Terveys

Pihka on tehokas apu haavojen ja palovammojen hoidossa – Suomessa kehitetty aine tehoaa jopa sairaalabakteeriin

Pihka on luonnon oma laastari. Siitä valmistettu pihkavoide on tehokas apu ihmisen haavojen ja ruhjeiden hoidossa. Suomessa on myös kehitetty uusi pihkasta tehty aine, joka tehoaa jopa sairaalabakteeriin.

Teksti:
Janna Nousiainen
Kuvat:
Istock

Pihkavoide on osoittanut varsin tehokkaaksi haavanhoidossa.

Pihka on luonnon oma laastari. Siitä valmistettu pihkavoide on tehokas apu ihmisen haavojen ja ruhjeiden hoidossa. Suomessa on myös kehitetty uusi pihkasta tehty aine, joka tehoaa jopa sairaalabakteeriin.

Pihkavoide on tehokas aine, jota voi käyttää apuna tulehduksien hoitoon. Sen teho perustuu pihkan antibakteeriseen vaikutukseen.

Pihka toimii puissa laastarina, joka suojaa niitä bakteereilta ja sieniltä. Samalla tavalla sitä voi käyttää ihmisen haavojen suojaamiseen ja parantamiseen.

Farmasian tohtori Ghada Hassan kertoo, että apteekeissa saatavissa tuotteissa oleva pihka on puhdistettu ennen sen kehittämistä pihkavoiteeksi. Osa ihmisistä käyttää pihkaa myös suoraan puusta. Pihkavoide on hänen mukaansa tehokas apu, kunhan sitä käyttää oikein.

– Sitä pitää käyttää tarpeeksi pitkään muutaman kerran päivässä. Jos sitä laittaa vain kerran päivässä parin päivän ajan, se toimii vähän hitaasti, Hassan sanoo.

Pihkavoide on tarkoitettu tulehtuneiden haavaumien ja esimerkiksi palovammojen hoitoon. Se saattaa kuitenkin aiheuttaa allergisia reaktioita, kuten iho-oireita. Hassan mainitsee, että oireita esiintyy etenkin hartsille yliherkillä ihmisillä. Pihkavoidetta ei myöskään suositella käytettäväksi raskauden tai imetyksen aikana.

– En myöskään käyttäisi pihkavoidetta limakalvoille, kuten silmiin tai suuhun, Hassan kertoo.

Lue myös: Laventeliöljyllä on tutkitusti monia terveyshyötyjä – kokeile tätä asiantuntijan helppoa saunavinkkiä

Pihkavoide inspiroi kehittämään uuden tehokkaan aineen

Pihkavoide osoittautui teholtaan haavanhoidossa niin hyväksi, että se sai tutkijat miettimään, miten pihkasta voisi valjastaa tehokkaan hoitoaineen terveydenhoitoon. Hassan oli mukana Helsingin yliopiston työryhmässä kehittämässä uutta ainetta, jonka avulla voidaan hoitaa bakteeri-infektioita.

Kehitetty aine sisältää pihkasta saatavien aineiden lisäksi selluloosaa.

– Pihkan tiedetään olevan tehokas, mutta se ei ole yhtä tehokas kuin tämä aine. Muokkasimme pihkaa kemian avulla ja ajattelimme, että selluloosaa on maailmalla tosi paljon ja se on halpaa.

Kehitetty aine ei ole voidemaista kuten pihkavoide. Sen sijaan se näyttää samalta kuin ohut paperi ja sitä voi käyttää sellaisenaan ihon päällä. Se levitetään esimerkiksi leikkaushaavan päälle estämään bakteerien kasvua.

Ihminen huuhtelee palovamman saanutta kättä veden alla. Pihkavoide voi auttaa muun muassa lievien palovammojen hoidossa.
Pihkavoide voi auttaa muun muassa lievien palovammojen hoidossa.

Tutkimuksen mukaan aine tappaa MRSA-bakteerin eli sairaalabakteerin lähes kokonaan ja toimii tehokkaasti myös esimerkiksi E. Coli -bakteeriin.

Sairaalabakteeri on iso ongelma sairaaloissa. Se tarttuu tyypillisesti sairaaloissa hoitajan tai lääkärin käsien kautta potilaaseen ja voi aiheuttaa vakavia infektioita.

– Tarkoitus oli kehittää jotain ihonhoitoon, koska kyseinen bakteeri tekee kroonisen haavan, joka ei parane ja se on todella vaarallista, Hassan kertoo.

MRSA-bakteeri on mukana WHO:n listalla bakteereista, joiden hoitoon olisi erittäin tärkeää saada antibiootteja.

Pihkasta toivotaan apua muidenkin bakteerien nujertamiseen

Lopullisessa aineessa on pihkaa 14 prosenttia, loput ovat selluloosaa. Kemiallisissa tutkimuksissa aineen todettiin olevan ihmiselle turvallista, mutta se on vielä kehitysvaiheessa. Hassanin mukaan voi mennä kymmenenkin vuotta, ennen kuin aine saadaan sairaaloissa kunnolla käyttöön.

Pihkavoide on tehokas apu haavanhoidossa.
Farmasian tohtori Ghada Hassanin mukaan pihkavoide on tehokas apu, kunhan sitä käyttää oikein haavanhoidossa. Kuvituskuva.

Pihkasta kehitetty aine tehoaa jo nyt useisiin bakteerilajikkeisiin tehokkaasti. Hassan itse haluaisi vielä kehittää tuotetta ja testata sen mahdollisuuksia vielä muidenkin bakteerien ja tulehduksien hoidossa.

Lähteet: THL

X