Terveys

Juha, 45, hoiti perheensä syyhyn netistä tilaamallaan rikillä: ”Syyhy lähti muutamassa päivässä 15 eurolla” – asiantuntijat eivät suosittele

Syyhy piinasi puoli vuotta Juha Järvisen kuusilapsista perhettä. Kun reseptilääkkeet eivät auttaneet, perheenisä päätti sekoittaa voiteen itse netistä tilaamastaan rikistä. Näin Tukes ja ihotautilääkäri kommentoivat kokeilua.

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
iStock ja Juha Järvinen

Syyhy aiheuttaa voimakasta kutinaa. Juha tilasi netistä kilon rikkijauhetta ja sai syyhyn sillä nopeasti häviämään.

Syyhy piinasi puoli vuotta Juha Järvisen kuusilapsista perhettä. Kun reseptilääkkeet eivät auttaneet, perheenisä päätti sekoittaa voiteen itse netistä tilaamastaan rikistä. Näin Tukes ja ihotautilääkäri kommentoivat kokeilua.

Kun jurvalaisen Juha Järvisen, 45, perheessä havaittiin syyhyyn viittaavia oireita, ongelmaan tartuttiin käsittelemällä koko perhe syyhyn hoitoon tarkoitetulla, Nix-kauppanimellä tunnetulla permetriinivoiteella. Syyhy vaivasi vain yhtä perheen kuudesta lapsesta, mutta Juhan perheessä toimittiin hoitosuosituksen mukaan eli kaikki samassa taloudessa asuvat henkilöt hoidettiin samalla kertaa.

Myös koti puunattiin lattiasta kattoon, petivaatteet ja tekstiilit pestiin ja tuuletettiin. Kaikesta vaivannäöstä ja toisesta voidekäsittelystä huolimatta syyhyoireet jatkuivat ja laajenivat perheenjäsenestä toiseen.

”Syyhyä on hoidettu rikillä jo tuhansia vuosia”

Kolmannen Nix-käsittelyn jälkeen kuopuksen iholle nousi punaisia, kivuliaita rakkuloita, joiden vuoksi perhe kääntyi lääkärin puoleen.

Lääkärissä syyhy varmistui, ja esiin otettiin rikkivaseliini hoitovaihtoehtona. Rakkuloiden syy jäi osittain hämärän peittoon, mutta niiden aiheuttajaksi arveltiin reaktiota permetriinivoiteeseen.

Lääkäri määräsi rikkivaseliinin lisäksi ivermektiinireseptin. Ivermektiini on syyhyn hoitoon sisäisesti käytetyn tablettilääkkeen vaikuttava ainesosa.

Tässä vaiheessa Juha oli jo alkanut etsiä netistä tietoa syyhystä ja sen hoitokeinoista.

– Englanniksi tietoa löytyi runsaasti, mutta suomeksi ei juuri ollenkaan. Englanninkielisistä lähteistä luin, että rikkiä on käytetty menestyksekkäästi syyhyn hoitoon jo tuhansia vuosia. Rikki on myös erittäin edullinen hoitokeino.

Perhe otti käyttöön lääkärin määräämät rikkivaseliinin ja ivermektiiniitabletit. Tahmaisen, vaseliinipohjaisen voiteen levittäminen koko keholle ja sen kanssa nukkuminen oli karmea kokemus, Juha kertoo. Kutina myös tuntui yhä jatkuvan.

Syyhyn hoito. Näppyjä kämmenselässä.
Syyhyn hallitseva oire on kova kutina ja punoittavat näppylät. Niitä ilmenee etenkin käsissä ja ranteissa. © iStock

Syyhyn hoito maksoi lähes 2 000 euroa: lääkevoide, tabletit, rikkivaseliini…

Kahdeksanhenkisessä perheessä rahaa oli tässä vaiheessa eri voiteisiin ja lääkkeisiin palanut Juhan arvion mukaan lähes 2 000 euroa. Esimerkiksi yksi Nix-lääketuubi maksaa noin 40 euroa ja riittää vain yhteen käsittelykertaan aikuiselle. Rikkivaseliini on edullisempaa: yhdellä noin kymmenen euron tuubilla hoitaa aikuisen kolme kertaa.

Eikö voisi olla halvempikin keino, Juha mietti ja sai idean itse sekoitettavasta rikkivoiteesta. Hän soitteli ensin apteekkeihin ympäri Suomen ja kyseli, löytyisikö rikkiä myytäväksi. Ei löytynyt.

”Puolen vuoden turhien kokeilujen jälkeen rikki oli kuin taikakeino.”

Lopulta syyhyn poistoon käytettävää rikkiä löytyi Portugalista.

– Tilasin kilon rikkiä ja maksoin siitä postikuluineen noin 15 euroa. Sekoitin sen perusvoiteeseen ja hoidin koko perheeni sillä kolmena iltana peräkkäin. Syyhyn oireet helpottivat ja hävisivät kokonaan muutamassa päivässä. Puolen vuoden turhien kokeilujen jälkeen se oli kuin taikakeino, Juha kertoo.

Ennen voiteen sekoittamista ja käyttöä hän kertoo perehtyneensä huolellisesti rikkiin ja sen mahdollisiin haittoihin sekä sekoittamisen riskeihin.

– Selvitin netistä, onko rikki mahdollisesti haitallista tuollaisessa käytössä, mutta en löytänyt mitään huolestuttavaa. Päinvastoin vaikuttaa siltä, että rikkiä rasvaan sekoitettuna käytetään yleisesti syyhyyn.

Kutinan lisäksi ihon vauriot paranivat voiteella nopeasti. Juha arvelee, että osaltaan siihen on voinut vaikuttaa myös pihkavoide, jota hän rikin lisäksi sekoitti perusvoiteeseen pienen määrän. Hän on valmistanut pihkavoidetta 15 vuoden ajan itse.

– Pihkavoide hoitaa iholla monenlaisia tulehduksia ja vaurioita. Ehkä se myös syyhypunkkien aiheuttamiin vaurioihin auttoi.

Rikkiä jäi runsaasti yli, ja sitä Juha on lahjoittanut kaikille, joille sille on ollut tarvetta. Hän tuntee halua auttaa muita vaikeassa tilanteessa olevia.

Juhan netistä tilaama kilo rikkijauhetta on osoittautunut riittoisaksi. Omasta käytöstä ja muille jakamisesta huolimatta jäljellä on yli kolmasosa. © Juha Järvinen

Lue myös: Syyhypunkki on kiusannut suomalaisia ahkerasti viime aikoina – näin tunnistat, onko kutiseva ihottuma atooppista vai syyhyä

Syyhyn hoito – ihotautilääkäri suosittelee rikkiä mutta ei itse sekoitettua rikkivoidetta

Tampereen yliopistollisen sairaalan ihotautiklinikan ihotautilääkäri Janne Räsänen suhtautuu netistä tilattuihin ja itse sekoitettuihin rikkivoiteisiin varauksella. Räsänen on Suomen johtavia syyhyasiantuntijoita.

– Lääkärinä en voi suositella tällaisia ratkaisuja, sillä niihin voi liittyä riskejä lääkeaineen koostumukseen, pitoisuuteen ja alkuperään liittyen. Toki itse tehdyillä rikkivoiteilla syyhy voi parantuakin, sillä rikin hyvä teho syyhyn hoidossa tiedetään. Suosittelen silti pitäytymään reseptillä saatavassa apteekin rikkivaseliinivalmisteessa.

Hän myöntää, että kun syyhy vaivaa, rikkivaseliini voi olla koko iholle levitettäessä tahmaista ja epämukavaa. Siihen, että juuri vaseliinia käytetään lääkerikin pohjana, on kuitenkin syynsä.

– Vaseliini on hoitotehon ja imeytymisen kannalta paras. Voiteeseen on myös lisätty pieni määrä nestemäistä parafiinia koostumusta parantamaan, Räsänen kertoo.

Suomessa rikkivaseliinin sekoittamisesta huolehtii Yliopiston apteekki. Kokeiluja myös perusvoidepohjalla on tehty, mutta tällä hetkellä apteekissa käytetään pohjana pelkästään vaseliinia. Periaatteessa rikki voi Räsäsen mukaan toimia hyvin myös perusvoiteeseen sekoitettuna.

Tehokas itsehoitolääke ratkaisuna syyhyepidemiaan?

Sinänsä Räsänen pitää hyvänä, että permetriinivoiteen tilalle ja ivermektiinitablettien rinnalle tulisi muita tehokkaita ja edullisia keinoja hoitaa syyhy.

– Yksi ratkaisu epidemiaan voisi olla toinen tehokas itsehoitovalmisteena myytävä syyhylääke apteekkeihin.

Tällä hetkellä esimerkiksi Ruotsissa myydään syyhyn itsehoitolääkkeenä hevosille tarkoitettua loislääkettä, jonka vaikuttavana aineena on bentsyylibentsoaatti. Suomessa lääke on erityislupavalmiste.

Voisiko ratkaisu olla Juhankin käyttämä rikkijauhe, jota voisi itse sekoittaa pakkauksessa tulevan ohjeen mukaan perusvoide- tai vaseliinipohjaan?

– En pidä hyvänä vaihtoehtona, että ihmisten täytyisi itse sekoitella valmistetta. Näen parempana nykyisen käytännön, jossa apteekit huolehtivat rikin sekoittamisesta vaseliiniin ja asiakas, jolla on syyhy, ostaa valmiin rikkivaseliinivoiteen.

Lue myös Kotiliesi.fi: Syyhyttääkö? Syyhypunkin aiheuttama inhottava ihottuma voi iskeä kenelle vain – näin syyhy tunnistetaan ja hoidetaan

Syyhypunkki on kehittänyt vastustuskykyä permetriinille – hoitosuosituksissa muutospaineita

Juhaa turha Nix-lääkevoiteen ja apteekin rikkivaseliinin kanssa läträäminen harmitti. Puoli vuotta oli pitkä aika viettää kutisevan ja ihmisissä ennakkoluuloja aiheuttavan syyhytartunnan kanssa.

Sitä ihmeellisemmältä tuntui, että itse tehdyllä rikkivalmisteella syyhy hävisi muutamassa päivässä.

– Nix-voidetta oli todella epämiellyttävä käyttää, ja se aiheutti haittavaikutuksena ihoärsytystä. Rikkivaseliinikin oli käyttömukavuudeltaan todella huono.

Hän ei ymmärrä, miksi tehottomaksi tiedettyä ja kallista Nix-voidetta yhä suositellaan syyhyn hoitoon.

Juha mittasi rikkijauhetta tarkasti ohjeen mukaan, ennen kuin sekoitti sen perusvoiteen ja pihkavoiteen kanssa. © Juha Järvinen

– Nykyisissä suosituksissa permetriinivoide tosiaan edelleen mainitaan ensisijaisena hoitomuotona syyhyyn, Räsänen vahvistaa. Hän lisää, että nopeasti kehittynyt syyhypunkin permetriiniresistenssi on muuttamassa asiaa.

Olemassa oleva tutkimustieto ja käytännön kokemukset kertovat yhdessä permetriinivoiteen tehottomuudesta.

– Viimeaikaisten tutkimusten valossa permetriinivoide tehoaa vain 30 prosentissa tapauksista. Lisäksi tuoreessa itävaltalaisessa tutkimuksessa jopa 97 prosentilta syyhypunkeista on löytynyt geenimutaatio natriumkanavassa eli kohdassa, johon permetriini vaikuttaa.

Suositusten muuttaminen on kuitenkin hidas prosessi, sillä suositukset nojaavat olemassa olevaan tutkimustietoon. Tutkimusnäyttöä rikkivaseliinin tehosta ja permetriiniresistenssistä on vielä suhteellisen vähän, vaikkakin vahvaa.

Rikkivaseliini on lääkärien keskuudessa jo laajalti suosittu hoitomuoto, kun syyhy vaivaa asiakasta.

– Vastaanotollani en enää permetriiniä määrää, vaan suosin rikkivaseliinia sekä suun kautta otettavaa ivermektiiniä, Räsänen kertoo.

Ihotautilääkärin vastaanottotyössä tämä alkaa olla yleinen käytäntö, eli syyhyn hoitokäytännöt muuttuvat ennen suosituksia, hän lisää.

Lue myös Kaksplus.fi: Syyhypunkki teki Tinjan lapsen käsiin onkalot

Lähteitä jutussa: ova.ttl.fi/rikki, PubMed, WebMD

X