Reseptit

Charlotte

Charlotte on kakkusuosikki, joka kootaan kääretorttuviipaleista sekä kermahyytelötäytteestä. Kakku on ranskalaisen kokin Marie-Antoinette Carêmen kehittämä ja nimetty hänen työnantajansa Venäjän tsaarin Aleksanteri I:n mukaan.

Teksti:
Maarit Cederberg
Kuvat:
Kari Hautala

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Vaativa

Annosmäärä

12

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Kääretorttu

  • 3 kananmunaa
  • 1 1/2 dl sokeria
  • 1 dl perunajauhoja
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta

Leivinpaperille

  • 3 rkl hienosokeria

Täyte

  • 2 dl marjahilloa, esimerkiksi puolukkaa, karpaloa, mausteena tyrniä

Marjahyytelö

  • 2 dl soseutettuja marjoja, puolukoita tai karpaloita
  • 1 dl sokeria
  • 2 1/2 dl kookoskermaa
  • 2 1/2 dl kuohukermaa
  • 5 liivatelehteä + 1 dl kylmää vettä liotukseen
  • 1 rkl marjalikööriä tai värikästä marjatuoremehua, esimerkiksi tyrniä

Valmistusohje

Charlotte leivotaan helposti näin:

1. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Varaa kaksi leivinpaperia, toinen uunipellille, toinen odottamaan valmista levyä.

2. Vaahdota munat ja sokeri. Yhdistä vehnä- ja perunajauhot sekä leivinjauhe ja ripota siivilän läpi munavaahtoon. Valuta taikina leivinpaperin päälle ja levitä mahdollisimman ohueksi. Paista seitsemän minuuttia uunin keskiritilällä.

3. Sirota hienosokeria toiselle leivinpaperille ja kumoa kypsä taikinalevy tähän. Levitä marjahillo tasaisesti taikinalevylle ja kääri levy heti rullalle. Lukitse käärö paperin avulla tiiviiksi ja anna jäähtyä viileässä sillä aikaa, kun valmistat täytehyytelön.

4. Leikkaa kääretorttu noin sentin vahvuisiksi paloiksi ja vuoraa näillä noin kahden litran vetoinen malja. Kumoamista helpottaa, jos vuoraat maljan ensin kelmulla.

5. Pehmitä liivatelehdet vesiastiassa. Puserra pehmenneistä liivatteista vesi pois.

6. Soseuta marjat ja lisää sokeri, kuumenna seos ja lisää liivatteet marjaseokseen. Sekoita kunnes liivatteet ovat sulaneet. Ota seos liedeltä, jäähdytä vähitellen. Vaahdota kerma ja yhdistä hyytymäisillään olevan marjahyytelön joukkoon, pyöräytä seos tasaiseksi. Mausta hyytelöseos marjaliköörillä tai vahvanvärisellä tuoremehulla.

7. Valuta hyytelö heti kääretortulla vuorattuun vuokaan. Anna jähmettyä kylmässä kelmulla peitettynä.

Katso myös: Tumma Charlottekakku

Katso myös Kotiliesi.fi: Mansikka-karviaischarlotte

X