Koti ja sisustus

Siivousvinkit, joilla säästät aikaa ja rahaa – ammattilainen paljastaa kaksi välinettä ylitse muiden

Aikaa ja rahaa säästyy, kun ei tee turhia siivoustoimia ja osta turhia siivousaineita. Ammattisiivooja kertoo 6 vinkkiä, joilla siivoaminen on tehokasta.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Siivousalan ammattilainen kertoo parhaat siivousvinkit.

Aikaa ja rahaa säästyy, kun ei tee turhia siivoustoimia ja osta turhia siivousaineita. Ammattisiivooja kertoo 6 vinkkiä, joilla siivoaminen on tehokasta.

Jos kodin haluaa siivota mahdollisimman tehokkaasti mutta välttyä ajan tai rahan tuhlaamiselta, tietyt asiat kannattaa jättää välistä.

Kysyimme siivousvinkit ammattilaiselta: millaiset siivoukseen liittyvät asiat hän jättäisi tekemättä?

1. Monien erilaisten siivousaineiden hamstraaminen

Melkein jokaiselle pinnalle ja huoneelle löytyy kaupan siivousaineosastolta oma tuotteensa. Paljon vähemmällä kuitenkin pärjää.

– Suosittelen, että kotona on yksi yleispuhdistusaine, käsitiskiaine, hapan puhdistusaine kalkkisaostumia varten sekä wc:n puhdistusaine, siivousalan ammattilainen Mirka Kahilainen Lempi Kodinhoidosta listaa.

Jopa tätäkin vähemmällä on mahdollista päästä.

– Joillain on siivousaineina vain vesi, etikka ja ruokasooda, ja ehkä eteeristä öljyä tuoksua tuomaan. Ne toimivat ja riittävät kodin siivoamiseen, kunhan aineita käytetään oikeassa suhteessa eri pinnoille.

2. Imurointi ja pölyjen pyyhkiminen väärässä järjestyksessä

Oikean siivousjärjestyksen mukaan hyllyt, pöydät ja muut tasot pyyhitään ennen imurointia. Jos imuroi ensin ja pyyhkii tasot sen jälkeen, voi joutua tekemään tuplatyön. Pölyä, muruja ja muuta roskaa tippuu tasoja pyyhkiessä helposti lattialle, ja sitten on imuroitava uudestaan.

– Toki myös imurointi nostaa pölyä myös ilmaan. Jos siivoaa harvemmin ja pölyä on reilusti, on hyvä pyyhkiä ensin pölyt, imuroida sitten ja sen jälkeen vielä kertaalleen pyyhkiä pölyt.

Lue myös: Imurointi on tehokas siivoustapa, mutta nämä 6 tavallista asiaa ammattilainen jättäisi imuroimatta

3. Liiallinen siivousvälineiden omistaminen – nämä ovat kaksi parasta

Kuten siivousaineita, myös erilaisia siivousvälineitä löytyy joka lähtöön. Esimerkiksi siivousliinojen valikoima on suuri, ja erilaisille pinnoille on olemassa omat liinansa.

– Hyvällä mikrokuituliinalla voi kuitenkin pyyhkiä ihan kaikki pinnat, kunhan liina on puhdas. Mikrokuituliinalla voi pyyhkiä peilikaapinkin ilman, että siihen jää pölyä.

Mikrokuituliina pysyy hyvänä pitkään, kun sen pesee ohjeen mukaan 60 tai 90 asteessa eikä käytä huuhteluainetta. Huuhteluaine pilaa mikrokuituliinan ominaisuudet, sillä se tekee kuidusta liian pehmeän, jolloin pöly, roskat ja lika eivät enää tartu liinaan kiinni.

Ammattisiivooja vannoo mikrokuituliinojen lisäksi pölyhuiskan nimeen. Pölyhuiskalla huiskiminen voi näyttää tehottomalta, mutta totuus on toinen.

– Pölyhuiska on oiva siivousväline, koska se imee pölyä staattisesti itseensä. Kevyt kosketus riittää, ja pölyt tarttuvat huiskaan. Huiskalla saa helposti itselleen metrin verran pituutta lisää, ja näin hankalat ylähyllytkin saa pyyhittyä pölystä.

Lue myös Kotilieden juttu: Ammattisiivoojat vannovat tämän taittelukikan nimeen – näin saat mikrokuituliinasta eniten hyötyä

4. Veden liiallinen käyttö siivouksessa

Enää vettä ei tarvita siivouksessa niin paljon kuin ennen.

– Mikrokuituliinat ja mikrokuituinen moppi ovat tehokkaita siivousvälineitä, jotka toimivat kevyesti kostutettuina.

Liian märkä mikrokuituliina menettää ominaisuutensa eikä vedä likaa staattisesti puoleensa. Vedellä ei myöskään tarvitse läträtä lattioita pestessä.

– Perinteinen sinipiika sopii vain suihkutilaan, sillä se jättää lattian älyttömän märäksi.

Lattian pesuun riittää yksi moppivarsi ja jokaiselle kodin lattiamateriaalille omat pyyhkimensä. Myös lattialiinat ovat käteviä, mutta hieman arvokkaampia.

5. Pelkkä imurointi ilman lattioiden pyyhkimistä

Jos ei juuri koskaan pese lattioita vaan pelkästään imuroi, ihminen saattaa tehdä itselleen karhunpalveluksen. Jos lattioita ei luuttua, pölyä kertyy enemmän, jolloin pitää myös imuroida useammin.

– Suosittelen pesemään erityisesti keittiön ja eteisen lattian kerran viikossa. Nopea pika-apu tähän on kostea lattialiina, jolla saa mukavasti pyyhittyä kaikki tahrat pois lattiasta.

6. Siivoaminen vain siivouspäivänä

Siivousurakka voi tuntua mahdottoman suurelta aloitettavaksi, jos keskittää siivoamisensa vain yhdelle päivälle. Kahilainen suositteleekin pientä siivousta, kuten tavaroiden paikoilleen laittamista, päivittäin.

– Jos pinnat, tasot ja lattia on raivattu, lähtötaso kerran viikossa tehtävälle imuroinnille ja pölyjen pyyhkimiselle on helpompi eikä suursiivousta tarvita.

X