Viihde

Älykellot Tekniikan Maailman vertailussa – voittajaksi nousi kello, jossa toiminnot valitaan yllättävällä tavalla

Älykellon mukana saa ”ylimääräisenä lahjana” urheilukellon ja aktiivisuusrannekkeen. TM vertaili älykellot, jotka maksavat 250 eurosta 450 euroon.

Teksti:
Anna.fi
Kuvat:
Om-Arkisto

Tekniikan Maailman vertailussa mukana olleet älykellot: Huawei Watch GT, Apple Watch Series 4 ja Samsung Galaxy Watch.

Älykellon mukana saa ”ylimääräisenä lahjana” urheilukellon ja aktiivisuusrannekkeen. TM vertaili älykellot, jotka maksavat 250 eurosta 450 euroon.

Tekniikan Maailma arvioi Samsung Galaxy Watchin parhaaksi älykelloksi vertailussa, jossa oli mukana kolme uutta laitetta.

Samsung Galaxy Watch sai neljä tähteä viidestä ja arvosanaksi 8,4 (korkein TM-arvosana on 10,0).

Tekniikan Maailma kehui Samsung Galaxy Watchia erityisesti käyttömukavuudesta ja ominaisuuksista. Älykello on kevyt pitää ranteessa, eikä siinä ole ulkonevia nuppeja.

Samsung Galaxy Watchissa valinnat tehdään Tekniikan Maailman vertailun mukaan kätevästi kellotaulua ympäröivää kehysrengasta kääntämällä, kosketusnäyttöä painamalla ja puhekomennoin.

Kelloissa ei ole liittimiä. Lataus tapahtuu Applessa ja Samsungissa induktiivisesti ja Huaweissa kosketuspintojen kautta lataustelineessä.
Kelloissa ei ole liittimiä. Lataus tapahtuu Applessa ja Samsungissa induktiivisesti ja Huaweissa kosketuspintojen kautta lataustelineessä.

Applen älykello jäi vertailussa toiseksi

Samsung Galaxy Watch päihitti niukasti toiseksi tulleen Apple Watch Series 4 -älykellon. Tekniikan Maailma antoi myös sille neljä tähteä mutta arvosanaksi 8,3.

Apple Watch Series 4 tarjoaa Tekniikan Maailman mukaan yhä Apple-käyttäjälle parhaan kokemuksen.

Kellolle oli tarjolla laajin valikoima hyötysovelluksia. Se tosin hyväksyy kumppanikseen vain iPhone-puhelinmallit iPhone 5s -mallista alkaen.

Kolmas älykello vertailussa oli Huawei Watch GT -älykello, joka sai kolme tähteä ja arvosanaksi 8,0. Sitä Tekniikan Maailma pitää enemmän urheilukellona kuin älykellona.

Huawei Watch GT ja Samsung Galaxy Watch toimivat uusimpien Android-puhelimien kanssa ja myös iPhone-puhelimien parina.

Vertailussa ei ollut mukana suomalaisten Suunnon ja Polarin kelloja. Vaikka päällekkäisiä toimintojakin on, urheilukellot ja -rannekkeet keskittyvät urheiluun ja kuntoiluun, älykellot taas muihin älytoimintoihin, Tekniikan Maailma linjaa.

Alla on Tekniikan Maailman vertailussa mukana olleet älykellot, niille annetut TM tähdet ja arvosanat sekä hinta ja muita tietoja. Tekniikan Maailman vertailu julkaistiin tammikuussa 2019.

Älykellot: Tekniikan Maailman tähdet ja arvosanat

Samsung Galaxy Watch ★ (arvosana 8,4)

 • Hyvää: 4g-yhteys, käyttö
 • Huonoa: sovellusten valikoima, puheohjaus
 • Käyttöjärjestelmä: Tizen
 • Näytön koko: 1,3 tuumaa
 • Hintaluokka: 400 €
 • Testikello: 46 mm

Apple Watch Series 4 ★ (8,3)

 • Hyvää: sovellukset, käyttö
 • Huonoa: liitettävyys
 • Käyttöjärjestelmä: watchOS 5.1.2
 • Näytön koko: 1,65 tuumaa
 • Hintaluokka: 450 €
 • Testikello: 44 mm

Huawei Watch GT ★ (8,0)

 • Hyvää: toiminta-aika, urheilusovellukset
 • Huonoa: yhteydet, vaatimattomat ominaisuudet
 • Käyttöjärjestelmä: LightOS 1.0.3.88
 • Näytön koko: 1,39 tuumaa
 • Hintaluokka: 250 €
 • Testikello: 42 mm

Tekniikan Maailma arvioi älykellon kokoa ja painoa, toiminta-aikaa, käyttömukavuutta ja ominaisuuksia. Käytön kannalta tärkeimpiä ovat toiminta-aika yhdellä latauksella ja näytön selkeys. Käyttömukavuus selviää vain omassa ranteessa kokeilemalla. Yhteensopivuus oman puhelimen kanssa on kellon ostajalle myös tärkeä. Arvioiden painotetusta keskiarvosta muodostuu kokonaisarvosana (4,0–10,0) ja sen perusteella TM-tähdet (1–5).

Näin käytät älykelloa

Älykellon toimintoja käytetään kosketusnäytöltä tai näppäimillä. Oikeita fyysisiä näppäimiä ei Tekniikan Maailman mukaan tyypillisesti ole kuin kaksi, jotka helpottavat toimintojen valintaa ja käyttöä.

Kaikki muut toiminnot tuodaan ruudulle eri suuntiin näyttöpintaa sormenpäällä pyyhkimällä tai kuten Samsungin kellossa käteväksi havaitun kehysrenkaan avulla.

Älykellon mukana saa Tekniikan Maailman mukaan ”ylimääräisenä lahjana” urheilukellon ja aktiivisuusrannekkeen toiminnot. Kello mittaa sisäisten antureidensa avulla päivän aikana kävellyt askeleet, kulutetut kalorit ja sydämen sykkeen sekä arvioi eri liikuntamuotojen suorituksia.

Sykemittaus ranteesta tapahtuu ledivalojen ja valoantureiden avulla.
Sykemittaus ranteesta tapahtuu ledivalojen ja valoantureiden avulla.

Sohvaperunankin on vaikea vastustaa ohjeistettua liikkumista, Tekniikan Maailma uskoo. Älykello raportoi päivittäin ja viikoittain toteutuneista tai toteutumattomista tavoitteista. Laite vielä patistaa liikkumaan tasaisin väliajoin.

Älykellon sovellusvalikoima riippuu alustasta eli kellon sisällään pitämästä käyttöjärjestelmästä. Kännykän tavoin käyttöjärjestelmä sanelee, millaisia sovelluksia niihin on ladattavissa ja kuinka laaja on sovellusvalikoima.

Eniten sovelluksia Tekniikan Maailman vertailussa löytyi Applen WatchOS:lle. Samsungin Tizen-käyttöjärjestelmälle suunnattuja sovelluksia oli huomattavasti vähemmän. Huawein kevyehkölle LiteOS-käyttöjärjestelmälle ei ollut ladattavia sovelluksia.

Kaikissa kelloissa on vakiona muistutustoiminnat ja liikuntasovellukset.

Samsung Galaxy Watchilla voi soittaa

Vertailun voittaja Samsung Galaxy Watch muistuttaa ulkonäöltään Tekniikan Maailman mukaan entistä enemmän perinteistä mekaanista kelloa. Runko on terästä ja näyttöä suojaa kestävä erikoislasi.

Samsung Galaxy Watchin toiminnot valitaan kätevästi kellon näyttökehää pyörittämällä. Kuva: OM-arkisto
Samsung Galaxy Watchin toiminnot valitaan kätevästi kellon näyttökehää pyörittämällä.

Samsung Galaxy Watchin toiminta-aikaa yhdellä latauksella oli aktiivisessa käytössä parin vuorokauden verran ja näytön vähäisemmällä käytöllä lähes viikon.

Kellon liikuntaominaisuudet olivat vertailun parhaat.

Samsung Galaxy Watchin mielenkiintoisin ominaisuus on vertailun mukaan eSIM-liittymä, jonka avulla älykello voi olla itsenäisesti yhteydessä matkapuhelinverkkoon, tosin testin aikaan vain Telian verkkoon.

Samsungin kelloon ei siis tarvitse viritellä SIM-korttia vaan liittymä koodataan elektronisesti laitteeseen. 4g-yhteyden avulla kellolla voi soittaa ja vastaanottaa puheluita sekä hoitaa nettiasioita ilman kännykkää.

Vertailun ajankohtana eSIM-ominaisuus oli ensi kertaa käytettävissä Suomessa.

Samsungin tunnistama lajivalikoima on varsin laaja, ja kello on parhaimmillaan monipuolisena valmentajana.
Samsungin tunnistama lajivalikoima on varsin laaja, ja kello on parhaimmillaan monipuolisena valmentajana.

Moitteita testaajat antoivat Samsung Galaxy Watchin puheohjaukselle, joka lehden mukaan jättää toivomisen varaa. Bixby-puheavustin ymmärtää vain englantia ja sitäkin hieman epävarmasti. Lisäksi kellon sovellusvalikoima arvioitiiin suhteellisen suppeaksi.

Apple Watchissa on radiopuhelinyhteys

Vertailussa toiselle sijalle yltänyt Apple Watchin neliön muotoinen kuori on Tekniikan Maailman mielestä muotoiltu sulavaksi.

Erikoisuutena Apple Watchin kyljessä on vetonuppi, jolla ei vedetä kelloa vaan käytetään eri valikoita ja toimintoja. Nuppia kiertämällä toimii myös näytön suurennus. Painantavoiman tunnistavaa näyttöä vertailu kehuu hyväksi, mutta toimintoa tukevia sovelluksia on vielä vähän.

Apple Watchissa on testiryhmän älykelloista runsain sovellusvalikoima. Kellon kosketusnäyttö seuraa täsmällisesti sormen pyyhkäisyjä. Kuva: OM-arkisto
Apple Watchissa on testiryhmän älykelloista runsain sovellusvalikoima. Kellon kosketusnäyttö seuraa täsmällisesti sormen pyyhkäisyjä.

Kello ja siihen liitetty iPhone-kännykkä toimivat testaajien mukaan hienosti yhteen. Kellon toiminta-aika jää joukon lyhyimmäksi, mutta silti sen kanssa pärjää helposti vuorokauden ja vähemmän aktiivisella sovellusten käytöllä jopa kaksi.

Apple Watch Series 4 tarjoaa Tekniikan Maailman mukaan yhä Apple-käyttäjälle parhaan kokemuksen. Kellolle oli tarjolla laajin valikoima hyötysovelluksia, joilla voi hyödyntää kellossa olevia sykemittaria, kiihtyvyysantureita ja niin sanottua nfc-tukea vaikka Apple Pay -lähimaksupalveluissa.

Moni uusista ominaisuuksista, kuten sydänsähkökäyrä, ei kuitenkaan ollut vertailun aikana käytettävissä Suomessa.

Myös Apple Watchista on olemassa eSIM-versio, mutta malli ei ollut vertailua tehtäessä myynnissä Suomessa.

Applen erikoisominaisuuksiin kuuluu vertailun mukaan radiopuhelinyhteys, joka on pelkistetty puhekanava kahden kellon välillä.

Applen erikoisominaisuuksiin kuuluu radiopuhelinyhteys, joka on pelkistetty puhekanava kahden kellon välillä.
Applen erikoisominaisuuksiin kuuluu radiopuhelinyhteys, joka on pelkistetty puhekanava kahden kellon välillä.

Langattomilla bluetooth-kuulokkeilla Applen ja myös Samsungin kellosta voi toistaa musiikkia vaikka lenkkipolulla.

Puheluiden ja musiikintoiston äänenlaatu jää kuitenkin jälkeen kännyköiden kaiuttimista.

Huawei Watchin akku kestää pisimpään

Huawei Watch muistuttaa ulkonäöltään Tekniikan Maailman mielestä oikeaa kelloa. Täysiveriseksi älykelloksi siitä ei kuitenkaan ole, vaan Huawein laite on enemmän urheilukello.

Kellotaulu on suojattu naarmuuntumista estävällä safiirilasilla. Ruostumattomasta teräksestä valmistetun rungon terävä reuna takertuu Tekniikan Maailman mukaan helposti paidanhihaan.

Huawein käyttöjärjestelmänä on LightOS, joka on vertailun mukaan ominaisuuksiltaan varsin kevyt. Keveyden ansiosta akunkesto venyy lähes viikkoihin.

Ladattavia erillisiä sovelluksia ei ole, ja vakiona on lähinnä urheilukellon toimintoja. Käyttö on kohtalaisen sujuvaa kosketusnäytön ja toimintanäppäimien avulla.

Huawei Watch GT pitää sisällään myös kätevän taskulamppusovelluksen. Kuva: OM-arkisto
Huawei Watch GT pitää sisällään myös kätevän taskulamppusovelluksen.

Huawei Watchiin saa yhdistettyä kännykästä useita toimintoja, kuten navigointia ja ilmoituksia uutisista. Se mittaa myös poltettuja kaloreita, sykettä, askelia ja kuljettua matkaa.

Kellossa ei kuitenkaan ole nfc-tukea. Kaikki tekstiviestit ja whatsapp-viestit näkyvät kellossa, mutta niihin ei voi vastata – toisin kuin Applessa ja Samsungissa.

Kaikkia vertailussa mukana olleita kelloja voi käyttää puhelimen musiikkisoittimen ohjaamiseen.

Älykello, urheilukello vai sittenkin vain älypuhelin?

Älykellot ovat Tekniikan Maailman mukaan jo muutakin kuin puhelimen lisävarusteita, mutta ne eivät ainakaan vielä tee mitään sellaista, mikä ei puhelimella sujuisi helpommin.

Toiminnoiltaan älykello on lehden mielestä kopio kännykästä, mutta pienemmässä ja ehkä hankalammin käytettävässä muodossa. Kello ja kännykkä pitävät sisällään samoja ominaisuuksia ja käytettävissä on pitkälti vastaavat sovellukset.

Sähköpostin ja tekstiviestien selailusta on älykellossa vain rajallista hyötyä. Vajaa parituumaiselta näytöltä ei kovin pitkiä tekstejä viitsi lukea. Viestien lukeminen ja niihin vastaaminen käy vaivattommin kaivamalla puhelimen taskusta.

Kaikissa testikelloissa on vaihdettava ranneke. Samsungin kellosta ranneke irtoaa vaivattomasti.
Kaikissa testikelloissa on vaihdettava ranneke. Samsungin kellosta ranneke irtoaa vaivattomasti.

Älykellon saa näyttämään kellotaulultaan vanhalta hienostuneelta arvokellolta tai sitten modernilta digikellolta. Erilaisia digitaalisia kellotauluja on valittavissa iso liuta eri käyttötilanteeseen ja käyttäjän mieltymykseen sopivaksi.

Päivällä kello voi hyvin toimittaa sporttikellon virkaa, kun taas illalla älykello muuntautuu luksusmallia jäljitteleväksi kronografiksi.

Lyhyeksi jäävää toiminta-aikaa voi Tekniikan Maailman mukaan edelleen pitää älykellojen suurimpana pullonkaulana. Normaalikäytössä kellojen akuissa riittää virtaa tyypillisesti muutamaksi päiväksi tai korkeintaan viikoksi. Toistuva sykemittarin käyttö ja usein tapahtuva näytön vilkuilu syövät akkua nopeasti.

Älykellojen suurimmat erot urheilumalleihin ovat Tekniikan Maailman mukaan suorittimien tehokkuus ja käyttöjärjestelmät. Älykellojen käyttöjärjestelmät ovat usein kännyköissä käytettyjen riisuttuja versioita mutta antavat silti mahdollisuuden ostaa/ladata kelloon yleispäteviä sovelluksia, jotka eivät liity vain urheiluun ja toimivat yhteistyössä kännykän kanssa saumattomasti ja helposti.

X