Mainos: Bazar Kustannus
Mainos | Bazar Kustannus

Hyvän mielen kirjallisuus elää kukoistuskauttaan: ”Onnellisen lopun merkitys on nyt suuri”

Kirjailija Ilona Tuominen tietää, että juuri nyt huippusuositun viihdekirjallisuuden voima on suurissa teemoissa ja onnellisissa tai ainakin toiveikkaissa lopuissa. Riippumattolomailija ei ahdistusta kaipaa.

Teksti:
Bazar Kustannus
Kuvat:
Kirjailijakuvat © Netta Vuolle, Vuolle Photography

Kirjailija Ilona Tuominen tietää, että juuri nyt huippusuositun viihdekirjallisuuden voima on suurissa teemoissa ja onnellisissa tai ainakin toiveikkaissa lopuissa. Riippumattolomailija ei ahdistusta kaipaa.

Kahden jännityskirjan jälkeen Seurustelusalaliitto-romaanin (Bazar Kustannus) julkaissut turkulaiskirjailija Ilona Tuominen tietää, että hyvää mieltä tarjoava kirjallisuus on nyt erityisen tärkeää. Se tarjoaa kaivattuja ja palkitsevia hengähdystaukoja kuormittavasta arjesta sekä rentouttavia hetkiä toisessa todellisuudessa. Tähän tarpeeseen vastaa myös Bazar Kustannus julkaisemalla joka kuukausi 1–2 Hyvän mielen kirjaa. Kirjat vahvistavat luottamusta siihen, että elämä kantaa ja että hyvää on yhä olemassa – unohtamatta tärkeitä arkisia teemoja, nokkelaa dialogia tai vahvoja tunteita.

Hyvän mielen kirjat vahvistavat luottamusta siihen, että elämä kantaa ja hyvää on yhä olemassa.

– Esimerkiksi Seurustelusalaliiton voi nautiskella eskapismin ja romantiikan kaipuuseen ja vain heittäytyä tunnelmaan ja viehättyä herttaisista hahmoista ja romantiikan kasvamisesta, Tuominen kertoo.

Seurustelusalaliitossa käsitellään rakastumista, mutta myös omanarvontuntoa, ystävyyden merkitystä ja toisten arvostamista – suuria teemoja helposti nauttivassa muodossa.

– Päähenkilö joutuu pohtimaan, mikä hänen elämässään on tärkeää ja millaiset ihmiset ovat oikeasti kiintymyksen ja rakkauden arvoisia.

Ilona Tuominen tietää, että romanttinen kirjallisuus tarjoaa kaivattuja ja palkitsevia hengähdystaukoja kuormittavasta arjesta.

Lupaus onnellisista lopuista kauniissa maisemissa

Viihdekirjallisuus kuuluu myydyimmän ja lainatuimman kirjallisuuden kärkeen – eikä syyttä. Epävakaa maailmantilanne, ahdistavat uutiset ja huolten sävyttämä arki eivät houkuttele paljon lukevaa Tuomistakaan tarttumaan rankkoihin aiheisiin tai järkälemäisiin teoksiin. 

– Hyvän mielen romaanissa on aina hyvä loppu. Ei tarvitse jäädä tuijottamaan tarinan päätyttyä seinää kaikkensa antaneena ja potea maailmantuskaa. Päällimmäiseksi jää hyvä mieli. Ja silti, samalla tulen sisäistäneeksi jonkin suuren teeman, vähän vahingossa.

Päällimmäiseksi jää hyvä mieli.

Kirjat ovat aina myös matka maisemaan. Seurustelusalaliitossa miljöö hurmaa kauneudellaan. Tuominen kuljettaa lukijaa pitkin vanhojen turkulaisten puutalokorttelien sisäpihojen, tuoksuvien tuomien alta lempeisiin sateen kastelemiin kesäiltoihin, mummolan muistoihin ja häähaaveisiin. Kirja avaa samalla uuden, lämminhenkisen Kortteli-sarjan, joten jatkoakin on luvassa.

Kirjallisuus tarjoaa syvempää ymmärrystä elämästä

Tuomiselle hyppy jännityskirjallisuudesta romantiikan pariin ei ollut vaikea, mutta yhden asian hän on huomannut:

– Tällaisen hyvän mielen kirjan kirjoittaminen ei ole yhtään sen helpompaa kuin jännärin kirjoittaminen, hän nauraa ja jatkaa:

– Ihmiset herkästi kritisoivat ihmissuhteiden ja varsinkin romanttisten suhteiden käsittelyä jännitysromaaneissa. Niitä kutsutaan turhiksi, vaikka ne ovat olennainen osa hahmojen elämää ja kehitystä sekä tärkeitä osia loppuratkaisuun pääsemiseksi. Tässä kirjassa ei tarvinnut suitsia ihmissuhteita. Ihmisten suhteet toisiinsa, itseensäkin, saavat nousta pääosaan.

Opettajana työskentelevä Tuominen pitää lukemista yhtenä kirjailijan tärkeimpänä työtehtävänä. Oikeastaan se on hänen mielestään tärkeää kaikille, kaikenikäisille ja kaikkina aikoina, sillä kirjallisuuden kautta ymmärrys elämästä syvenee.

Tällä hetkellä eteisen pöydällä odottaa pino niin kotimaisia uutuuksia kuin kanonisoituneita klassikoita. Ja missäpä muualla kirjailija niitä ahmii, kuin riippukeinossa puutalonsa puutarhassa.

– Yleensä laitan napit korviin ja vain antaudun tarinalle. Se on parasta!

X