Ruokajutut

Kiireisen leipurin pelastukset: 10 minuutissa syntyvä mansikkapavlova ja 3 muuta nopeaa herkkua

Kahvipöydän nopeat mutta suussasulavan herkulliset tarjottavat syntyvät valmiista marenkipohjista ja lehtitaikinalevystä sekä simppelistä taikinasta.

Teksti:
Suvi Rüster
Kuvat:
Paula Kukkonen/Otavamedia

Supernopea mansikkapavlova syntyy, kun kaupan valmiiden marenkilevyjen väliin ja päälle lusikoidaan lemon curdilla maustettua tuorejuustotäytettä. Kakku valmistuu kahvipöytään 10 minuutissa.

Kahvipöydän nopeat mutta suussasulavan herkulliset tarjottavat syntyvät valmiista marenkipohjista ja lehtitaikinalevystä sekä simppelistä taikinasta.

10 minuutin mansikkapavlova

8 annosta

1 dl lemon curdia eli sitruunatahnaa

100 g tuorejuustoa

2 dl kuohukermaa

500 g tuoreita mansikoita

2 (à 90 g) valmista pavlova- tai marenkikakkupohjaa

ananaskirsikoita

Tee näin:

1. Sekoita lemon curd tuorejuustoon kulhossa. Vatkaa kuohukerma vaahdoksi. Sekoita kermavaahto tuorejuustoseoksen joukkoon.

2. Poista mansikoista kannat ja viipaloi mansikat. Nosta marenkilevy tarjoiluvadille. Levitä päälle puolet täytteestä ja puolet mansikoista. Nosta päälle toinen marenkilevy. Levitä päälle loput täytteestä. Koristele lopuilla mansikoilla ja halutessasi ananaskirsikoilla.

Raparperi-mascarponekakku

raparperi-mascarponekakku
Kakku kannattaa leipoa koristelua vaille valmiiksi edellisenä päivänä, jolloin se maustuu ja kostuu ihanaksi.

10–12 annosta

100 g sulatettua voita

100 g valkosuklaata

3 ohutta raparperinvartta

2 kananmunaa

2 dl sokeria

2 dl maitoa

5 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

2 tl vaniljasokeria

Vuoan voiteluun

1 rkl voita

Täyte ja kuorrutus

250 g mascarponejuustoa

1/2 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

2 rkl mantelilikööriä

2 dl kuohukermaa

Koristeeksi

2 dl vadelmia

mintun tai sitruunamelissan

lehtiä

syötäviä kukkia

Tee näin:

1. Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Paloittele voi kulhoon. Sulata voi mikrossa. Rouhi valkosuklaa veitsellä paloiksi. Pese raparperin varret ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi.

2. Riko kananmunat kulhoon. Sekoita joukkoon sokeri, maito ja sulatettu voi. Mittaa toiseen kulhoon vehnäjauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Kaada jauhoseos, valkosuklaat ja raparperit voi-munaseoksen joukkoon. Sekoita puuhaarukalla nopeasti tasaiseksi taikinaksi.

3. Aseta leivinpaperiarkki irtopohjavuoan pohjalle. Kiristä vuoan reunat kiinni. Voitele vuoan reunat voilla. Kaada taikina vuokaan. Paista uunin keskitasolla 35 minuuttia. Varmista kypsyys cocktailtikulla: jos tikkuun ei tartu taikinaa, on kakku kypsä. Anna kakun jäähtyä huoneenlämmössä 15 minuuttia, ennen kuin irrotat vuoasta reunat.

4. Valmista täyte. Sekoita mascarponen joukkoon sokeri, vaniljasokeri ja mantelilikööri. Vatkaa kuohukerma vaahdoksi ja nostele mascarponeseoksen joukkoon.

5. Leikkaa kakku sahalaitaisella veitsellä kahteen osaan. Nosta alimmainen kakkulevy tarjoiluvadille. Levitä pohjalle puolet mascarponetäytteestä. Aseta päälle kakkulevy. Levitä kakun päälle ja reunoille loput täytteestä. Koristele kakku vadelmilla, mintunlehdillä ja syötävillä kukilla.

Nektariini-mustapippuripiirakka

nektariinipiirakka
Hunajalla maustetut nektariinit paistuvat rapean lehtitaikinan päällä herkullisen makeiksi. Mustapippuriripaus antaa makuun eksoottista poltetta.

16 palaa

1 pkt (600 g) iso esikaulittu lehtitaikinalevy

1 kananmunan keltuainen

Täyte

3 nektariinia

1 pkt (200 g) vaniljatuorejuustoa

2 rkl juoksevaa hunajaa

ripaus mustapippuria

Tee näin:

1. Ota taikinalevy huoneenlämpöön leivinpaperin päälle uunipellille sulamaan 30 minuuttia ennen leipomista. Kuumenna uuni 225 asteeseen.

2. Huuhtele nektariinit kylmällä vedellä, halkaise ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi kiven ympäriltä. Levitä lehtitaikinalevylle vaniljatuorejuustoa. Aseta päälle nektariiniviipaleita. Käännä taikinan reunat 1–2 sentin verran täytteen päälle. Valuta nektariinilohkojen päälle hunajaa. Rouhi päälle hieman mustapippuria.

3. Voitele taikinareunat kananmunan keltuaisella. Kypsennä uunin keskitasolla noin 25 minuuttia, kunnes taikinan reunat ovat kauniin kullanruskeat ja rapeat. Anna jäähtyä ennen tarjoilua.

Juustopiirakka-voileipäkakku

Juustopiirakka-voileipäkakku
Herkullisen helppo suolainen piirakka on juustopiirakan ja voileipäkakun risteytys.

8–10 annosta

1 pkt (400 g) suolaista piirakkataikinaa

2 dl kuohukermaa

2 kananmunaa

150 g juustoraastetta

1 sitruunan raastettu kuori

Täyte

1 prk (150 g) ranskankermaa

1 tl dijonsinappia

ripaus suolaa ja sokeria

100 g kylmäsavulohiviipaleita

100 g jokiravunpyrstöjä tai katkarapuja suolaliemessä

1/2 tuorekurkkua

1 ruukku herneenversoja

1/2 dl hienonnettua tilliä

1/2 sitruunaa viipaleina

Tee näin:

1. Ota piirakkataikina paketista huoneenlämpöön sulamaan puoli tuntia ennen leipomista. Vuoraa leivinpaperilla 11/2 litran vetoinen leipävuoka. Painele koko taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

2. Sekoita kulhossa kerma, kananmunat ja juustoraaste. Pese sitruuna ja raasta siitä kuori kermaseoksen joukkoon. Kaada täyte vuokaan. Kypsennä 200-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia, kunnes reunat ovat kypsät ja täyte hyytynyt. Anna jäähtyä rauhassa puolisen tuntia. Nosta piirakka leivinpaperin avulla tarjoiluvadille, älä kumoa. Poista leivinpaperi.

3. Sekoita ranskankerman joukkoon sinappi. Mausta ripauksella suolaa ja sokeria. Levitä seos piirakan päälle. Levitä päälle kylmäsavulohiviipaleita ja jokiravunpyrstöjä.

4. Huuhtele kurkku ja leikkaa pitkittäin juustohöylällä ohuiksi lastuiksi. Huuhtele herneenversot. Hienonna tilli. Leikkaa sitruuna ohuiksi viipaleiksi. Koristele piiras kurkkulastuilla, herneenversoilla, tillillä ja sitruunalla.

X