesta koko ajan vaatteita ja värejä, haluan käyttää aiempaa vähemmän aikaa omien asujeni pohtimiseen.

Mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän olen oppinut arvostamaan klassisuutta, laadukkaita materiaaleja ja helppohoitoisuutta. Olen iänikuinen ja vannoutunut Miuccia Prada -fani. Hän ja hänen tiiminsä pystyvät lähestulkoon aina tuottamaan malliston, joka inspiroi minua ja haastaa omaa ajatteluani pukeutumisesta.

Ninan viininsävyä taittava nahkarotsi on leikattu inspiroivasti.

Nina Sandbech, vaikuttaja:

– Tyylini on värikäs ja hassutteleva. Mottoni kuuluukin, että enemmän on parempi. Asun Oslossa, ja ostoslistallani on talven varalle lämmin, värikäs takki, jossa olisi jokin hauska yksityiskohta. Pidän Valentinon ja Jacquemuksen vaatteista ja asusteista.

Minulla on huima kenkävarasto, eli olen ehdottomasti kenkäfriikki. Loewen kengissä on aina jokin jippo, joka tekee niistä mielenkiintoiset.

Malinin nahkatrenssi on nostalginen turvavaate.

Malin Ljung, kultaseppä ja korusuunnittelija:

– Olen aarteenetsijä, mitä tulee vaatteiden hankintaan. Missioni on löytää jotakin erityistä ja valtavirrasta poikkeavaa. Ostan kaiken käytettynä. Käyn kirpputoreilla ja hakeudun paikkoihin, joihin on jätetty vaatteita vapaasti otettavaksi.

Lontoo, Kööpenhamina, Malmö ja Helsingborg ovat loistavia kaupunkeja tehdä löytöjä. Minulla on valtava vaatevarasto, koska olen säilyttänyt kaiken ihan lapsuudesta lähtien.

Nahka voi olla myös vain yksityiskohdissa, kuten Nicolalla.

Nicola Cavanis, malli

– Tykkään pukeutua mukaviin perusvaatteisiin ja lisätä asuun särmää kivoilla asusteilla. Nyt väripilkkuna toimii Longchampin söpö laukku. Takkini ja neuleeni ovat tanskalaisen Munthen, joka on yksi suosikkimerkeistäni. Toinen suosikkini on Rotate.

Rakkain vaatekappaleeni on Pariisista ostamani ylisuuri bombertakki, jonka voi yhdistää minkä kanssa tahansa, ja se näyttää aina täydelliseltä.

Kööpenhaminan bleiserinaiset

Pantterikuosi ei mene koskaan muodista.

Karo Dall, vaikuttaja:

– Käytän aina bleiseriä, ja niitä onkin vaatekaapissani ihan joka värissä. Maltillinen minimalismi ei ole minua varten, vaan räiskyvät värit ja kuosit kuuluvat tyyliini.

Muoti on iloinen asia, eli leikittelen ja teen kokeiluja erilaisten vaatekombojen kanssa. Lempivärini on pinkki sen kaikissa sävyissä. Stine Goya ja Sandro kuuluvat suosikkibrändeihini.

Bleiseri on rennoimmillaan farkun parina.

Sierra Chimienti, vaatesuunnittelun opiskelija:

– Opiskelen toista vuotta Milanossa muotialaa ja olen siitä todella innoissani. Rakastan vaatteiden suunnittelua ja ompelemista, mutta haluan oppia myös hallinnointia ja markkinointia. Nyt ylläni on Zaran denimhame, Gina Tricotin ruutubleiseri ja sen alla Adidaksen vintageverkkatakki.

Kerstin Afzelius, vaateliikkeen omistaja:

– Minulla on ollut 20 vuotta vaateliike Göteborgissa, jossa myyn muun muassa Baum und Pferdgarten-, Joseph- ja Closed-merkkejä. Koko asuni on italialaisen Closedin, joka on lempimerkkini. Simppeli skandityyli sopii minulle ja myös monille asiakkailleni.

Satiinibleiseri on takkivalintana kuin mustan nahkatakin tulikuuma 2.0-versio.

Idalia Salsamendi, luksusbrändien strategi ja vaikuttajien manageri:

– Rakastan muotia ja pidän todella tämän kaupungin fiiliksestä! Olen kotoisin New Yorkista, mutta asun tällä hetkellä Lontoossa. Asuni on päästä varpaisiin Gestuzin. Muita tanskalaisia lempimerkkejäni ovat Stand Studio, Stine Goya ja Lovechild1979.

Olen pikkutytöstä asti haaveillut Chanelin laukusta, ja kun aloin menestyä urallani, ostin klassikkolaukun itselleni. Laukku muistuttaa minua siitä, että kun tekee kovasti töitä, voi saada haluamansa. Kestävä kehitys ja muita kunnioittava asenne ovat tärkeimmät arvot työssäni.

Jos farkkutakilla tarkenee

Tendai Kangas, malli ja fysiikan opiskelija:

– Univormuni muodostuu usein paitapuserosta, farkuista ja loaferista. Suosikkisuunnittelijani on Donatella Versace, koska Versacen vaatteet antavat vahvaa naisellista energiaa ja itsevarmuutta. Nyt ylläni on Alberta Ferretin farkkutakki, Guccin sortsit, Saint Laurentin laukku ja Paris Texas -merkin bootsit.

Olen pienestä pitäen tehnyt löytöjä SomaOma-liikkeestä Helsingissä. Vestiare-nettikaupasta olen hankkinut arvokkaimmat merkkiaarteeni.

Olen iloinen quiet luxuryn eli hiljaisen luksuksen suosion noususta, sillä laatuun satsaaminen mahdollistaa kestävän muodin.

Jenny luottaa neuleen lämpöön, kun ilma viilenee.

Jenny Walton, suunnittelija, kuvittaja ja vaikuttaja:

– Pidän Marimekosta, ja näitä Jokapoika-paitoja minulla on monessa värissä. Pukeutumiseni ydin on klassisen ja vintagetyylin sekoitus, johon on lisätty mausteeksi vielä jotakin omintakeista ja odottamatonta. Vintagekorut, kuten nämä barokkihelmikorvakorut, ovat heikkouteni.

Hempeä trenssi suljetaan yhdellä kaulanapilla.

Norjalaiset somepersoonat olivat napanneet vaikutteita Cyndi Lauperin ja Madonnan 1980-luvun tyyleistä. Ripaus Barbie-maustetta kuuluu tällä hetkellä myös asiaan. Kohtasimme nämä näyttävät persoonat Rolf Ekrothin ja Kalevala Korun yhteistyömalliston näytöksessä.

Takki kuin peitto

Mette Bluhme Rieck, toimittaja ja tv-juontaja:

– Esiinnyn tv:ssä, joten stylistit valitsevat usein vaatteeni. Oma tyylini perustuu enimmäkseen mustaan, mutta opettelen nyt värien käyttöä.

Viihdyn hyvin esimerkiksi tässä Sittingsuits-merkin takissa, joka tuntuu kuin päälläni olisi peitto. Takin vuori on valmistettu kierrätysmateriaalista. Seuraan tanskalaista muotimaailmaa tiiviisti, sillä juonnan Tanskan seuraava huippusuunnittelija -ohjelmaa.

X