Koti ja sisustus

Imurointi on tehokas siivoustapa, mutta nämä 6 tavallista asiaa ammattilainen jättäisi imuroimatta

Siivousalan ammattilainen hehkuttaa imuria siivousvälineenä. Aivan kaikkeen siivoukseen imuri ei kuitenkaan sovi, vaikka imurointi voi kuulostaa ajansäästöltä.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Imuri on tehokas siivousväline, mutta se ei sovi kaikkeen siivoukseen.

Siivousalan ammattilainen hehkuttaa imuria siivousvälineenä. Aivan kaikkeen siivoukseen imuri ei kuitenkaan sovi, vaikka imurointi voi kuulostaa ajansäästöltä.

Imurointi on nopea ja tehokas tapa siivota koti.

– Vaikka viime aikoina on ollut esillä, että jotkut suosivat lastaa imurin sijaan, itse liputan imurin puolesta. Lastalla saa putsattua suuret alat, mutta esimerkiksi hiekan siivoamiseen imuri on erittäin hyvä laite. Ja jos kotitalouteen kuuluu lapsia tai eläimiä, suosittelen imuria, kertoo siivousalan ammattilainen Mirka Kahilainen Lempi Kodinhoidosta.

Aivan kaikkeen siivoukseen imuri ei kuitenkaan ole oikea väline. Kahilainen kertoo kuusi asiaa, joita ei kannattaisi imuroida.

1. Ruoan imurointi ei ole hygieenistä

Vaikka lapselta lattialle lentäneet kasvikset, makaronit tai lihapullanpalat houkuttaisi imuroida, on parempi siivota ne muilla keinoilla.

– En hygieniasyistä imuroisi ruokaa, etenkään niin sanottua märkäruokaa. Leivänmurut ovat eri asia.

Ruoantähteitä voi tarttua imurin putkeen. Pölypussiin saakka kulkeutunut ruoka voi myös alkaa pilaantua ja aiheuttaa hajuhaittoja.

– Mikrobit alkavat lisääntyä pussissa, kun lämpö aktivoi niitä entisestään imurin ollessa päällä.

Ethän imuroi kananmunia.
Ethän imuroi kananmunia.

2. Multa ja kasvin osat eivät kuulu imuriin

Lattialle ropisseet kukkamullat kannattaa siivota ensisijaisesti rikkalapiolla ja harjalla, sillä mullan imurointi on hygieniariski. Mikrobit alkava lisääntyä imurin pölypussissa, jos sinne päätyy suuria määriä multaa.

– Kun suurimmat multamäärät ja kokkareet on siivottu harjalla ja lapiolla, jäljelle jääneet pienet multahiukkaset voi kuitenkin lopuksi imuroida.

Myöskään lattialle tipahtaneita kasvin lehtiä tai kukkia ei välttämättä kannata imuroida vaan heittää biojätteeseen. Puhumattakaan siitä, että viherkasvin isompia lehtiä lähtisi putsaamaan pölystä imurilla.

– Lehtien kevyt pyyhintä tai suihkun alla käyttäminen on ainoa oikea tapa poistaa pölyt. En jaksa uskoa, että kasvi tykkää siitä, että imurilla imuroidaan sen lehtiä.

mullan imurointi
Etenkin istutuspuuhien multasotkut houkuttaisi imuroida kaikkinensa.

3. Tasojen imurointi on nopeaa – ammattisiivoja ei niin tekisi

Vaikka pölyjen imurointi hyllyiltä ja pöydiltä voi kuulostaa ajansäästöltä ja oikotieltä onneen, ammattisiivooja ei tällaista siivoustyyliä käytä.

– Puolustan tätä jo sillä, että imurilla voi pudottaa hyllyltä esineitä ja rikkoa niitä. Pölyjen pyyhkimiseen on omat välineensä, kuten mikrokuituliina tai pölyhuiska. Etenkin mikrokuituliinalla saa tehokkaasti pölyt pois.

Mikrokuituliinaa voi käyttää joko kuivana tai vedellä kevyesti kostutettuna. Pesuainetta ei pölyjen pyyhkimiseen tarvita.

– Ainoastaan muuttosiivouksessa hyllyjen ollessa tyhjiä kannattaisi imuroida imurin karvasuuttimella esimerkiksi vaatehuoneen hyllyt, jos niille on kovin kertynyt pölyä.

4. Isot lasinsirut kuuluvat roskakoriin

Iso lasinsiru saattaa rikkoa imurin letkun tai pölypussin. Jos juomalasi tai muu lasiesine menee rikki, lattialta on hyvä siivota ensin suurimmat lasinsirut harjalla ja rikkalapioilla.

Siivouksen viimeistelyyn imurointi on kuitenkin hyvä ratkaisu.

– Pienimmät lasihiukkaset ja sirut on pakko imuroida, koska niitä voi olla harjalla tai lastalla mahdotonta saada pois. Tähän tarkoitukseen imuria kyllä tarvitaan.

5. Sälekaihtimet ja ikkunan välit puhdistuvat parhaiten huiskalla ja liinalla

Lian, pölyn ja hämähäkinseittien imurointi onnistuu kyllä joten kuten ikkunoiden väleistä ja sälekaihtimista, mutta selvästi parempi lopputulos saadaan pölyhuiskalla ja mikrokuituliinalla.

Ikkunan välistä voi ensin ottaa huiskalla seitit pois ja lopuksi pyyhkiä pinnat nihkeällä liinalla. Myös kaihtimet puhdistuvat pölystä tehokkaasti, kun ne ensin puhdistaa huiskalla ja sen jälkeen vielä mikrokuituliinalla.

6. Tuhka on imurille liian hienojakoista

Takan käyttäjät: Tuhkaa ei pidä mennä imuroimaan. Tuhka tukkii imurin ja voi siivousammattilaisen mukaan jopa rikkoa moottorin.

– Takalle on olemassa ihan oma imuri tuhkan imurointia varten, Mirka Kahilainen vinkkaa.

X