Reseptit

Rosmariini-appelsiinipiirakka

Raikkaan ihana rosmariini-appelsiinipiirakka on mainio jälkiruoka jouluisille illallisille. Appelsiiniviipaleet, tuore rosmariini ja marenkimuru viimeistelevät makuelämyksen.

Teksti:
Teresa Välimäki
Kuvat:
Tommi Tuomi

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

6

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Rosmariini-appelsiinipiirakka, pohja:

  • 175 g pehmeää voita
  • 3/4 dl sokeria
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl mantelijauhetta
  • 1 kananmuna

Vuokaan paistamisen ajaksi

  • 4 dl kuivaa riisiä

Täyte

  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 1/2 dl sokeria
  • 3 kananmunaa
  • 2 appelsiinin mehu ja 1 raastettu kuori
  • 2 rkl rosmariinia hienonnettuna

Koristeluun

  • 1 dl sokeria
  • 1 dl vettä
  • 2 mandariinia tai klementiiniä viipaleina
  • marenkia murskattuna
  • tuoretta rosmariinia

Valmistusohje

Rosmariini-appelsiinipiirakka leivotaan helposti näin:

1. Vaahdota voi ja sokeri. Lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi murumaiseksi seokseksi. Lisää kananmuna nopeasti sekoittaen. Painele tasainen taikina irtopohjavuoan (halkaisija n. 23 cm) pohjalle ja reunoille.

2. Asettele pohjan päälle leivinpaperi, ja kaada siihen kuiva riisi. Esipaista pohjaa 180-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

3. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Vaahdota sokeri ja kananmunat kevyesti. Yhdistä vaahdot ja sekoita joukkoon appelsiinimehu ja raastettu kuori.

4. Ota esipaistettu pohja uunista, poista riisi ja paperi. Kaada täyte pohjan päälle ja jatka piirakan paistamista noin 20– 30 minuuttia. Kun täyte on kiinteä, se on kypsä. Jäähdytä.

5. Kiehauta kattilassa sokeri ja vesi. Keitä hiljaa poreillen noin 10 minuuttia. Nosta kattila liedeltä.

6. Viipaloi mandariinit ja laita viipaleet sokeriliemeen tekeytymään.

7. Nostele jäähtyneen piirakan päälle mandariiniviipaleita ja valuta pinnalle tilkka sokerilientä.

8. Viimeistele rosmariini-appelsiinipiirakka murskatulla marengilla ja rosmariininlehdillä.

Katso myös: Appelsiinikakku

Katso myös Kotiliesi.fi: Appelsiini-juustokakku pellillä

X