Tervemenoa vuosi 2020! Hyvä kuohuviini luo juhlavan tunnelman. Viiniasiantuntija valitsi kuusi suosikkia.
Tervemenoa vuosi 2020! Hyvä kuohuviini luo juhlavan tunnelman. Viiniasiantuntija valitsi kuusi suosikkia.
Juomat

Valitsimme parhaat kuohuviinit uuteenvuoteen – loppuvuoden puhutuin uutuus on prosecco rosee

Nyt jos koskaan vuoden vaihtumista tekee mieli juhlistaa asiaankuuluvalla tavalla. Hyvä kuohuviini saattelee vuoden 2020 historiaan. Uudet prosecco rosee -kuohuviinit ja herkulliset erikoisuudet niin Portugalista kuin Englannistakin luovat iltaan juuri oikean tunnelman. Poks!
Teksti: Ilkka Sirén Kuvat: Pekka Nieminen ja valmistajat

Hyvä kuohuviini luo juhlavan tunnelman, vaikka uuttavuotta viettäisi pienelläkin kokoonpanolla. Viiniasiantuntija Ilkka Sirén kertoo, mitä kuplivaa kannattaa maistella uutenavuotena 2020.

 

Valitsimme kuohuviinit uuteenvuoteen: Casa Canevel Prosecco Rosé Brut, Voga Prosecco Rosè Extra Dry, Nyetimber Classic Cuvée Brut, Filipa Pato 3B Rosé Extra Bruto, Can Suriol Reserva Cava Brut Nature ja Solter Rheingau Riesling Réserve Rüdesheim Berg Roseneck Brut.

Valitsimme kuohuviinit uuteenvuoteen: vasemmalta oikealle Casa Canevel Prosecco Rosé Brut, Voga Prosecco Rosè Extra Dry, Nyetimber Classic Cuvée Brut, Filipa Pato 3B Rosé Extra Bruto, Can Suriol Reserva Cava Brut Nature ja Solter Rheingau Riesling Réserve Rüdesheim Berg Roseneck Brut.

1. Casa Canevel Prosecco Rosé Brut 13,99 e/0,75 l

Marraskuussa lanseerattu prosecco rosee on loppuvuoden puhutuin uutuus. Aikaisemmin proseccoa ei ole Italiassa saanut valmistaa roseena, mutta nyt prosecco-fanien toiveisiin on vastattu. Kuiva, pirteän vadelmainen, hennon yrttinen ja kuplarakenteeltaan ryhdikäs Casa Canevel Prosecco Rosé Brut sopii erinomaisesti kilistelyyn ja aperitiiviksi ennen juhla-ateriaa.

2. Voga Prosecco Rosè Extra Dry 13,49 e/0,75 l

Vaalea glera-rypälelajike on prosecco-kuohuviinien selkäranka, mutta uusissa prosecco-roseekuohuviineissä pinot noir antaa viinille punertavan värin. Italialainen Voga Prosecco Rosè Extra Dry on täynnä raikasta marjaisuutta. Tämä kuohuviini on nappi valinta, kun aikomuksena on vaihtaa vuosi tanssilattialla twerkaten. Juhlava ulkoasu tekee pullosta herkullisen tuliaisen uudenvuoden juhliin.

3. Nyetimber Classic Cuvée Brut 19,99 e /0,375 l

Perinteisellä pullokäymisellä valmistetut englantilaiset kuohuviinit pesevät nykyään keskivertosamppanjan mennen tullen. Englantilainen skumppa on niin hyvää, että jopa ranskalaiset samppanjatalot ovat alkaneet istuttaa viinitarhoja kanaalin toiselle puolelle. Tyylikkään paahteinen, sähköisen hapokas ja kermaisella kuplarakenteella reunustettu Nyetimber Classic Cuvée Brut on vivahteikas vaihtoehto, kun vuosi vaihtuu pienellä porukalla.

4. Filipa Pato 3B Rosé Extra Bruto 19,50 e/0,75 l

Portviineistä ja Cristiano Ronaldosta tunnettu Portugali yllättää Bairradan viehättävillä kuohuviineillä. Paikallisesta baga-rypäleestä valmistettu Filipa Pato 3B Rosé Extra Bruto on tasapainoinen, runsaan marjaisa ja sopivan sähäkkä juhlakuohuva, joka ei jätä ketään kylmäksi. Tarjoile monivivahteinen kuohuviini valkoviinilasista aavistuksen viileänä.

5. Can Suriol Reserva Cava Brut Nature 21,62 e/0,75 l

Blinit, mäti, cava, aah! Charmikas cava-kuohuviini sopii ruokapöytään kuin nakutettu. Kuohuviinin runsasta hapokkuutta tasapainottaa kypsän sitruksinen ja hennon paahteinen makuprofiili yhdistettynä pehmeään kuplarakenteeseen. Perinteisellä pullokäymismenetelmällä valmistettu cava on hinta-laatu-suhteeltaan timanttinen. Sopii myös vegaaneille.

6. Solter Rheingau Riesling Réserve Rüdesheim Berg Roseneck Brut 29,88 e/0,75 l

Saksalaiseen tyyliin pitkällä nimellä varustettu kuohuviini osoittaa riesling-rypäleen erinomaisen soveltuvuuden myös kuohuviinien valmistukseen. Rypäleen runsaat hapot lyövät makunystyröihin, mutta kiitos tasapainoisen suutuntuman ja runsaan hedelmäisen makuprofiilin lopputulos on jäätävän herkullinen. Kokeile sitruunarisoton tai kampasimpukoiden kanssa. Prost!

Viiniasiantuntija Ilkka Sirén tietää, millainen on hyvä kuohuviini 2020. Hän itse poksauttaa juhlakuohuvan jo illallispöydässä, koska on huono valvomaan puoleenyöhön.

Viiniasiantuntija Ilkka Sirén tietää, millainen on hyvä kuohuviini vuonna 2020. Hän itse poksauttaa juhlakuohuvan jo illallispöydässä, koska on huono valvomaan puoleenyöhön.

X