Terveys

Huiman moni sallii koiran nuolla naamaa – söpöstelyssä piilee hygieniariskejä

Kun koirasi loikkaa syliisi ja on aikeissa lipaista kasvojasi, torutko ja vältät koiran hyväntuulisen pusun, vai annatko koirasi lipaista ilman ripitystä? Suurin osa Annan lukijoista toimii jälkimmäisellä tavalla.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
iStock

Hellä hetki karvaturrin kanssa voi lämmittää sydäntä, mutta tuoda mukanaan ikävän yllätyksen joko koiralle tai omistajalle.

Kun koirasi loikkaa syliisi ja on aikeissa lipaista kasvojasi, torutko ja vältät koiran hyväntuulisen pusun, vai annatko koirasi lipaista ilman ripitystä? Suurin osa Annan lukijoista toimii jälkimmäisellä tavalla.

Kysyimme Annan lukijoilta, mitä kaikkea he tekevät koiransa kanssa. Annan koirakyselyyn otti osaa 996 vastaajaa.

Kyselystä selvisi useita hygieniaan liittyvä tottumuksia. Vastaajista 56 prosenttia antaa koiransa nuolaista jäätelöänsä. Melko moni eli 72 prosenttia nukkuu koiransa kanssa. Mutta huimin on niiden osuus, jotka antavat koiransa lipaista kasvoja torumatta: tällaisen söpöstelyhetken lemmikille sallii 88 prosenttia vastaajista.

Selvitimme aiemmin tänä vuonna, millaisia terveyshyötyjä ja -haittoja koiran tai kissan kanssa nukkumiseen voi liittyä. Asiantuntijat mainitsivat jutussa, että paitsi koiran tai kissan kanssa nukkuminen myös lemmikin harrastama kasvojen nuoleminen altistaa mahdollisille terveysriskeille.

– Jos koiran antaa nuolla suuta ja kasvoja, tietynlainen ratkaiseva kynnys mikrobien siirtymisen kannalta on jo ylitetty. Silloin on merkityksetöntä, antaako eläimen nukkua sängyssä vai ei, jos tauti- ja mikrobiriskejä miettii, tarttuvien eläintautien erikoiseläinlääkäri Thomas Grönthal Ruokavirastosta kertoo Annan jutussa.

Koiraa pusutellessa voi ihmiseen siirtyä haitallisia bakteereja

Koiran elimistössä elää lukematon määrä sellaisia bakteereja, jotka ovat normaalioloissa vaarattomia, mutta tietyissä olosuhteissa voivat aiheuttaa ihmiselle ikäviä tauteja ja jopa hengenvaarallisia infektioita, jutussa kerrotaan.

Eläinlääkäri ja zoonoosimikrobiologian dosentti Paula Kinnunen mainitsee tällaisiksi jutussa muun muassa Pasteurella- ja Capnocytophaga-bakteerin.

– Nämä ovat osa koiran ja kissan normaalia bakteeriflooraa ja eläimelle vaarattomia. Ne voivat tarttua ihmiseen eläimen suun kautta eli paitsi puremisen välityksellä, myös jos eläin nuolee ihmisen kasvoja, hän kertoo artikkelissa.

Infektiot ja etenkin niiden vakavat muodot ovat kuitenkin Kinnusen mukaan lemmikinomistajilla harvinaisia.

Kinnusella on myös erityisen lohduttavaa tietoa jaettavaksi: vaikuttaa siltä, että omistajalle kehittyy tavallisesti suoja oman lemmikkinsä mikrobistoa vastaan ja vaarallisimmat tartunnat tulevat vieraasta eläimestä.

Etenkin oman lemmikin kanssa tartuntariski on siis kovin pieni, vaikkakin edelleen olemassa. Lasten, vanhusten ja immuunipuolustukseltaan heikentyneiden, esimerkiksi elinsiirto- tai syöpähoitopotilaiden, on hyvä ottaa asia huomioon.

Mahatauti on mahdollista saada puolin ja toisin

Jutussa muistutetaan, että mahatautien ja suolistoloisten tarttuminen ihmisen ja koiran välillä on mahdollista lemmikin nuollessa omistajan kasvoja ja suuta – siis limakalvokontaktin myötä.

Erityisesti raakaravintoa syövien koirien omistajien on oltava tarkkana: tauteja aiheuttavia suolistobakteereita on ulostetutkimuksissa havaittu paljon juuri raakaravintoa syövillä koirilla.

Monet hengitystietulehdusten aiheuttajat ovat Kinnusen mukaan ihmisellä ja koiralla niin ikään yhteisiä, eli ne voivat tarttua puolin ja toisin. Huonolla tuurilla koirasta ihmiseen tai toisin päin voi tarttua esimerkiksi koronavirus ja jotkut A-influessavirukset sekä streptokokkibakteerit.

Eli jos koira tai omistaja on kipeänä, hellittelyhetkiä kannatta välttää.

Ulkomailta tuodun koiran kanssa oltava erityisen tarkkana

Jos lemmikki on ulkomailta kotoisin, saattaa suussa muhia ikävä yllätys.

– Jopa puolet Romaniasta ja Venäjältä tulleista rescue-koirista kantaa antibioottiresistenssejä bakteereita suolistossaan ja suussaan, Grönthal kertoo artikkelissa.

Lue myös Seuran artikkeli: Koira himoaa kesäherkkuja: Saako mansikkaa ja vesimelonia syödä? Entä grilliruokaa tai jäätelöä? Eläinlääkäri vastaa ja neuvoo ongelmatilanteissa

X