Ruoka

Juustokakku ilman liivatetta – näillä ohjeilla onnistut!

Ikisuosikki, juhlien keskipiste, hemmotteluherkku vailla vertaa – tätä kaikkea on klassikoksi muodostunut juustokakku. Ilouutisia kaikille väkerrystä kartteleville: juustokakku ilman liivatetta onnistuu hyvin.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Otavamedia

Hyvä juustokakku vie kielen mennessään ja hurmaa taatusti juhla- tai kahvipöydässä. Juustokakku onnistuu helposti myös ilman liivatetta.

Ikisuosikki, juhlien keskipiste, hemmotteluherkku vailla vertaa – tätä kaikkea on klassikoksi muodostunut juustokakku. Ilouutisia kaikille väkerrystä kartteleville: juustokakku ilman liivatetta onnistuu hyvin.

Juustokakku on suosittua juhlatarjottavaa ja varma valinta tilanteeseen kuin tilanteeseen. Moni kuitenkin kokee, että liivatteen kanssa säätäminen on hankalaa ja hyydytettävä täyte kokkaroituu helposti, kun liivateliemen kaataa juustomassan joukkoon. Päänvaivaa aiheuttaa usein myös liivatelehtien oikea määrä. Jääkö kakku liian pehmoisaksi vai hyytyykö se kumimaisen kimmoisaksi? Onneksi juustokakku on helppo tehdä myös ilman liivatetta.

Lue myös: Täydellinen mansikka-juustokakku syntyy kahdesta täytteestä

Keräsimme kolme helppoa ja herkullista tapaa, joilla onnistut varmasti. Poimi talteen myös Anna.fi:n parhaimmat juustokakkuohjeet.

Valmistatpa juustokakun millä tahansa menetelmällä, tuoreet marjat ja hedelmät  antavat sille raikkaan viimeisen silauksen.

1. Paistettu juustokakku ilman liivatetta

Paistettu juustokakku on uskomattoman helppo tehdä: sekoita ainekset yhteen ja paista.

Paistettu juustokakku hyytyy kananmunien voimalla ja sen koostumus on silkkaa samettia, kunhan muistaa valita matalan kypsennyslämpötilan.

Säädä uunin lämpötila 150–175 asteeseen, paista kakkua hieman alta tunnin verran ja kypsennä vielä toinen mokoma jälkilämmössä. Avaa luukku hetkeksi, jotta kosteus pääsee haihtumaan uunista. Matala kypsennyslämpötila takaa, ettei kakun rakenne kokkaroidu tai pinta repeydy. Jos pinta tummuu liiaksi paistamisen aikana, peitä se kevyesti leivinpaperilla.

Jäähtyä juustokakku huolella ja anna sen tekeytyä jääkaapissa seuraavaan päivään, jolloin se on parhaimmillaan. 

Amerikkalainen juustokakku

Amerikkalainen juustokakku ei ole mikään pikaleivonnainen, vaikkakin kovin helppotekoinen ja amerikkalaiseen tapaan tuhdin täyteläinen.

Juustokakun pohja syntyy Digestive-kekseistä, täyte keskenään sekoitetusta tuorejuustosta, kermasta ja kananmunista. Täytteeseen lisätään myös sitruunaa sekä mehuna että kuoriraasteena, mikä tuo makuun raikkaan vivahteen. Tarjoa amerikkalainen juustokakku mustikkahillon tai vadelmamelban kera.

Amerikkalainen juustokakku
Amerikkalainen juustokakku ilman liivatetta sopii tilanteeseen kuin tilanteeseen ja muuntuu lisukkeiden ansiosta sesongin mukaan.

Ohje: Amerikkalainen juustokakku 

Marjainen juustokakku 

Marjat tuovat täyteläisiin juustokakkuihin kepeää raikkautta. Perinteiseen amerikkalaiseen tapaan valmistettu paistettu juustokakku muuttuu täydelliseksi, kun sekoitat täytteen joukkoon mustikoita ja vadelmia. Nopea sekoitus riittää, jotta marjat eivät rikkoudu. Kun kaipaat vaihtoehtoa perinteiselle Digestive-keksipohjalle, tästä marjajuustokakun ohjeesta löytyy sellainen.

Marjainen juustokakku on juustokakku ilman liivatetta.
Marjat tekevät tuhdista juustokakusta raikkaan. Lisää niitä täytteeseen ja koristeeksi valmiin kakun päälle.

Ohje: Marjainen juustokakku

Suklaajuustokakku 

Suklaajuustokakku on pitelemättömän herkullinen suklaaunelma, joka terästetään aikuiseen makuun tilkalla mantelilikööriä.

Pienikin pala riittää tyydyttämään suklaanhimon, sillä suklaata kakusta löytyy sekä pohjasta että täytteestä. Toisaalta, miksi tyytyä vain pieneen palaan, kun kyseessä on tällainen herkku?

Suklaajuustokakku om juustokakku ilman liivatetta.
Aikuiseen makuun maustettu suklaajuustokakku terästetään tilkalla mantelilikööriä.

Ohje: Suklaajuustokakku 

2. Jäädytetty juustokakku ilman liivatetta

Kuten nimikin sanoo, jäädytetty juustokakku laitetaan uunin sijasta pakastimeen.

Jäädytetty juustokakku on herkullista hellepäivän tarjottavaa ja eräänlainen juustokakun ja jäätelön välimuoto. Kakku jähmettyy kiinteään olomuotoon ilman liivatetta. 

Jäädytetyn juustokakun etuihin kuuluu erityisesti se, että kakun voi leipoa valmiiksi hyvissä ajoin ennen juhlapäivää. Jäädytetty juustokakku ei ole moksiskaan, vaikka odottelisi pakastimessa parikin viikkoa. 

Jäädytetyn juustokakun koristelu kannattaa tehdä vasta tarjoilupäivänä, jotta se ei kärsi säilytyksen aikana. Nosta juustokakku pakastimesta huoneen lämpöön pehmenemään noin puoli tuntia ennen tarjoilua, jolloin se on parhaimmillaan.

Jäädytetty kinuski-juustokakku 

Jäädytetty kinuski-juustokakku on kesäisen kahvipöydän vetonaula, joka vangitsee katseet ja hellii vaativampiakin herkkusuita.

Kakussa hyvää on paitsi maku, myös se, että siitä saa ronskeilla otteilla helposti näyttävän: kokoa päälle komea keko sesongin marjoja ja kaada päälle kinuskikastiketta.

Jäädytetty kinuski-juustokakku on juustokakku ilman liivatetta.
Juhlan kruunaa herkullinen kinuskijuustokakku, joka myös näyttää hyvältä.

Ohje: Jäädytetty kinuski-juustokakku 

Jäädytetty mansikka-juustokakku

Jäädytetty mansikka-juustokakku on kesäherkku vailla vertaa ja maistuu ihanalta vaahdotetun vaniljakastikkeen tai maustetun mansikkakastikkeen kera. Digestivekeksien sijaan pohjaksi sopivat myös minttusuklaiset täytekeksit.

Jäädytetty mansikkajuustokakku on juustokakku ilman liivatetta.
Tämä mansikka-juustokakku laitetaan uunin sijasta pakastimeen.

Ohje: Jäädytetty mansikka-juustokakku 

3. Jääkaapissa jähmetetty juustokakku ilman liivatetta

Juustokakku ilman liivatetta on mahdollista jähmettää myös jääkaapissa.

Jääkaapissa jähmetetyn juustokakun pitää koossa juustomassan joukkoon sulatettu suklaa. Se jähmettää juustokakun takuuvarmasti ilman liivatetta ja maistuu taivaalliselta yhdistettynä tuorejuustoon sekä vatkattuun kuohkeaan kermaan.

Kakun rakenne on pehmoisa, samettinen ja herkullisen täyteläinen. Erilaisilla suklailla, saat kakkuun helposti uutta ilmettä.

Kotiliesi.fi: Suolaiset juustokakut ovat juhlien kestosuosikkeja – näillä ohjeilla onnistut!

X