Reseptit

Broilerinmaksapatee

9.12.2014 Teksti: Taina Salovaara Kuvat: Jukka Pakarinen/Otavamedia

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Vaativa

Annosmäärä

Arvostelu

Ainekset

1 sipuli
100 g huoneenlämpöistä voita
600 g broilerinmaksaa
6–8 anjovisfileetä
1 1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1 tl kuivattua timjamia
1 muna
3 dl kuohukermaa
1 dl vehnäjauhoja
3 rkl sherryä, madeiraa tai portviiniä

Valmistusohje

Broilerinmaksapatee kuuluu perinteiseen jouluun. Tuunaukset eivät koskaan ole saavuttaneet suosiota, vaan perinnepateen pitää aina maistua samanlaiselta.

1. Silppua sipuli. Leikkaa sulaneista broilerinmaksoista pois jänteet. Kuumenna noin 25 gvoita paistinpannulla. Ruskista broileripalat ja sipuli keskilämmöllä. Broileri saa pinnaltaan
olla ruskeaa, mutta sisältä vaaleanpunertavaa. Siirrä pannu pois liedeltä, lisää loppu voi pannulle ja anna sulaa.

2. Pane broileri-sipuliseos monitoimikoneeseen. Lisää muut aineet ja pyöräytä seos sileäksi massaksi. Ota lusikallinen massaa ja kypsennä se mikrossa miedolla teholla. Anna jäähtyä hetki ja tarkista maku. Lisää mausteita tai esimerkiksi anjovislientä halutessasi.

3. Kaada seos voideltuun tai leivinpaperilla vuorattuun noin 1,5 litran vetoiseen tai kahteen pienempään vuokaan. Peitä vuoka leivinpaperilla ja foliolla ja nosta vesihauteeseen
175-asteiseen uuniin. Kypsennä tunti, poista folio ja paperi ja kypsennä vielä niin, että pateen pinta saa vähän väriä ja patee on keskeltä kypsää.

4. Koristele patee esimerkiksi laakerinlehdillä ja etikkasienillä tai karpaloilla. Tarjoa karpalo- tai mustaherukkahyytelön kanssa.

Katso myös:

Kasvispatee
Välimerellinen maksapatee
Hirvipatee
Kotiliesi.fi: Savulohipatee

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosittelemme