Ruoka

Juustokakut kypsyvät uunissa suussa sulaviksi – nappaa vinkit ja parhaat ohjeet

Juustokakku paistuu uunissa samettiseksi. Nappaa vinkit aitoamerikkalaisen juustokakun leipomiseen, Baskimaan kakkuun ja muihin uunijuustokakkuihin.

Teksti:
Taina Salovaara, Leena Kalliokoski
Kuvat:
Otavamedia, Jukka Pakarinen

Amerikkalainen juustokakku paistetaan uunissa samettisen pehmeäksi.

Juustokakku paistuu uunissa samettiseksi. Nappaa vinkit aitoamerikkalaisen juustokakun leipomiseen, Baskimaan kakkuun ja muihin uunijuustokakkuihin.

Juustokakku uunissa eli cheesecake on aito amerikkalainen klassikko. Täydelliseen lopputulokseen pääset, kun paistat ja jäähdytät kakun maltilla. Poimi tästä vinkit ja paistettu juustokakku onnistuu varmasti.

Amerikkalainen juustokakku vie kielen

Monen mielestä se ainut ja alkuperäinen juustokakku on amerikkalainen juustokakku, eli New York cheese cake. Kermaisen pehmeä juustokakku sopii niin juhlaan kuin sunnuntai-aterian jälkiruoaksi.

Tämä uunissa paistettu juustokakku tehdään digestive-keksipohjaan ja täytetään sitruunalla maustetulla tuorejuustotäytteellä.

Isosta juustokakusta riittää kunnon viipale 12–16 hengelle. Miltei valmiin juustokakun voit halutessasi kuorruttaa ranskankermalla, joka tekee pinnasta kiiltävän ja kauniin valkoisen.

Parhaimmillaan cheesecake on päivää, paria leipomisen jälkeen. Tarjoa juustokakun kanssa marjoja sellaisenaan tai kastikkeeksi puserrettuna.

Juustokakun pohjan voi maustaa monin tavoin

  • Mausta muruseos kaakaojauheella, kardemummalla tai jauhetulla kanelilla.
  • Pohjan mausteeksi sopii myös raastettu sitruunankuori.
  • Käytä grahamkeksien asemasta pohjaan piparkakkuja, kaurakeksejä tai täytteettömiä suklaakeksejä.
  • Korvaa 50 g kekseistä pähkinöillä tai manteleilla.
  • Keliaakikoille sopiva pohja syntyy gluteenittomista kekseistä.
  • Tee muruseoksen sijaan pohja joko pakaste-tai itsetehdystä murotaikinasta.

Juustokakku uunissa erilaisilla mausteilla

Paistetun juustokakun kevyempi versio  syntyy käyttämällä rasvaisen tuorejuuston asemasta kevytversiota. Voit myös korvata osan rasvaisesta tuorejuustosta maitorahkalla. Sitruunan sijaan voi täytteen maustaa joko limetillä tai appelsiinilla.

Uunissa paistettu vuohenjuustokakku säväyttää hienostuneisuudellaan. Annoskakut paistetaan kätevästi muffinivuoissa ja tarjotaan lämpimän hunajakinuskin ja jälkiruokaviinin saattelemana vaikkapa joulunajan juhlissa.

Suklaajuustokakku syntyy lisäämällä perustäytteeseen 200 g sulatettua, jäähdytettyä tummaa suklaata. Kokeile täytteessä myös valkosuklaata. Rusinat, pähkinät ja kuivatut hedelmät sopivat myös hyvin täytteeseen sekoitettaviksi.

Juustokakku uunissa on yhtä kuin Baskimaan juustokakku, jolle tyypillistä on todella paahtunut pinta. Kuoren alla piilee mehevä sisus, muttei lainkaan pohjaa.

Jos käytät marjoja pyöräytä ne perunajauhoissa ennen täytteeseen lisäämistä. Parhaimmilta marjat ja hedelmät maistuvat erikseen juustokakun kanssa tarjottuina tai kastikkeeksi puserrettuina.

Artikkelia on muokattu ja siihen on lisätty linkkejä ja ohjeita 8.5.2024

Lue myös Kotiliesi.fi: Juustokakku on juhlapöydän varma hitti – näillä Kotilieden parhailla kakuilla hurmaat taatusti!

X