talous kuntoon
Omat raha-asiat voi saada järjestykseen yhden viikonlopun aikana.
Työ ja raha

Rahat aina loppu? Näin helpotat taloustilannettasi yhden viikonlopun aikana – 5 konkreettista askelta

Jos rahat ovat aina loppu, jo pelkkä oman tilanteen konkreettinen selvittäminen vie pitkälle ja tuo hieman mielenrauhaa. Kokosimme yhteen viisi askelta, joiden avulla otat raha-asiasi haltuun yhden viikonlopun aikana.
Teksti: Hannele Lampela Kuvat: iStock

Tiukka rahatilanne ahdistaa, mutta onneksi siitä voi myös selviytyä.

Tärkeintä on ottaa omista numeroista selvää, eli katsoa minkä verran rahaa tulee ja mihin sitä menee. Tärkeää on myös pohtia, mistä rahaa voisi saada lisää ja opetella säästämisen jalo taito.

– Omat numerot kannattaa kirjoittaa ylös vaikka paperille tai Excel-taulukkoon ja lähteä selvittämään tilannetta sitä kautta. Jo tieto siitä, missä mennään, vähentää ahdistusta, toteaa valmennusyhtiö Varapuun perustaja Mikko Sjögren.

Pienet lainat vievät nopeasti vaikeuksiin

Pienet velat ovat nykyään suosittuja, mutta ne voivat viedä nopeasti vaikeuksiin. Kun elämiseen tarkoitettu raha menee lainojen lyhentämiseen, ollaankin nopeasti ikävässä kierteessä.

– Pienimmät lainat kannattaa maksaa ensin pois, olivat ne sitten osamaksuja kodinkoneliikkeeseen, luottokorttilainoja tai pikavippejä. Niissä korot voivat olla jopa tuhansia prosentteja kuukaudessa, Sjögren sanoo.

Mikäli luottotiedot ovat vielä kunnossa, kannattaa pyrkiä yhdistelemään lainat yhdeksi hieman suuremmaksi lainaksi, jossa on kohtuullinen korko. Esimerkiksi oman pankin kanssa neuvotteleminen on hyvä idea. Yhtä suurempaa lainaa on helpompaa ja edullisempaa lyhentää kuin montaa pientä, korkeakorkoista lainaa.

Näin otat raha-asiat hallintaan yhden viikonlopun aikana

1. Mieti, mistä ja minkä verran rahaa tulee

Kirjoita ylös kaikki tulosi: palkka, etuudet ja muut mahdolliset tulot. Kirjaa ylös myös omaisuutesi, kuten asunto, auto tai osakkeet.

2. Mieti, minne rahasi menevät

Listaa kaikki menosi: asuminen, ruoka, vaatekulut, velkoihin menevät rahat ja esimerkiksi suoratoistopalveluihin kuluvat eurot. Mihin kaikkeen rahasi menee ja voisiko joukosta löytyä puroja, pieniäkin, jotka eivät ole sinulle tärkeitä?

– Yllättävän usein suomalaiset maksavat esimerkiksi kuntosalin jäsenyydestä, jota eivät käytä. Vuositasolla niistä voi syntyä suurikin säästö, Sjögren toteaa.

Käy tilitiedoistasi läpi kaikki menosi ja kirjoita ne ylös. Luvut paljastavat nopeasti myös mistä voit nipistää – kuluuko huvituksiin yllättävän paljon rahaa tai voisitko pärjätä ilman vaateostoksia hetken aikaa? Pienetkin summat, kuten jokapäivänen työpaikkalounas, voivat olla lopulta iso asia.

Tärkeää on myös pohtia, miten mukavuudet voisi toteuttaa edullisemmin elintasosta nipistämistä. Hyvätuloiset perheetkin voivat elää yli varojensa, jos auto ja asunto ovat kalliimmat kuin mihin on varaa.

3. Mieti, minne olet velkaa ja miten veloista pääsee eroon

Myös velat kannattaa listata ylös ja ne kannattaa listata pienimmästä suurimpaan. Mikäli pankin kanssa ei voi enää neuvotella pieniä lainoja yhdistelevästä lainasta, kannattaa velkojen maksuun hyödyntää niin kutsuttua lumipallotekniikkaa.

Lumipallotekniikassa velat listataan pienimmästä suurimpaan ja maksetaan kaikkia lainoja pois minimi, mutta yhtä velkaa kerrallaan enemmän.

Ensimmäiseksi kaikki ylimääräinen velan maksuun liikenevä raha laitetaan veloista pienimpään ja kun se on saatu pois päiväjärjestyksestä, sama summa siirretään toiseksi pienimmän velan kimppuun. Näin käydään jokainen velka läpi vuorollaan, jolloin lopulta velat on maksettu ja niihin aikaisemmin kulunut raha jääkin muuhun käyttöön.

Suuremmat lainat, kuten asuntolaina, kannattaa jättää lumipallotekniikan ulkopuolelle. Kuitenkin niitäkin kannattaa tarkastella kriittisesti. Esimerkiksi lainojen kilpailuttaminen ja laina-ajan pidentäminen voivat olla hyviä keinoja saada lisää käyttörahaa kuukausittain.

4. Mieti, mistä voisit saada lisää tuloja

Jos rahatilanne ahdistaa, kannattaa myös pohtia, voisiko tuloja saada lisää jostain. Sjögrenin mielestä paras lisäansio löytyy usein omasta osaamisesta.

– Parhaat tienaamiskeinot ovat usein niin lähellä ja yksinkertaisia, että emme osaa niitä ajatella tai edes kehtaa pyytää niistä rahaa.

Jos olet esimerkiksi taitava tietotekniikassa, puutarhanhoidossa, leipomisessa tai vaikkapa ääneen lukemisessa, voit hyvin tienata niiden avulla hieman lisäeuroja. Mikä tahansa taito on kaupallistettavissa, kunhan vain tarttuu ideaan.

– Eräs tuttavani on innostunut puutarhanhoidosta, mutta tällä hetkellä hänellä ei ole omaa pihaa. Siksi hän haluaa käydä hoitamassa meidän kukkaistutuksiamme ja on jopa valmis ostamaan kasvit, joita hän hoitaa. Minä taas näen asian niin, että minun kuuluu toki maksaa paitsi kukat, joita hän pihaamme laittaa, myös se työ, jota hän puutarhamme eteen tekee.

Jo vaikka nurmikonleikkuu on säännöllinen paha monessa perheessä, etenkin lomien aikaa. Samaten tuoretta leipää tai juhlakakkuja on mukavampaa ostaa naapurilta kuin kaupasta. Ideoiden ei tarvitse olla mahtipontisia, riittää, että niistä on hyötyä muille.

5. Muista, että säästöt tuovat turvaa tulevaisuuteen

Sen lisäksi, että saa velkoja maksettua, myös säästöjen kerryttäminen on tärkeä taito. Sjögren muistuttaa, että pesukone menee harvoin rikki kuukauden irtisanomisilmoituksella. Siksi puskurirahasto on tärkeä osa hyvän talouden hallintaa.

Aluksi säästöön kannattaa laittaa sen, minkä voi, mutta hyvä tavoite olisi säästää 10 prosenttia tuloista joka kuukausi. Hyvä puskurirahasto on 2–6 kuukauden nettotuloja vastaava summa. Oli sen kerryttäminen sitten miten hidasta tahansa, tavoite helpottaa säästämistä.

Toinen hyvä pyrkimys on, että saisi toiset 10 prosenttia sijoituksiin ja kolmannen 10 prosenttia huvituksiin.

– Elämä on kuitenkin elämistä varten, ei vain kituuttamista varten. Siihen tulisi pyrkiä, ettei tarvitse yökaudet miettiä raha-asioita ja voi tehdä asioita, joista nauttii.

X