Mainos

Polar-testiryhmän kokemuksia aktiivisuus- ja sykemittareista: 2. testiviikko

Polar-laitteiden testiryhmämme on käyttänyt aktiivisuus- ja sykemittareita jo kahden viikon ajan. Lue heidän kommenttejaan, miten treenaaminen on sujunut ja onko Polarin laitteesta ollut hyötyä kunnon kohotuksessa, rasvanpoltossa, arkiaktiivisuuden tai unenlaadun parantamisessa.

Polar-laitteiden testiryhmämme on käyttänyt aktiivisuus- ja sykemittareita jo kahden viikon ajan. Lue heidän kommenttejaan, miten treenaaminen on sujunut ja onko Polarin laitteesta ollut hyötyä kunnon kohotuksessa, rasvanpoltossa, arkiaktiivisuuden tai unenlaadun parantamisessa.

Polar_aktiivisuusmittari_juoksuteksti

Anna, Helsinki, testattavana Polar M400:

”Toisella testiviikolla tein pari pitkää rivakkaa, hengästyttävää kävelylenkkiä (en uskaltanut todella liukkaiden pääkallokelien kanssa laittaa juoksuksi edes nastalenkkareilla) ja yhden 1,5 tunnin kokonaisvaltaisen kuntosalitreenin, jossa keskityin erityisesti keskivartaloon. Seurasin M400:lta silmä tarkkana rasvanpolttoa ja kuluneita kaloreita, sillä askelmäärät minulla täyttyvät varsin hyvin. Olen suorastaan addiktoitunut tähän laitteeseen ja sen antamaan reaaliaikaiseen dataan elämästäni!

Yhtenä iltana huomasin vielä klo 23.55, että päivän aktiivisuustavoitteesta uupui 6 prosenttia. Ei muuta kuin kipakka askelkyykkytreeni päälle olohuoneessa ja voi sitä riemua, kun sain juuri minuuttia vaille puolenyön tavoitteen täyttymään – sittenkin! Aktiivisuusmittari on todella hyvä tsemppari pistämään liikkeelle muutenkin työpäivän aikana, jos joutuu istumaan palavereissa pitkään, kun se muistuttaa, että nyt on aika lähteä liikkeelle.”

Anne, Jyväskylä, testattavana Loop 2 + sykevyö:

”Olen saavuttanut päivittäisen aktiivisuustavoitteeni erittäin hyvin. Olen mennyt lähes päivittäin reippaasti sen ylikin (noin 200 %). Työaikainen askelmäärä on ollut huikea eli noin 7 500 askelta ilman työmatkakävelyjä tai -juoksua. Ei pienten alakoululaisten opettaja siis jouda istumaan! Hyvä niin. Levollisen yöunen määrä näyttää jäävän 5–6 tunnin välille eli hieman riittämättömiksi.

Viikon aikana olen juossut kolmesti 1–1,5 tunnin lenkin ja käynyt pikajuoksuharjoituksissa kahdesti. Hallijuoksut ovat olleet kestoltaan 2–2,30 tuntia. Sykevyötä olen käyttänyt hallissa ja kerran lenkillä. Lähinnä olen katsonut palautussykkeitä harjoitusten välissä.

Uskon, että testi vaikuttaa arkiaktiivisuuteeni, vaikka olen aktiivinen perustoiminnoiltanikin. Mittari antaa uutta pontta ja tsemppiä liikkumiseen. Päivittäin olen seurannut Flow-ohjelmaa ja vertaillut eri treenien kalorinkulutusta: grafiikka on tosi informatiivinen. Sen olen nyt erityisesti huomannut, että pienikokoisena ihmisenä liikkumiseni kalorinkulutus ei ole kovin suuri. Ruokavalion täytyy olla monipuolinen ja pääosin hyvinkin terveellinen. Ylenpalttinen herkuttelu alkaisi kerryttää painoa runsaasta liikkumisesta huolimatta.”

Elli_baletti

Elli, Lohja, testattavana Polar A300:

”Testiaika on jo edennyt haparoivasta tutustumisvaiheesta yhteiseen, toimivaan arkeen. Huoleni hyötyliikunnan vähäisyydestä alkaa helpottaa, kun huomaan, kuinka pienillä ponnistuksilla pystyn korjaamaan pitkän työpäivän liikkumattomuuden. Kalorinkulutuksen perusteella jo yhden tunnin hikitreeni kuittaa edellisen päivän palaveriputken.

Olen treenannut kolme–neljä kertaa viikossa, noin 1,5 h kerrallaan. Treeneissä huomaan innostuvani, kun näen aktiivisuustavoitteeni täyttyvän 200 prosenttiin. Huomaan myös puolisoni kiinnostuneen tuloksista, sillä treenaamme uintia samassa valmennuksessa. Polar-laitteeni onkin kirvoittanut monta keskustelua liittyen treenin koostumukseen ja tavoitteisiin.

Balettisaliin eivät korut tai asusteet normaalisti kuulu, mutta sain opettajalta luvan testiryhmän nimissä – ainakin voin tieteellisesti osoittaa, kuinka eteeriseltä ja kevyeltä näyttävä laji on todella äärimmäisen rankkaa treeniä.”

Unen laatu ja määrä seurantaan

”Olen myös aina vannonut unen laadun nimeen nukuttujen tuntien sijaan. Flow-ohjelman avulla pystyn seuraamaan rauhallisen unen määrää: säännöllisellä rytmillä, ruokailulla ja liikunnalla on valtava merkitys siihen, kuinka syvää ja rauhallista unta yöllä nukun. Kahdeksan tunnin nukkumisesta ei ole juurikaan hyötyä, jos siitä levollista unta on vain tunti. Sen sijaan kuusi tuntia unta riittää mainiosti, jos nukun hyvin.

Kokonaiskuva oman hyvinvoinnin edistämisestä on kirkastunut ja huomaan jo nyt jaksavani paljon paremmin. Vaikka työpäivät ovat pitkiä ja niiden ohella on useampi luottamustehtävä hoidettavana, koen, että virtaa on enemmän kuin vuosiin. Todella hyvä fiilis!”

Polar_sykemittari_testaaja_Hanna

Hanna, Kellokoski, testattavana Polar M400:

”Vähitellen olen oppinut, miten saan arkiaktiivisuusmittarin tavoitteen täyttymään, viime viikolla onnistuin siinä joka päivä, ja tälläkin viikolla näyttää hyvältä! Ilmaiseksi tuo ei tule, olen ollut koiranpennun kanssa kotona eikä niin pienen kanssa tehdä pitkiä kävelyjä vielä. Passiivisuusleimoja en ole saanut yhtään 🙂 Teen pari kahvakuulaliikettä silloin tällöin, tai muutamia kehonpainoliikkeitä sopivassa välissä. Kun pitkin päivää tekee usein jotain pientä, ei edes ymmärrä mitään tehneensä, mutta mittari ranteessa kiittää 🙂

Viikon aikana olen oppinut senkin, että näihin parin kahvakuulaliikkeen 2×12-toistoihin ei mene kauaa aikaa. Ei siis ole pakko ehtiä aina kuntosalille, johon matkoineen menisi 1,5 tuntia. Kun on kiire, viiden minuutin liikuntahetki mahtuu varmasti johonkin väliin.

Maanantaina pääsin kuukauden sairastelun jälkeen ensimmäisen kerran kuntosalille. Aloitin aika rauhallisesti. Melkein jokaiselle päivälle olen saanut päiväkirjaan jonkin liikuntamerkinnän; kävelyä, kuntopiiriä kotona tai kuntosalin.

Istumisen määrä on yllättänyt. Tiesin kyllä, että töissä tulee istuttua, mutta vapaapäivien istumismäärät ovat pahimmillaan samoja kuin työpäivinä. Olen kuvitellut olevani aktiivisempi, mutta totuus on karua katsottavaa mittarista.

Jatkan arkiaktiivisuuden harjoittelua. Ensi viikolla pääsen ekan kerran mittarin kanssa agilityharkkoihin, mielenkiintoista nähdä millä tasolla sykkeet liikkuvat!”

Maarit_Polar_sykemittari_testi

Maarit, Vantaa, testattavana Polar A360:

”Torstaina ja perjantaina olin työmatkalla seminaarissa ja voin vain alistuneena seurata istumisvaroitusten kertymistä. Aktiivisuusmittarin luvut jäivät reilusti alle sadan, kun normaalipäivän saldo on 180–230 %. Myös yöuni jäi tuolta yöltä vähiin. Huvittuneena totesin, että vaikka unta oli vähän, reilu nelisen tuntia, niin siitä oli rauhallista unta selvästi suurempi prosentuaalinen osa kuin tavallisena yönä.

Lauantai oli taas perinteinen Power body -päivä. Viikonlopun päivinä aktiivisuustasot tuntuisivat pysyvän kohtuullisen korkeana ilman varsinaisia harjoituksiakin, aktiivisuusympyrästä on nähtävissä, että en ehdi istua pitkiä aikoja päivän aikana.”

Sykekäyrä auttaa laskemaan uintimatkaa

”Sunnuntaina oli aikomus lähteä hiihtämään ennen uintia, mutta sankka lumipyry sotki suunnitelmat ja lähdinkin lenkille. Lunta oli satanut sen verran, että eteneminen nosti sykettä reippaasti ja lenkistä muodostui Polar Flown analyysin mukaan kovatehoinen harjoitus. Uimahalliin asti pyry ei sentään yltänyt ja sain rauhassa testailla A360:n mittauskykyä kosteissa olosuhteissa. Harjoituksen data olikin mielenkiintoista luettavaa. Uin kaikkiaan 1,5 kilometriä 100 metrin jaksoissa, välillä pidin pienen hengityksentasaustauon. Sadan metrin uintiosuudet olivat sykkeeltään hyvinkin identtiset, ja tauon sijainti oli myös selvästi nähtävissä sykekäyrän laskuna osuuksien välissä. Oivalsin, että pystyn laskemaan uidun matkan sykekäyrän perusteella, jos laskut olisivat sattuneet menemään sekaisin. En ole myöskään koskaan aiemmin mitannut sykettäni uidessa, joten oli myös ylipäänsä mielenkiintoista nähdä, millä tasolla syke liikkuu. Päivän aktiivisuusaste kiipesikin uinnin ja reippailun myötä 322 prosenttiin.

Maanantaina ei ollut palavereja ja olen jo opettanut itseni nousemaan ylös säännöllisin välein, joten vältin varoituskolmiot. Illalla kävin salilla kevyellä ryhmäliikuntatunnilla avaamassa päivän jumit.

Keskiviikkona kävin kävin Body pumpissa keräämässä päivän puuttuvat prosentit, kokonaissaldoksi tuli 220 %. Illalla kotona kerroin olleeni palaverissa, jolloin 8-vuotias tyttäreni tokaisi: ’Tuliko kolmioita?’ Lapseni ovatkin osoittaneet suurta kiinnostusta mittaria kohtaan ja sen näyttöä ja aktiivisuuden kerääntymistä on yhdessä ihmetelty. Nyt kasassa alkaa olla dataa parilta viikolta ja tutkiskelin huvikseni laitteen mittaamia yöunien pituuksia ja niissä on totisesti parantamisen varaa!”

Mari-Anne_Polar_testiryhmä

Mari-Anne, Savonlinna, testattavana Polar A360 :

”Toinen testiviikko suht’ onnistuneesti takana. Omalla kohdallani tuli hiukan takapakkia tuli, kun vanha selkävamma alkoi ilkeästi ilmoitella itsestään ahkeran treenaamisen tuloksena. Pari päivää meni ihan levolla ja kipulääkekuurilla. Tosin himotreenaaja ei lepää edes pakon edessä, ainakin pitkät kävelylenkit kunnon sykkeillä ja kulutuksilla tuli tehtyä, sitten uimaan ja sunnuntaina rohkeasti vielä hiihtoladulle.

Sunnuntaina mieli teki jo ladulle, vaikka hiukan epäröiden lähdin, niin riskinotto kannatti. Kipu ei ainakaan pahentunut, eikä ole tällä viikolla sittemmin pahemmin itsestään ilmoitellutkaan, onneksi. Edellisen kerran olin kuukauden poissa treenaamasta.

Viikkotreenit ovat olleet hieman normaalia maltillisemmat, salitreenit jätin kokonaan pois selkäni vuoksi. Viikkoon kuului silti tunnin treeni joka päivä: kävelyä (reipasta/mäkimaastossa), uintia sekä hiihtoa, jota todella rakastan. Kalorikulutus on ollut hyvällä tasolla ja helpottanut kummasti laihdutustavoitteen toteuttamista. Joka päivä on tullut jokin merkintä treenipäiväkirjaan, joten aktiivisuusmittari pitää kyllä naisen liikkeessä! Koiranulkoilutuslenkillekin on tullut lähdettyä hiukan hanakammin. Mies on ollut tähän kehitykseen tyytyväinen, koiran iltalenkitys kun on jostain kumman syystä yleensä jäänyt hänen kontollensa : )”

Matalampi syke ja rasvanpoltto tavoitteena

”Omia sykekäyriä seuratessa on entistä enemmän vahvistunut se käsitys itsestäni, että olen täysillä menijä – jos treenataan, niin sitten treenataan niin että tuntuu. Kovilla sykkeillä kuluu kyllä kaloreita, mutta rasvanpoltto onkin sitten vähäisempää, tämän olen nyt nähnyt omalta mittariltakin ja omin silmin. Siinäpä itselle vähän haastetta, kuinka yhdistää treenaus ja matalammat sykkeet ja se rasvanpoltto.

Aktiivisuustavoitteet ovat treeniviikon aikana täyttyneet hienosti, päivittäisestä tavoitteesta olen Flown mukaan saavuttanut keskimäärin 174 %, joten tyytyväinen voin olla. Selkeästi aktiivisuusmittarilla on ollut aktivoiva rooli myös ja Flow ohjelma on ollut todella hyvä tsemppari.

Liikkuminen sykemittarilla varustettuna ja ruokapäiväkirjanpitäminen yhdessä ovat keventäneet painoani jo ihan kivasti, joka on ollut ilo huomata. Ja niitä kaloreitahan on helppo seurata aktiivisuusmittarin näytöltä, joten mittari on ollut kullanarvoinen. Ei muuta kuin täysillä taas uuteen treeniviikkoon.”

Tessan_kalorikulutus_sykemittari

Tessa, Oulu, testattavana Polar M400:

”Toinen testiviikko sujui osittain kylmissä tunnelmissa, mutta vain sään puolesta. Oma hyvä fiilis jatkui. Ensimmäistä kertaa elämässäni olen jäänyt johonkin lajiin koukkuun, vai onkohan tämä vielä alkuinnostusta?

Viikkoon mahtui kolme juoksulenkkiä ja yksi uintikerta. Kovan pakkasen vuoksi juoksen yhden lenkin juoksumatolla kuntosalilla. Noudatan netistä löytämääni harjoitteluohjelmaa, joka tähtää puolimaratonille. Juoksulenkit sisältävät yhden intervalliharjoituksen, yhden tempoharjoituksen ja yhden pitkän rauhallisen lenkin viikossa. Tein toisen viikon aikana intervallitreenin, joka oli totaalikestoltaan 37 minuuttia. Tempoharjoitus kesti 28 minuuttia ja pitkä lenkki tunnin, jolloin matkaa kertyi 7 kilometriä. Tein pitkän lenkin naapurini kanssa. Matka taittui kuin huomaamatta, ja juoksu tuntui hyvältä.

Kävin myös uimassa kerran. Olin uinut edellisen kerran noin 1,5 vuotta sitten. Tavoitteena oli uida 45–60 min, mutta olin jo ensimmäisen 10 minuutin jälkeen niin väsynyt ja nälkäinen, että päätin 30 minuutin olevan riittävä sillä kertaa.”

Arkiaktiivisuus lisääntyy laitteen avulla

”Aktiivisuustavoite täyttyi treenipäivinä helposti, mutta välipäivinä lukema jää 46–80 %. Laite on todellakin avannut silmät arkiaktiivisuuden vähyyteen päivissäni. Edelleen istun paljon, koska opiskelen, mutta pidän jaloittelutaukoja aina, kun laite käskee lähteä liikkeelle. Kotioloissa olen lisännyt aktiivisuutta pienillä jumppatuokioilla siellä täällä, esimerkiksi lapsen käydessä kylvyssä ehdin tehdä siinä vieressä useamman kyykkysarjan, kun ennen olisin vain istunut.

En saanut Flow-palvelua käyttöön puhelimeeni, mikä olisi tietenkin ollut kätevää, mutta puhelimeni on liian vanhaa mallia. Kirjaudun noin joka toinen ilta palveluun. Flowsta on ollut treenitietojen lisäksi mielenkiintoista seurata unen määrää ja laatua. Levollista unta kertyy joinakin öinä hämmästyttävän vähän, joten päätän mennä iltaisin nukkumaan ajoissa.”

X