Itsetuntemus

Täydellisessä viikonlopussa on 6 asiaa – psykologi: Yksi rutiini todella palkitsee

Terapeutti jakaa vinkit, miten yksinkertaisilla asioilla viikonloppu tuo takuulla hymyn huulille. Se ärsyttävä pakkopulla kannattaa sittenkin mahduttaa mukaan.

Teksti:
Susanna Sarimaa
Kuvat:
iStock

Miten viikonloppu tuntuikaan niin ihanalta, vaikkei tehnyt mitään ihmeellistä? Siinä luultavasti oli ripaus kaikkea alla mainittua.

Terapeutti jakaa vinkit, miten yksinkertaisilla asioilla viikonloppu tuo takuulla hymyn huulille. Se ärsyttävä pakkopulla kannattaa sittenkin mahduttaa mukaan.

Täydellinen viikonloppu – tarvitaanko siinä juhlahumua ja karkaamista lomareissuun? Ei lainkaan, vaan sellainen voi syntyä nauttimalla ihan tavallisistakin asioista. Psykoterapeutti kertoo, millä pikkukonsteilla hän loihtisi mahtavan viikonlopun.

1. Ole ulkona

Monelle suomalaiselle metsä on rakas paikka. Viikonloppuna mieli virkistyykin, kun lähtee kotikorttelia kauemmas ulkoilemaan, vaikkapa poluille tai miksei puistoon, jossa ei ole aiemmin käynyt.

– Tarvitsemme välillä horisonttiin näkemistä ja avaria maisemia, Heli Vaaranen sanoittaa. Psykoterapeutti toimii Väestöliitossa johtavana asiantuntijana.

Ihanan puhdas happi lievittää myös arjen kerryttämää stressiä.

– Luonnossa liikkuminen on paras hyvän olon buusti, hän vakuuttaa.

2. Vaihda kuulumisia

Onnistuneen viikonlopun palanen on kahvittelu kaverin kanssa, Vaaranen vinkkaa. Ja jos treffit eivät järjesty, voi vaihtaa ajatuksia muulla tapaa toisen ihmisen kanssa.

– Kommentoikaa ja jakakaa hauskoja juttuja vaikka viesteillä WhatsAppissa.

Tekee hyvää, että saa kokea jonkin pienen ihmiskontaktin. Se voi olla vaikka lämminhenkinen kommentti tuntemattomalle kivassa someryhmässä.

3. Salli herkku

Ruuanlaitto yksin tai yhdessä on mieltä hyväilevää luovaa toimintaa. Jo viikon aikana on mukava kurkkia reseptejä ja tehdä suunnitelmaa viikonlopun paremmasta herkkuruuasta. Sillä täydellinen viikonloppu tarvitsee yhden herkun, Vaaranen korostaa.

– Muutenkin sellainen viikonloppu, jota on suunniteltu, on monin verroin rentouttavampi kuin sellainen, jossa lauantai vain tulee kuin yllättäen vastaan.

Simppeleimmillään tuota suunnitelmallisuutta voi toteuttaa viikonloppupäivällisessä tai leipomuksessa.

4. Hemmottele jotakuta

Vapaapäivät tarjoavat mahdollisuuden antaa erityistä hemmottelua, Vaaranen ohjeistaa. Ja voihan hemmottelun kohde olla vaikka oma kumppani tai yhtä hyvin lemmikki! Lemmikiltä voi vaikka harjata turkin sekä ottaa aikaa leikkimiseen ja pidempään ulkoiluun.

Täydellinen viikonloppu sisältää siis laatuaikaa ja hellyyttä – karvaisille ja vähemmän karvaisille perheenjäsenillemme. Entä jos hemmottelisit itseäsi?

Lempparityypin kirjoittama äänikirja voi yhdistää täydellisen viikonlopun kohdat 4 ja 5.

5. Uppoudu tarinaan

Psykoterapeutin mahtavaan viikonloppuun kuuluu myös lukuhetki – tai kuunteluhetki, jos äänikirjat ovat enemmän omaan makuun.

Miksi kirja eikä elokuva?

– Kirja ruokkii mielikuvitusta. Mielikuvitus täyttää kaikki ne kohdat, joita kirja ei näytä. Ihminen voi hyvin, kun hänellä on luovaa ajattelua.

6. Siivoa, vähän

Työt eivät seuraa perässä rentouttavaan viikonloppuun, moni ajattelee. Mutta sen ei tarvitse tarkoittaa sitä, ettei voisi laittaa kroppaansa liikkeelle pikku siivouksen merkeissä. Se kohentaa yllättävästi mielialaa, Vaaranen huomauttaa.

– Vaikka se ottaisi hetken päähän, sen jälkeen on todella hyvä olla.

Päivästä ei tarvitse napata kuin 20 minuuttia, jonka aikana ehtii kyllä putsailla pöytiä ja imuroida pahimman pölynurkkauksen. Ja kun vielä kiillotetulle pöydälle raaskii ostaa kukan – avot.

Kohdan 1 ulkoilun voi ottaa tähän sulkemaan ympyrän ja hakea vuodenaikaan sopien pajunkissat, kukat, syksyisen tai talvisen oksan. Kyllä kannatti sen verran siistiä.

X