Koti ja sisustus

Apua, imuri haisee pahalta! 5 tehokasta keinoa raikastaa pölynimuri

Pahanhajuinen imuri on yllättävän yleinen riesa. Kokosimme yhteen syyt imurin pahaan hajuun ja vinkit hajujen poistamiseen.

Teksti:
Laura Koljonen
Kuvat:
Arto Wiikari/Otavamedia

Pahanhajuinen imuri on yllättävän yleinen riesa. Kokosimme yhteen syyt imurin pahaan hajuun ja vinkit hajujen poistamiseen.

Kuulostaako tutulta: imuroidessa asuntoon leviää tympeä haju, joka ei varsinaisesti viesti puhtaasta jäljestä?

Marttaliiton kotitalousasiantuntija Ella Airola neuvoo, miten hajut saa kuriin.

1. Onko pölypyssi liian täynnä tai vuotanut?

– Liian täysi pölypussi haisee. Pölypussi kannattaa vaihtaa, kun pölypussista on täyttynyt kolme neljäsosaa. Liian täydessä pölypussissa ilma ei kulje ja imuteho heikkenee. Joidenkin mielestä pölypussittomat imurit eivät haise niin pahasti kuin pussilliset, joten jos on vaihtamassa imuria, kannattaa harkita pölypussitonta vaihtoehtoa. Mikäli pölypussi on vuotanut, imurin sisusta voi pyyhkiä nihkeällä rätillä.

2. Milloin viimeksi olet huoltanut imurin?

– Imuria kannattaa huoltaa säännöllisin väliajoin. Katso ohjekirjasta tai imurin valmistajan sivuilta, voiko suodattimen pestä vai pitääkö se vaihtaa. Myös imurin suuttimet voi putsata. Ota suutin irti imurin letkusta ja imuroi se pelkällä letkulla.

3. Omistatko lemmikin?

– Lemmikeistä irtoaa paljon karvoja, jotka alkavat haista pölypussissa. Jos kotitaloudessa on lemmikki, pölypussi kannattaa vaihtaa tavallista useammin.

4. Mitä kaikkea imuroit?

– Oletko imuroinut ruoantähteitä tai jotakin kosteaa? Pölypussi alkaa haista homehtuessaan. Muita ei-suositeltavia imuroitavia ovat remonttipöly, tuhka ja sametti.

5. Lisää hyvää tuoksua!

– Imureihin voi ostaa hajupatruunoita, joista en ole varauksettoman innostunut. Ympäristöystävällisempi kikka on annostella pölypyssiin teelusikallinen vaniljajauhetta.

Lue lisää:

Näin saat keittiön rosteripinnat kiiltämään – 5 helppoa ja edullista ratkaisua

7 tilannetta, joissa varsi-imuri voittaa perinteisen

Näin suomalaiset siivoavat siivouspäivänä – oletko keskivertosuomalainen?

X