Terveys

Hius ruoassa – onko annos pilalla vai ongelma psykologinen? Asiantuntija vastaa

Hiuksen mukana ruokaan voi kantautua mikrobeja. Onko niistä varsinaisesti haittaa, on toinen juttu.

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
iStock

Lautaselta löytyvä hius on epämiellyttävä yllätys.

Hiuksen mukana ruokaan voi kantautua mikrobeja. Onko niistä varsinaisesti haittaa, on toinen juttu.

Hius ruoassa, yäk! Tämä on useimpien reaktio, jos lautaselta löytyy inha irtolainen ihmisen päänahasta. Vielä pahempaa, jos hius ehtii suuhun asti – viimeistään silloin menee monen ruokahalu kokonaan.

Mutta onko ruokaan päätyvästä hiuksesta todella haittaa, on harvemmin yököttelijän itselleen asettama kysymys. Onko hius sellainen bakteeripesäke, että se aiheuttaisi ruokamyrkytys- tai terveysriskin? Pilaako hius annoksen?

– Ihmisen elimistössään kantamia mikrobeja voinee päätyä myös hiuksen pinnalle, mutta pitäisin lautasella olevaa hiusta ikävänä ja epämiellyttävänä ennemmin kuin suoranaisena terveysvaarana, sanoo erityisasiantuntija Elina Leinonen Ruokaviraston mikrobiologisen elintarviketurvallisuuden yksiköstä.

Lue myös: Leikkaatko leivästä homeisen kohdan pois vai lentääkö koko leipä biojätteeseen? Näin asiantuntija itse tekisi

Hius ruoassa: ruokamyrkytys epätodennäköinen

Psykologisessa mielessä hius ruoassa voi annoksen pilata, mutta esimerkiksi ruokamyrkytykseen sairastumista hiuksen ruokaan kantamien bakteerien takia Leinonen pitää varsin epätodennäköisenä.

Yleensä kyseessä on yksittäinen hius, ja mahdolliset hiukseen tarttunut kehon bakteerimäärä tai hiustuotteiden jäämät ovat sen verran pieniä, ettei niistä todennäköisesti ole aiheuttamaan haittaa. Koko annosta ne eivät missään nimessä likaa.

Tilanne on sama, vaikka hiuksen vahingossa sattuisi syömään annoksen mukana. Tällöin hius kulkeutuu muun ruuan mukana ruoansulatuskanavan läpi harmia aiheuttamatta. Inhottavinta asiassa lienee hiuksen suutuntuma niellessä ja ajatus vieraan ihmisen hiuksen joutumisesta suuhun ja vatsalaukkuun.

Lue myös: Kun ruokaa putoaa lattialle, moni luottaa viiden sekunnin sääntöön – ei ehkä kannattaisi! Näin asiantuntija tekisi

Voimakkaalla reaktiolla on selityksensä

Sen että hius ruoassa aiheuttaa usein niin voimakkaita reaktioita, Leino arvelee johtuvan ainakin osittain siitä, että se koetaan epähygieeniseksi. Sitä se tietenkin myös on. Asiassa on myös psykologinen puolensa.

– Annokseen päätynyt hius voi viitata siihen, että elintarvikkeen valmistuksessa on hygieniaan liittyviä puutteita. Mahdolliset puutteet elintarvikkeen valmistuksessa taas voivat aiheuttaa riskin terveydelle. Kenties vielä sillä on oma vaikutuksensa mielikuvaan, että hiukset ovat peräisin nimenomaan toisesta ihmisestä.

Pohjimmiltaan kyse on ihmiseen sisäänrakennetusta, lajityypillisestä vaistosta välttää pistämästä suuhunsa asioita, jotka saattavat olla terveydelle haitallisia. Tämän vuoksi esimerkiksi homeen haju tai maku leivässä koetaan erittäin epämiellyttävänä ja pahat hajut ruokailutilassa voivat viedä ruokahalun.

Lue myös Kotiliesi.fi: Silmälasit voivat olla pöpöpommi! Asiantuntija kertoo, miten puhdistat lasit oikein – ja mitä niille ei ainakaan kannata tehdä

Toisia ällöttää enemmän, toisia vähemmän

Lisäksi on otettava huomioon yksilölliset erot, eli toiset ovat herkempiä yökötykselle, kun ruoassa on hius. Joillakin ruokahalu katoaa kokonaan, toiset ratkaisevat tilanteen poistamalla hiuksen huomaamattomasti annoksesta ja jatkavat syömistä.

Ratkaisevaa saattaa olla myös, onko haiven vieras hius vai voiko sen tunnistaa omaksi. Oma hius ei välttämättä yökötä niin paljon kuin vieraan.

Lähtökohtaisesti kenen tahansa hius tai muukaan karva on asia, joka ei kuulu lautaselle, Leinonen huomauttaa. Toisaalta hiuksen tai vaikkapa ripsen päätymistä ruokaan ei aina voida hyvistäkään varotoimenpiteistä huolimatta estää.

Hius, ripsi tai vaikkapa eläimen karva voi leijailla huomaamatta ilmassa ja päätyä ruokaan. Joskus kyseessä voi olla myös ruokailijan oma hius.

– Onneksi yksittäinen hius lautasella on enemmänkin epämiellyttävää, kuin haitallista, Leino lohduttaa.

Jutussa käytetty lähteenä haastattelun lisäksi: ruokavirasto.fi, mentalfloss.com

X