Leivonta

Juustokakku – näillä leivontavinkeillä onnistut

26.11.2013 Teksti: Anna.fi

Juustokakku eli cheesecake on aitoamerikkalainen klassikko. Täydelliseen lopputulokseen pääset, kun paistat ja jäähdytät kakun maltilla. Poimi tästä Taina Salovaaran vinkit ja onnistut varmasti.

juustokakku

Isosta juustokakusta riittää kunnon viipale 12–16 hengelle. Miltei valmiin juustokakun voit halutessasi kuorruttaa ranskankermalla, joka tekee pinnasta kiiltävän ja kauniin valkoisen. Parhaimmillaan cheesecake on päivää, paria leipomisen jälkeen. Tarjoa juustokakun kanssa marjoja sellaisenaan tai kastikkeeksi puserrettuna.

Amerikkalainen juustokakku

Pohjan voi maustaa monin tavoin

Juustokakun pohjaa voit maustaa ja muunnella monin eri tavoin.
● Mausta muruseos kaakaojauheella tai jauhetulla kanelilla.
● Pohjan mausteeksi sopii myös raastettu sitruunankuori.
● Käytä grahamkeksien asemasta pohjaan piparkakkuja, kaurakeksejä tai täytteettömiä suklaakeksejä.
● Korvaa 50 g kekseistä pähkinöillä tai manteleilla.
● Keliaakikoille sopiva pohja syntyy gluteenittomista kekseistä.
● Tee muruseoksen sijaan pohja joko pakaste-tai itsetehdystä murotaikinasta.

Creme fraiche -juustokakku
Daim-juustokakku

Juustokakun täytemuunnelmia

Kevyempi juustokakku  syntyy käyttämällä rasvaisen tuorejuuston asemasta kevytversiota. Voit myös korvata osan rasvaisesta tuorejuustosta
maitorahkalla.

Sitruunan sijaan voi täytteen maustaa joko limetillä tai appelsiinilla.

Suklaajuustokakku syntyy lisäämällä perustäytteeseen 200 g sulatettua, jäähdytettyä tummaa suklaata.

Rusinat, pähkinät ja kuivatut hedelmät sopivat myös hyvin täytteeseen sekoitettaviksi.

Jos käytät marjoja pyöräytä ne perunajauhoissa ennen täytteeseen lisäämistä. Parhaimmilta marjat ja hedelmät maistuvat erikseen juustokakun kanssa tarjottuina tai  kastikkeeksi puserrettuina.

juustokakku

Juustokakun leivontaan tarvittavat välineet

● irtopohjainen, halkaisijaltaan 23–24 cm:n vuoka
● 1 iso kulho
● desilitran mitta
● sähkövatkain tai monitoimikone, juustokakun täytteen voit sekoittaa joko käsin pallovatkaimella tai sähkövatkaimella.
● perinteinen kuminen nuolija on hyvä apuri vuoan puhdistamisessa ja taikinan tasoittamisessa
● raastin
● leivinpaperia

Kokeile myös näitä juustokakun reseptejä:

Teresa Välimäen resepti: Juustokakut lasissa
Katri Schröderin resepti: Juustokakku ananas-mangokuorrutteella
Sirkka Hirvosen resepti: Minttusuklaa-juustokakku

Muistilista juustokakun leipojalle:

  • Ota ainekset huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen täytteen tekoa, ettei täyte juoksetu.
  • Kypsennä juustokakku aina uunin keskiosassa.
  • Käytä munakelloa ja peitä kakku kevyesti leivinpaperilla paistamisen loppupuolella. Tummunut juustokakun pinta maistuu karvaalta.
  • Anna kakun jäähtyä kunnolla, peitä foliolla ja pane jääkaappiin kiinteytymään vähintään 4–6 tunniksi.
  • Irrota kakun reunat vuoasta ohutteräisellä veitsellä ennen renkaan poistamista.

Teksti: Taina Salovaara

Kuvat: SKOY ja Colourbox.com

Lue myös

Suosittelemme