Leivo nämä helpot ja kekseliäät herkut jouluksi: kaneli-suklaapusut, kirsikka-juustokakku ja muut ihanuudet
Joulu maistuu suklaalta, konjakilta, pähkinöiltä ja kirsikoilta. Glögihetkeen valmistuu helposti rapea homejuusto-päärynäpiirakka.
Joulu maistuu suklaalta, konjakilta, pähkinöiltä ja kirsikoilta. Glögihetkeen valmistuu helposti rapea homejuusto-päärynäpiirakka.
Kaneli-suklaapusut
12 kpl, valmistusaika 30 minuuttia + jääkaapissa 1–2 h
12 mariekeksiä
Marenkivaahto
3 valkuaista
2 dl erikoishienoa sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
Kuorrutus
200 g tummaa- tai maitosuklaata
2 tl rypsiöljyä
Koristeeksi
syötävää värisuihketta
1. Levitä keksit leivinpaperin päälle uunipellille.
2. Kuumenna uuni 175-asteeseen.
3. Vatkaa valkuaiset höttöiseksi vaahdoksi. Lisää sokeria pikkuhiljaa vaahdon joukkoon ja vatkaa koko ajan, kunnes vaahto on kiiltävän valkoista ja kovaa. Sekoita joukkoon vaniljasokeri ja kaneli.
4. Lusikoi valkuaisvaahto pursotinpussiin, jossa on päässä halkaisijaltaan 1 cm:n kokoinen tylla. Pursota keksipohjille valkuaisvaahtoa. Paista uunin keskitasolla 6–8 minuuttia, kunnes marenkivaahto on pinnalta hieman kuivahtanut. Anna jäähtyä. Nosta leivinpaperin päälle tarjottimelle (joka mahtuu jääkaappiin).
5. Sulata suklaa mikrossa tai kattilassa. Sekoita joukkoon rypsiöljy. Valuta suklaakuorrutusta marenkileivosten päälle. Koristele halutessasi syötävällä glitter-suihkeella.
Vinkit marenkivaahdon maustamiseen:
Kookospusut: Lisää vaahdon joukkoon 1 dl kookoshiutaleita.
Kirsikkapusut: Aseta cocktailkirsikka keksipohjan keskelle ja pursota päälle marenkivaahtoa.
Minttupusut: Mausta marenkivaahto muutamalla tipalla piparminttuesanssia.
Mokkapusut: Sekoita vaahdon joukkoon 2 rkl pikamurukahvia.
Appelsiinipusut: Sekoita marenkivaahdon joukkoon 1 tl raastettua appelsiininkuorta tai muutama tippa appelsiiniesanssia.
Piparkakkupusut: Mausta marenkivaahto 1 tl:lla piparkakkumaustetta.
Kirsikka-juustokakku
12 annosta, valmistusaika 25 minuuttia + hyytyminen 3–4 tuntia
Pohja
2 kananmunaa
3/4 dl sokeria
1 dl perunajauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl jauhettua kardemummaa
Täyte
4 liivatelehteä
2 rs (à 200 g) vaniljatuorejuustoa
1/2 dl sokeria
2 dl kuohukermaa
2 rkl omena- tai sitruunamehua
1 1/2 dl kirsikkahilloa
Päälle
50 g piparkakkuja
(250 g tuoreita kirsikoita)
1. Pingota irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohjan ja reunojen väliin leivinpaperi. Voitele reunat öljyllä tai voilla.
2. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita perunajauhot, leivinjauhe ja kardemumma keskenään ja lisää muna-sokerivaahdon joukkoon kevyesti nostellen, ettei vaahto laskeudu. Kaada taikina vuokaan. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 6–8 minuuttia. Anna jäähtyä.
3. Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen 5–10 minuutiksi. Sekoita tuorejuuston joukkoon sokeri. Vatkaa kuohukerma vaahdoksi ja lisää tuorejuustoseoksen joukkoon. Kuumenna mehu kiehuvaksi. Purista liivatelehdet vedestä ja sulata kuuman mehutilkan joukkoon. Anna liivateseoksen jäähtyä kädenlämpöiseksi ja kaada tuorejuustoseokseen ohueana nauhana koko ajan sekoitellen. Kaada puolet täytteestä pohjan päälle. Sekoita kirsikkahillon rakennetta notkeaksi ja nostele puolet hillosta nokareiksi tuorejuustotäytteen päälle. Kaada päälle loput täytteestä. Nostele päälle kirsikkahilloa. Vuoraa vuoka tuorekelmulla ja nosta jääkaappiin vähintään 3 tunniksi.
4. Kun täyte on hyytynyt, poista vuoasta reunat ja nosta kakku tarjoiluvadille. Murustele päälle piparkakkua ja koristele halutessasi tuoreilla kirsikoilla.
Konjakkikinuskilla kuorrutettu pähkinäkakku
15 annosta
Valmistusaika 1 h 30 min
Kakkutaikina
150 g pähkinä-kuivahedelmä- tai rusinasekoitusta
200 g huoneenlämpöistä voita
2 1/2 dl sokeria
3 munaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 tl piparkakkumaustetta
2 dl kahvikermaa
Konjakkikinuskikuorrutus
2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria
2 rkl konjakkia
2 rkl voita
1. Rouhi pähkinä-kuivahedelmäseos pieniksi paloiksi.
2. Vatkaa voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Riko munat yksi kerrallaan lasiin ja lisää voi-sokerivaahdon joukkoon koko ajan vatkaten.
3. Sekoita jauhot, pähkinäseos, leivinjauhe, vaniljasokeri ja piparkakkumauste keskenään. Lisää voivaahdon joukkoon vuorotellen kuivat aineet ja kahvikerma. Sekoita tasaiseksi.
4. Voitele ja jauhota tarvittaessa kakkuvuoka (tilavuus 1 1/2 l). Kaada taikina vuokaan. Tasoita kakun pinta.
5. Kypsennä 175-asteisessa uunissa alatasolla 55–60 minuuttia, kunnes kakku irtoilee vuoan reunoista. Voit varmistaa kypsyyden vielä työntämällä kakkuun cocktailtikun. Jos taikinaa tarttuu tikkuun, jatka kypsentämistä. Anna jäähtyä vuoassa noin 15 minuuttia ja kumoa kakku.
6. Mittaa kattilaan kerma, fariinisokeri ja konjakki. Kiehauta. Laske lieden lämpöä ja keitä miedolla lämmöllä noin 6–8 minuuttia, kunnes kastike on paksuuntunut kinuskimaiseksi. Lisää voi. Nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä hetki.
7. Valuta konjakkikinuskikuorrutusta runsaasti kakun pinnalle. Säilytä kakku viileässä.
Rapea juusto-päärynäpiiras
6–8 annosta
Valmistusaika 40 minuuttia
1 iso lehti- tai voitaikinalevy (600 g)
Täyte
1 päärynä
200 g ranskankermaa
200 g sinihomejuustoa
1 valkuainen
Voiteluun
1 keltuainen
Koristeeksi
200 g viinirypäleitä
2 viikunaa
1 rs (70 g) miniversosalaattia
1 dl pekaanipähkinöitä
3 rkl hunajaa
1. Ota voitaikina paketistaan leivinpaperin päälle uunipellille sulamaan noin 20 minuutiksi. Levitä taikina yhdeksi isoksi levyksi. Taita taikinalevyn reunoja noin sentti päällekkäin. Voitele reunat keltuaisella.
2. Pese päärynä ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Sekoita ranskankerma, sinihomejuusto ja valkuainen tasaiseksi täytteeksi. Levitä juustotäyte pohjan päälle. Levitä päälle päärynäviipaleita. Kypsennä 225-asteisessa uunissa keskitasolla noin 20 minuuttia, kunnes reunat ovat kauniin ruskeat.
3. Pese viinirypäleet ja viipaloi. Huuhtele viikunat ja leikkaa lohkoiksi. Huuhtele miniversosalaatti tarvittaessa. Rouhi pähkinöitä hieman. Levitä juustopiirakan päälle miniversosalaattia, viinirypäleitä, viikunaa ja pekaanipähkinää. Valuta päälle hunajaa.
Karkkikeksikuuset
16 kpl
Valmistusaika 40 minuuttia
100 g voita
1 dl fariinisokeria
1 kananmuna
3 dl vehnäjauhoja
1/2 dl tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 dl suklaaraemakeisia
Koristeeksi
2 dl tomusokeria
1–2 rkl limetinmehua
1. Vatkaa voi ja fariinisokeri kuohkeaksi. Lisää muna ja sekoita tasaiseksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinan joukkoon nopeasti sekoittaen. Nosta taikina vartiksi jääkaappiin.
2. Kauli taikina noin sentin paksuiseksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Leikkaa levy kolmiopaloiksi. Nosta palat leivinpaperin päälle uunipellille. Painele taikinakolmioiden päälle suklaaraemakeisia.
3. Paista 200-asteisessa uunissa 8–10 minuuttia, kunnes keksit ovat reunoilta kauniin ruskeita. Anna jäähtyä.
4. Sekoita tomusokeri ja limetinmehu kulhossa tasaiseksi. Lisää tarvittaessa mehua, jotta kuorrutus on notkeaa. Valuta keksikuusien päälle ”nauhoiksi”.
Vinkki!
Voit valmistaa kuuset nopeasti kaupan pakastealtaan valmiista suklaacookies- tai murotaikinasta. Paista keksit pakkauksen ohjeen mukaan.
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous